Thursday, December 04, 2008

Yihaaaaaaaa!!!

Monday, December 01, 2008

Kemanusiaan

I. Raytheon
Pernah dengar nama Raytheon? Tomahawk? Patriot? Radar? Haaa..aku baru tau..pertama kali dengar nama Raytheon. Pembuatnya tak glemer. Tapi produknya dah tersebar dan tersepah ke serata alam. Raytheon memang glemer dalam industri pertahanan, tapi macam tak penah ja dengar nama syarikat ni kat kampung. Raytheon ni ada kilang buat bom kat Derry, Ireland Utara. Ogos 2006, sekumpulan pekerja dia dah merosakkan sistem komputer yang sedang dibangunkan untuk kegunaan bom yang Israel gunakan untuk mengebom Lubnan. Abih la depa baling semua komputer keluar tingkap. Kira suasana memang kelam-kabut, FRU pun dihantar ke kilang tu. Maklumla kilang bom.Sampai depa hantar negotiator untuk berunding dengan staf Raytheon yang dikatakan tengah memberontak.

Lepas daripada tu, 9 orang staf dia telah didakwa di mahkamah. 2 tahun lepas tu, kesemua 9 orang yang didakwa tu didapati tidak bersalah oleh juri di mahkamah Belfast atas tuduhan menghentikan operasi kilang Raytheon. Juri kata tindakan depa ni adalah wajar memandangkan Israel menggunakan bom dari Raytheon dalam jenayah depa terhadap rakyat Lubnan. Salah sorang daripada depa tu, Colm Bryce dijemput dalam persidangan Scottish Muslim Future hari ni. Kata Colm, walaupun 2 tahun dipenjara, takde langsung rasa penyesalan di hati dia atas tindakan depa tu. Pasainya itu saja la yang mampu dilakukan bagi menghalang Israel daripada terus mengganas. Dan kata sorang hadirin, perbuatan depa tu memang telah berjaya melambatkan penghasilan bom tu untuk satu jangkamasa yang lama. Teringat cerita burung yang mengangkut ayaq nak padamkan api yang nak bakar Nabi Ibrahim kan.

II. Ben & Jerry's
Haaaa...yang ni penah dengaq dak? Perghhh... terus teringat aiskrim Ben & Jerry's yang lelemak gitu. B&J's ni produk Amerika. Tapi reputasi B&J's memang dah mantap sebagai antara syarikat yang menjalankan perdagangan beretika. Jun 1998, depa tanda tangan kontrak dengan Eden Springs Ltd/Mayonet Eden (ayaq mineral) untuk membekalkan ayaq Eden untuk proses pembuatan sorbet.

Tau dak Eden tu syarikat yang berasal dari Israel? Aku pun baru tau minggu lepas. Kalau kat UK ni ayaq Eden memang la hat mai dari sumber tempatan, tapi Eden yang asalnya kat Israel dengan nama Mei Eden tu menjual ayaq yang diamik dari Bukit Golan. Bukit Golan mana pulak ni kan. Hah, Bukit Golan ni bukan kat Palestin, tapi wilayah Syria yang diduduki secara haram sejak 1967. Lama tuh, sampai la ni tak keluaq dari petempatan haram. Dasar pendatang haram!

Balik kepada citer B&J's ni. Jadinya, lepas daripada depa dah tanda tangan kontrak tu, Just Middle East Peace kat New York pun terus la berkempen pasal ni. Sebab depa ni nak terus jadi ethical brand, B&J's terus la kenselkan kontrak depa 3 bulan lepas tu dengan Eden Springs. Oh, ni yang aku bersemangat nak makan Ben & Jerry's ni...

Saturday, November 29, 2008

Glaswegian accent

Orang cakap kalau mai belajaq kat sini boleh menambahbaikkan bahasa Inggeris masing-masing. Tapi kalau korang tanya pendapat aku, kalau betul-betul nak bercakap bahasa Inggeris dengan lebih baik, jangan mai ke Glasgow. Glasgow bukanlah tempat untuk mempraktiskan kemahiran bertutur dalam bahasa Inggeris walaupun kalau tengok David Tennant cakap macam proper ja kan.



Sebenarnya accent David ni ala-ala accent Scottish yang standard walaupun dia berasal dari Glasgow. Sebabnya kalau dia bercakap macam ni, harus la orang tak paham nanti huhuhuhu...wotch oot mate,crikey f*****g funny! (F*****g merupakan penyedap kata yang kerap digunakan tanpa membawa sebarang maksud kelucahan, jadi jangan jadi kejutan budaya pulak kalau dengar Glaswegian sebut dalam setiap ayat yang digunakan) Bandingkan bahasa pasar Glasgow dengan cakap orang London, macam posh gila english londoner





Wednesday, November 26, 2008

Terang Gelap

Yang bess: Untuk 3 bulan akan datang aku tak perlu amik sebarang ubat. Lepas tu kena buat ujian darah lagi. Alhamdulillah

Yang tak bess: Aku takleh dapat preskripsi percuma untuk test strip ngan lancet glucometer. Kena bayar 10 paun untuk dua-dua tu. Aiseh..

Minggu lepas aku pi GP sebab nak buat ujian darah, sambil amik sekali flu jab. Maklumla dah dikenalpasti ada diabetes kan. GP bagi 3 bulan untuk buat self-management dalam usaha menurunkan paras glukos. Biasa la misi tanya perkembangan kesihatan, apa yang aku dah buat untuk kawal kan. Aku pun bercerita sakan la, aku kawal makan segala benda kek, coklat, aiskrim, nasi, roti segala. Pastu aku pun citer la dok jalan pi balik opis tu, dah buat brisk walking semua. Sembang punya sembang, misi kata dia nak tengok berat berapa. Cuak seh..pasainya berat badan dah berapa tahun sangatla constant. Nasib baik dah turun 3kg. Lega sikit, bayangkan aku dok bergebang buat itu buat ini, sekali berat badan camtu gak. Worse, kalau bertambah hahahah

Tadi pi la GP sekali lagi, nak amik pneumonia nyer vaksin sekali dengan amik result darah tu. Misi kata aku tak perlu amik ubat sebab dah berjaya turunkan daripada 9.0 mmol/L kepada 7.2 mmol/L. Ideal katanya 7.0 mmol/L. Walaupun lebih sikit daripada ideal, memandangkan penurunan tu dibuat tanpa sebarang penglibatan ubat-ubatan, jadi depa cakap nak monitor lagi 3 bulan la. Fuhhh...rasa lega. Cumanya takleh la aku dapat la test strip ngan lancet percuma untuk glucometer tu. Kalau kena amik ubat leh la dapat percuma gitu.

Sebenarnya tak sangka jugak la keputusan tu, sebabnya aku memang dah 100% ingat aku kena amik ubat. Sebabnya masa pi bengkel DESMOND tu misi yang specialised dalam diabetes pun cakap besar kemungkinan berdasarkan ujian lepas dan sejarah keluarga yang ada diabetes aku akan kena amik ubat. Lepas tu sepanjang dok buat ujian sendiri guna glucometer pun kebanyakan bacaan memang tinggi. Tambah-tambah masa bulan posa. Ingatkan bulan posa boleh la kawal rupanya lain jadinya. Sebabnya masa bulan posa hari-hari buka posa kat SUMSA tu memang nasi beriani, tak kira la ngan kari ayam ka, kambing ka, meatball ka. Lepas tu yang lebih-lebih depa suh bawak balik buat sahur. Pernah jugak bacaan sampai 15.0 mmol/L. Lepas posa mai pulak bulan raya. Tetiap minggu Sabtu Ahad ada rumah terbuka.

Hari-hari lain memang takda masalah sangat. Nak kawal yang manis-manis pun takdak masalah sebab memang bukan feberet aku pun. Masalah aku cuma nak kurangkan makan karbohidrat ja. Aku memang banyak makan nasi. Roti, croissant tu ala-ala minum petang. Jadinya langkah pertama kena la kurangkan nasi. Dulu-dulu secawan sekali makan ja. La ni kalau secawan aku cuba buat 2 kali makan. Kalau nak maksimumkan jadi 3 kali makan, aku akan buat nasi goreng. Pastu masuk la sayuq banyak-banyak. Sayuran pun dah kena pelbagaikan. Sumber karbohidrat pun dipelbagaikan jugak, tak la asyik nasi sepanjang masa. Macam kata misi tu, kawal makan tak la sampai tak makan langsung. Lagipun sasarannya lifestyle jangka panjang, kalau buat mendadak nanti takleh nak istiqamah gitu. Lagi elok kalau boleh tinggalkan terus, tapi kalau takleh tu cuma kena minimum kan kekerapan la. Setakat ni yang aku takleh tinggai cuma susu ja la, aku tetap minum whole milk, tak lalu rasanya nak minum semi skimmed milk, apatah lagi skimmed milk.

Masa dok menggagau kat web, aku jumpa la web ubat herba untuk diabetes. Satu botol RM145(tapi ada kat web lain RM210), 10 liter. Sebotol tahan untuk lebih kurang seminggu lebih-lebih sikit. Sekurang-kurangnya kene minum dalam 4-5 botol. Macam nak cuba, tapi macam mahai kan. Maksud aku kalau kita beli herba-herba pastu buat sendiri sampai dak banyak tu. So, menggagau lagi tengok herba yang didakwa berpotensi untuk mengawal diabetes. Peria, kayu manis ngan halba. Jadi la ni aku pun try gak la minum jus peria. Pahit amat! Aku terpaksa campur ngan jus timun. Tu pun pahit lagi. Tapi baru 2 kali la minum. Makan peria sedap, tapi jus dia sangat tak sedap. Pastu diselang-seli ngan minum air yang direndam ngan halba dan kayu manis. Setakat ni tu la yang dok buat, harap-harap dapat la menambaikkan keadaan selain daripada dok berjalan kaki ngan dok kawal makan yang lain-lain tu.

Perasaan bila dapat keputusan tu? Tak terkata. Bayangkanla segala komplikasi penyakit ni, sekarang ni penyakit yang mengalami pertambahan bilangan pesakit paling ramai, dan sapa yang kena memang susah nak hilangkan diabetes melainkan boleh kawal ja. Sebabnya kalau sel-sel Beta pembuat insulin dah rosak, makanya rosak la ia. Kalau kat mesia lagi bess kan stigma dia. Diabetes = potong kaki/tangan. Kalau nak kata komplikasi boleh mati tu tak heran sangat la, pasai yang tak berpenyakit pun belum tentu hidup lama kan. Banyak lagi sebab musabab kematian yang ada dalam dunia ni. Cumanya aku tak mau nanti hidup aku menyusahkan dan membebankan ramai orang. Kalau mati terus senang citer la. Tiba-tiba dalam dok pikir pasal macam mana nak kawal penyakit tu secara sintetik supaya tak mendatangkan sebarang komplikasi, anda masih diberi harapan bahawa sel-sel Beta dalam pankreas anda berkemungkinan masih boleh berfungsi normal. Aaa lebih kurang gitu la...

Wednesday, November 19, 2008

Solidarity!



Ni gambar daripada acara tahun lepas, lebih kurang sebulan kot selepas percubaan nak meletupkan Lapangan Terbang Glasgow tu. Perhimpunan ni terpaksa diadakan untuk menenangkan masyarakat setempat pada masa tu. Seingat aku ada la orang tempatan yang melatah dengan percubaan pejuang keganasan ni. Ada imam masjid yang ditikam, lepas tu ada la insult dan harassment kepada penduduk Glasgow yang muslim. Aku pun ada jugak la terkena tempias, rasanya 3 kali kot. Budak-budak muda depa la over-over gitu. Yang aku kena takat diganggu kat jalanan saja la, takla sampai mencederakan.

Aku teringat balik perhimpunan ni lepas hadir ke sesi Palestinians Speak Out petang tadi. Tiga rakyat Palestin, semuanya pelajar melobi memohon bantuan untuk mendapatkan hak pendidikan bagi rakyat Palestin. Dengan cerita dan gambar, it was an eye-opening session. Macam-macam yang dibuat oleh Israel bagi memastikan proses ethnic cleansing ni berjalan lancar. Sekatan ekonomi dah dibuat. Sekarang ni pulak dibina tembok mengelilingi petempatan Palestin. Nak belajar pun tak boleh, nak ke kelas mengambil masa berjam-jam sebab perlu melalui check points. Ada yang terpaksa balik sebab tak boleh lalu. Semuanya kena lalui pemeriksaan keselamatan, ada yang terkorban di check point. Tenaga pengajar asing dihalau keluar. Semuanya bagi memastikan generasi akan datang Palestin tak tau apa-apa, dungu dan bodoh.

Kenapa hanya orang tertentu saja yang digelas terrorist? Tak paham kan. Aku rasa terrorist paling hebat tentu saja la Israel yang mengganas di bumi Palestin. Kenapa yang tu tak dikatakan pengganas pulak. Selalunya yang digelar terrorist tu adalah sebab menuntut keadilan atas ketidakadilan yang berlaku. Even IRA kat Ireland Utara tu pun sekadar menuntut kemerdekaan daripada penjajahan empayar British. Yang dijajah digelar pengganas, yang menjajah pulak dipandang mulia. Yang lain-lain macam yang menyebabkan peristiwa 9/11 tu pun pada aku tak terbukti pun. Kalau ada bukti dah tentu-tentu takdak Kem Guantamao kan.

Oh, sebut 9/11 ni teringat pulak citer lama. Masa 9/11 ni aku kat Warwick. Beberapa hari lepas tu aku dengan kengkawan pi la jalan-jalan ke Warwick Castle. Masa kat tepi jalan tu la, ada satu keta dengan bebudak mudanya meludah kat kami dan sebut nama Osama. Aku pun dah tak ingat sangat apa dia cakap. Osama tu pun aku tak kenai sangat masa tu. Dia lagi la tak kenai aku. Masa tu ntah sapa-sapa ja Osama ni, tak pasal-pasal abih semua orang diskandalkan dengan Osama. Tu la, depa ni cepat melatah jugak tambah-tambah lagi golongan yang dok ingat kita mai sini nak perabih duit benefit depa. Bangang! Dah la bodoh sombong pulak tu.

Aku tak tau sangat cerita politik tentang Palestin ni. Kurang pendedahan. Ye la duduk kat negara yang aman damai kan, buat apa nak ditakut-takutkan rakyat tentang keganasan di negara luar kan. Boleh la takat tengok berita luar negara tu Israel menembak mati rakyat Palestin, kem dibom, baling batu dibalas dengan tembakan.

Sedangkan jiran terdekat Palestin pun takleh buat apa. Ada yang bertanya, apa yang dibuat oleh jiran-jiran Palestin sama ada menghulurkan bantuan ataupun berdiam diri. Sorang panel tu menjawab yang satu kes yang dia tau cuba mendapatkan bantuan perubatan daripada kerajaan Mesir tapi ditolak. Negara Arab lain? Ah, tau-tau sendiri la kan. Lebih baik bermewah-mewah dengan hasil minyak daripada membantu jiran agaknya.

Banyak cerita yang dipaparkan dalam sesi tadi telah diolah dengan kreatifnya oleh Khairyn.

Ni lagu tangkap nangis feberet aku. Tadi pun masa dia tunjuk gambar-gambar tu aku dah sebak jugak. Nasib baik boleh mengawal perasaan.




ps: intro pop yeh yeh yang tak tahan tu..gelak kejap pastu terus syahdu huhuhu

Wednesday, November 12, 2008

Qurbani 2008


Daripada sibuk beraya posa la ni dah masuk bulan Zulqa'edah. La ni pun ramai dah pakat berbondong-bondong ke Makkah. Dah register haji? Kak aku kata hari tu kalau register tahun ni dapatla masuk senarai jemaah tahun 2020-an gitu. Kira wawasan 2020 la huhuhu

Yang pi haji tu haji la. Yang kita tak pi ni takkan nak dok saja masa 10 Zulhijjah nanti. Oh, aku tak buat sebarang open house raya haji nanti, sebabnya kat kampung aku takdak orang buat sesi rumah terbuka ni. Kalau nak pi tu pi saja la..agak-agak nak makan tu, makan ja la apa yang ada kan. Plan aku raya nanti mungkin ikut masjid kampung aku buat program korban. Tapi kalau ada yang tak mau buat kat masjid sendiri boleh gak bagi duit kat Islamic Relief tolong buatkan.

Ikut selera masing-masing la, ada orang rasa kat kawasan dia dah tak dak orang yang memerlukan, nak pi cari jauh-jauh tak dak masa. Maklumlah semuanya jadi orang penting negara, jadi kalau kes-kes macam ni sesuai la diserahkan kepada orang yang memang boleh menyampaikan korban tu. Harga semasa untuk korban setompok (kampung aku guna istilah ni) RM300.00 kalau kat mesia. Rasanya dah 2-3 tahun kan rega sama ja..erkk rega lembu tak terjejas ke dengan kenaikan rega barang lain ni huhuhuhuhu

Tuesday, November 11, 2008

Agar-agar Pelangi

Hari tu masak puding, kali ni masak agar-agar lak. Untuk jamuan Sue dapat Mastersnya Sabtu lepas. Kalau sorang-sorang nak makan memang tak kuasa la nak membuatnya, nanti seminggu tak abih. Nyemak dalam peti sejuk aku yang sedia kecik tu. Resepi diubahsuai dari sini, aku tambah serbuk koko untuk lapisan bawah sekali, pastu tabur chocolate rice kat atas tu, pasalnya konon tak nak nampak kosong dengan lapisan santan tu. Selamat menjamu mata!

Monday, November 03, 2008

Puding Pelangi

Aku buat puding ni untuk jamuan komuniti petang tadi. Resepinya diambil daripada Forum Cari bahagian masak-memasak tu. Ni kira percubaan kali ketiga. Kali pertama buat, lembik sangat. Pasalnya aku tak sukat pun air yang dimasak tu. Ingatkan satu mug tu 250 ml, rupanya satu mug tu 400 ml. Masa tu aku letak 5 mug, merasa la jadi cam kuah kastard gitu. Dah la masa tu cari serbuk agar-agar tak jumpa, aku kengkonon substitute la ngan serbuk jeli, lain sangat la jadinya. Kali kedua buat pulak aku cuba guna vegetarian gelatine, pekat sangat ler pulak. Jadi, yang ni la aku rasa elok sikit, siap sukat ayaq pakai cerek letrik tu, terlebih sikit la airnya sebab scale kat cerek tu kan besar je.

Puding Pelangi (aku pakai cawan, yang asal guna metrik, sukatan asal dalam kurungan)

Bahan-bahan
25 g serbuk agar-agar (26 g)
1350 ml air
2 cawan gula (450g)
8 biji telur
1 tin susu cair
2 camca besar tepung kastard
2 camca besar serbuk koko - dibancuh dengan sedikit air panas
1/2 cawan merjerin (130g mentega)
1 camca teh esen vanila
pewarna merah dan kuning

Cara-caranya
1. Masak agar-agar, air dan gula sehingga mendidih.
2. Pukul telur sehingga kembang, masukkan susu dan tepung kastard. Kacau sebati. Aku mesin ngan blender je huhuhu. Tapis pun idak walaupun resepinya suh tapis dulu.
3. Satukan adunan telur dan agar-agar, masak dengan api perlahan. Jangan lupa kacau. Aku tak tunggu sampai mendidih sebab nampak dah pekat sangat.
4. Masukkan marjerin esen vanila. Kacau lagi sampai marjerin tu dah cair.
5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Setiap satu dicampur dengan pewarna kuning, merah dan cairan koko. Jangan lupa dikacau rata.
6. Merengkan bekas sedikit dengan menyangga salah satu ujungnya dengan buku. Aku guna bekas porselin je, kalau ikut saranan resepi tu pakai loyang 9x9x3. Tuangkan satu cawan nasi (nasib baik kat umah ada 3 cawan) makan adunan warna coklat (aku rasa boleh letak mana-mana warna ) ke dalam bekas. Disusuli pula ngan satu cawan lagi adunan warna merah, lepas tu kuning. Tuang berselang-selang sampai ler semuanya abih.
7. Letakkan loyang kembali kepada kedudukan biasa dan sejukkan puding. Aku dapat satu bekas porselin putih tu ngan dua bekas pyrex 4segi kecik tu, sebab aku pakai bekas sendiri je.

Thursday, October 30, 2008

Tentang masa

Kata Che Anon:

Years pass by with beloved ones in happiness,
As if days they were in their briefness,
Came days later of separation from beloved ones,
As if years for their length indeed they were,
Those tenants(of Time) pass away as did those years,
As if the years and the peoples but dream they were.




ps: Lamanya nak menunggu bulan doblas....

Tuesday, October 28, 2008

Warna-warna musim luruh 2008

Gambar-gambar sekitar Glasgow, musim luruh 2008

Jordanhill

Southbrae DriveSouthbrae Drive
Anniesland Road


University of Glasgow
St Vincent Terrace
Drumchapel
Drumchapel
Cathedral Precint
Scotstounhill

Collins Street
Queen Street

Wednesday, October 22, 2008

Flour Tortilla

Flour Tortilla (menunaikan permintaan Cin, aku amik resepi James Martin kot bbc good food ke hapa namanya)

Bahan-bahannya (dalam kurungan tu aku letak sukatan asal):
2 3/4 cawan tepung gandum (350g)
1/2 cawan cornmeal (100g)
2 sudu teh garam
4 sudu teh baking powder (macam banyak sangat, lenkali try buat 2 je)
2 sudu besar minyak zaitun
250 ml air suam, atau lebih kalau adunan keras sangat

Bahan-bahannya sedang mengambil tempat masing-masing


Cecaranya pulak:
1. Gaulkan tepung, cornmeal, garam dan baking powder guna tangan. Pastu masukkan minyak zaitun, gaul lagi sampai agak-agak semuanya sebati.

2. Tambahkan air sesikit sambil menguli tepung. Uli sampai adunan lembut tapi tak mo ler melakat-lekat kat jari. Kalau dah terlajak air tambah je la tepung. Aku buat tadi tak abih pun air tu. Kalau guna tepung atau cornmeal lama kena air lebih sikit la.

3. Uli ler sampai semuanya sebati gitu. Bahagikan adunan kepada bebola kecik. Pastu tutup la sat dengan kain lembab.

4. Canai bebola tepung tadi nipis. Biasa 12 cm diameter, tapi aku buat kecik sikit sebab tadak kuali besar. Kalau ada kuali rata tu boleh la buat besar. Kalau kecik-kecik nanti susah nak menggulung, kena letak intinya sikit la pulak.
5. Masak kepingan-kepingan yang dah dicanai tadi. Ada orang letak sikit minyak kat kuali. Aku tak letak langsung tadi. Rotinya jangan garing sangat, dah la nipis. Kang jadi kepok pulak.

6. Dah masak sebelah bolehlah alihkan pulak. Bila dedua belah dah masak, angkat dan boleh ler dibuat burrito dengan letak sebarang jenis filling yang disukai pastu gulungkan tortilla. Roti yang dah masak ni kalau nak kasi sentiasa lembut kena tutup ngan kain lembab. Boleh dapat 12-13 keping.

Burrito selalunya dihidang panas-panas, sapa nak makan bungkus sendiri ler. Kalau buat layan diri gitu boleh la letak sos salsa, guacamole, salad dip, keju, pastu letak kacang panggang, ayam, salad. Pastu bungkus dan makan panas-panas lagi tuh. Perghhhhhhh sedap seh. Tapinya, yang aku buat ni hanya akan dimakan sorang, pastu nak bawak bekal ke opis, jadi aku masak je la filling campur je apa yang ada. Pastu tortilla yang simpan dalam peti nanti dia susah nak gulung asik patah je, nak gulung tu kena grill sat, ataupun kukus. Tapi tu la tak berbaloi nak mengukus sekeping tortilla je.

Ni filling yang aku buat ler, letak ayam, kobis, capsicum, keret, tumis ngan bawang putih ngan lada hitam
Kepingan kedua makan malam aku, tak letak keju pasainya dah letak kat yang pertama

Bekal untuk esok, letak keju sekeping

Tuesday, October 21, 2008

DESMOND

Diabetes Education and Self Management for Ongoing and Newly Diagnosed

Support group masih baru lagi kat sini. Jadi, aku rasa kat Malaysia dalam 4-5 tahun lagi sampai la idea macam ni. Kenapa aku rasa idea ni belum ada lagi kat Malaysia, at least dalam 2 tahun lepas ler. Sebabnya dikalangan ahli keluarga aku yang disahkan diabetes, takde sorang pun yang aku dengar ada hadir ke sesi bengkel macam ni. Yang selalu dibagitau pada depa, makan ubat, pantang makan. Lama-lama nanti kena amik insulin.

DESMOND buat macam bengkel untuk self awareness. 2 sesi je, satu sesi 3 jam. Kira lepas ni masing-masing diharap boleh buat pengurusan sendiri ler.


Keterangan gambar:
Makanan yang kita makan diproses kat perut kat warna biru tu, karbohidrat dah diringkaskan kepada glukos. Sebahagian besar glukos disimpan kat hati. Tu yang ada gambar stor tu. Simpanan glukos ni akan digunakan pada masa-masa badan kita tak makan.

Baki glukos tu kekal dalam aliran darah untuk dihantar ke sel dan otot. Glukos dalam darah ni pulak hanya boleh diserap kepada sel-sel dengan adanya insulin. Kiranya insulin adalah kunci yang membolehkan glukos digunakan oleh badan. Kata kekunci saya putar halim ni pulak dihasilkan oleh sel dalam kilang pankreas tu. Itu kalau sistem yang normal la. Kiranya kalau banyak glukos dalam darah, makin banyaklah kekunci dihasilkan untuk menormalkan paras gula.

Untuk kes diabetes pulak ada 2 jenis, Type I dan Type II. Senang kan bagi nama camni. Kalau yang Type I ni selalunya disebabkan kilang tu memang takleh nak hasilkan kunci langsung. Maknanya orang yang mengidapnya memang takleh buat insulin sendiri. Jadinya kenala depa ni amik insulin.

Untuk yang Type II pulak, asalnya ada kunci, tapi ada beberapa faktor yang menyebabkan pintu takleh buka. Contohnya macam kunci berkarat. Takleh nak buka pintu. Bila banyak glukos, mekanisme badan akan paksa kilang kunci buat overtime, tapi kunci-kunci yang banyak pun tak berguna. Sampai ke satu tahap kilang pulak dah rosak, asik bekerja tak berenti. Sian kilang tu kan

Sunday, October 19, 2008

Pesta Kek St. Vincent

Semalam memang sakan la aku berpesta membuat kek. Dalam kapasiti domestik la, bukan ikut tarif orang meniaga. Sebab aku pun dikira ahli angkat Dennistoun, untuk rumah terbuka kali kedua ni kena buat kek keret. Aku buat tiga biji kek keret ngan sebiji kek pisang. 2 kek keret untuk jamuan, satu untuk tuan rumah, kek pisang pulak sebab aku teringin sangat nak makan.

Punya la sakan buat kek, kul 3 pagi baru tidoq. Mula membuat tu daripada kul 8 malam. Sebelum tu, dalam kul 5 lebih keluar membeli bahan-bahan buat kek. Balik ja terus mula kerja sebab takut tak sempat siap sebelum subuh. Nasib baik ada bantuan khas pendatang import dari Armadale untuk menguruskan hal parut-memarut dan memesin bahan mentah. Aku pulak bersempena dengan nak peristiwa 4 biji kek satu malam ni dah pi beli hand mixer tu. Mana larat wehh nak memukul adunan dengan tangan. Kira bila mass production ni banyak guna mesin la. Kurang la sikit kasih sayang yang dicurahkan masa buat kek tu pasai banyak pakai mesin ja. Tu pun letih jangan cakap la. Nak mengadun tu sat saja dengan mixer, nak tunggu pembakaran la pulak. Letih dengan mengantuk tak terkata. Tapi puas hati sebab habis semuanya, cuma tinggal ada sikit lagi kek keret ngan kek pisang kat umah, boleh la buat makan-makan sambil minum petang.

Hari ni pulak sakan ler berkampung kat Dennistoun. Sampai ke malam baru balik. Menunya mi kari, soto ayam, buah-buahan, kek keret dan minuman ringan. Hepi sakan tuan rumah sebab semuanya habis. Aku pulak hari ni hilang sat kepantangan huhuhuhu, tapi boleh rasa la kenaikan paras gula dalam darah berdasarkan simptom-simptom yang dialami. Mana tak naik, dok merasa kemanisan frosting, merasa kek, nasi impit, spageti..sakan la berpesta. Esok pun ada jemputan lagi, makan lagi....

Thursday, October 16, 2008

Rancangan


Ni keadaan rumah aku masa balik awal tahun ni. Kosong je kan. Aku memang tadak rancangan pun nak tambah umah, bilik dan sebagainya. Dok ingat tanah sekangkang cucu kera yang ada tu nak buat menanam pokok-pokok herba untuk kegunaan sendiri la. Aku lebih berminat dengan pokok-pokok berdaun dan sesuai untuk kegunaan masak-memasak la (senang sayangku nak masak, rempah-ratus keliling rumah ja..). Pokok bunga ni kurang sikit minat aku, melainkan kalau bunga tu ada kepentingan masakan macam bunga telang untuk buat nasi kerabu, atau bunga raya sebab bunga kebangsaan. Sebagai rakyat kita mesti menanam pokok bunga raya untuk menunjukkan rasa kecintaan kepada raya..ehh negara.

Kak-kak aku dok sibuk gak la tanya ada nak tambah apa-apa ka, aku cakap takde hasrat nak tambah apa-apa. Cuma la ni Kak Fah la dok menguruskan pasang grill, plaster siling, wiring-lampu dan urusan-urusan berkaitan. Aku memang serah sepenuhnya la kat dia. Suh dia buat macam umah sendiri. Pasainya Abang Man kata kalau umah orang ni dia tak tau citarasa macam mana, kalau umah sendiri dia tau la nak pasang lampu-lampi bagai. Tu yang aku habaq kat kak, buatla macam umah sendiri. Sementara aku ada kat sini buatla umah tu macam istana hinggap depa sendiri. Cumanya balik nanti aku kena uruskan plaster siling kat bawah tu, ngan tambah kabinet kat dapur tu. Dapur tu aku dah lama berangan nak buat dua la, kat luar rumah satu lagi. Agak-agak kalau nak masak rendang ka, atau nak kena guna periuk besar boleh masak kat luar. Pastu buat kitchen island. Senang nak letak bungkusan lauk ka nasi ka mi ka sebelum dihidangkan hahahahaha

Kaler merah ni aku tak minat, tapi konsep dia aku suka


Aku suka kaler ni, nampak rustic ja kan
Nak ubahsuai ni pun makan puluhan ribu gak kan, duit lagi....

Wednesday, October 15, 2008

Berangan

Pagi tadi ke pejabat Emirates sebab nak tempah seat untuk flight aku. Ada masalah apa ntah, takleh buat online. Sistem kat pejabat dia pun ada masalah. Dia kena buat tempahan kat dalam, tak tau la guna sistem apa. Sambil menunggu tu aku belek-belek pamplet promosi Emirates. Dalam banyak-banyak tu, teringin sangat nak pi Mauritius. Aku pun bawak balik pamplet pakej percutian Mauritius walaupun tak tau la bila nak boleh sampai sana. Gambar dalam tu memang la cantik. Aku takla terpesona sangat dengan gambar tu. Alah, macam si Mirfat dok puji la, Kuala Lumpur sangat cantik. Aku tanya dia mana pulak dia tau, kata tak penah sampai. Dia cakap selalu tengok kat tivi la. Oooo..aku cakap kat dia, kalau tengok kat tivi memang la, sama la macam gambar poskad. Cantik-cantik semuanya. Tapi Mauritius ni, orang yang aku kenal yang pi sendiri cakap memang cantik. Tu yang teringin sangat nak pi tu. Tapi tu la, teringin saja la buat masa ni, duit nak buat belanja pun puas la berjimat. Bess kan kalau kewangan tak jadi kekangan hidup kita.

Selain tu, aku pun teringin nak buat tour Europe. Aku ketinggalan ni, Paris pun tak sampai lagi. Geng Armadale pun mesti tengah kumpul duit gak, kami rancang nak tour Eastern Europe nanti. Pastu pi jelajah Pakcik Sam pulak, pastu pi Canada. Aku teringin sangat nak pi sana. Sejak belajar geografi masa sekolah dulu, aku sungguh terpesona dengan nama Sasketchewan. Satu lagi nama tempat yang aku suka adalah Ras Tanurah. Terasa macam nak bagi nama anak pulak hahahah. Harusler orangnya panas baran macam kepanasan Ras Tanurah. Seronok dapat jalan-jalan ni. Dulu-dulu aku berangan jugak, nak buat siri mengelilingi dunia. Tapi guna duit sendiri, tak kuasa nak mintak sedekah sponsor bagai. Aku tak mintak la, tapi kalau ada yang nak sponsor tu okeh je hehehheh. Projek jelajah dunia mungkin akan ambik masa lama. Jadi, kalau masa tu aku keja, kena la amik cuti setahun. Cukup ke? Ataupun kena pencen awal la, pastu pi jalan-jalan saja. Boleh jadi Ibnu Battutah kan!

Aku plan jugak, kalau ada masa-masa yang sesuai aku nak amik cuti lagi, lebih kurang 2-3 bulan. Pastu pi duduk kat arab sana. Nak asah balik bahasa. Iman cakap kalau dah ada asas takde masalah, cuma kena mahirkan skil bercakap saja. Buat masa ni, negara pilihan aku Syria la. Saudi tamau pasai diskriminasi dan kebangsaan. Jordan pun ok kan! Lepas tu nak pi duk kat China, belajar mandarin. Tempat pilihan Xi'an. Pasainya situ tempat mula laluan sutera kan. Boleh la jadi tempat mula penjelajahan. Lepas tu pi duduk kat kampung di Switzerland. Pasainya depa kan cakap banyak bahasa kan. Jadi duk satu tempat boleh la belajar banyak bahasa. Sambil tu, aku jugak nak belajar main violin/cello. Aku suka sangat bunyi depa ni. Errr..berapa lama aku nak kena amik cuti neh, tambah setahun lagi kot...nak sedia ongkos lagik.

Tapi, nak pi mana-mana pun, yang penting kena pi haji ngan umrah dulu. Tadi pun Kaklong tanya nak ikut dak rombongan umrah keluarga. Kakak-kakak ngan abang aku dok merancang nak buat umrah tahun depan bulan 5. Aku ni kalau ikut hati memang nak sangat ikut. Masalah kat sini nak uruskan visa la kalau mahram kat Mesia. Tu yang aku ajak Eda pi jugak tu, boleh menumpang mahram ngan laki dia nanti. Tu pun tengok la macam mana, balik mesia bulan 12 ni pun boleh tahan jugak tiketnya. Nak kena masuk bisnes forex la camni, import RM, beli GBP (rate terkini Maybank GBP1 = RM6.08). Murah sikit kalau import la ni. Kalau beli banyak-banyak boleh la tukar masa GBP naik balik nanti. Boleh untung besar huhuhuhuhu kaya! kaya! kaya!

Saturday, October 11, 2008

Raya lagi

Hari Isnin boss nak jumpa, bincang pasal progress. Lepas baca email semalam, termenung gak ler fikir nak citer apa nanti. Tapi kejap je la, lepas tu mental aku normal balik. Rasanya wiken ni kena habiskan baca tesis yang aku tengah baca. Sekurang-kurangnya boleh la merepek sikit-sikit nanti. Tapi hari ni dah tentu tak leh buat keja study ni, pasai nak pi open house. Esok la sambung baca hehheheh...

Monday, October 06, 2008

Bermula semula

Hari Jumaat lepas ada pembentangan kumpulan penyelidikan. Aku kena bentang kerja aku. Lepas bentang, memang kena kaw-kaw ler komen. Hari tu masa jumpa bos pun aku dah mula cuak jugak dengan apa yang aku buat selama dua tahun ni. I need to focus on theory research rather than systems research. Aku rasa kalau terus menerus buat keja ni, harus aku kena bantai dek Alex masa RPD nanti. Harusler dia cakap aku layak dapat MPhil je.

Awat la bos tak penah komen sebelum ni. Pembentangan kat Hainan pun dia tak komen, kalau dia bagitau awal-awal takde la aku rasa sia-sia sangat 2 tahun ni. Makan elaun buta saja. Baru aku teringat pesan Prof Fauzi suh pi jumpa bos hari-hari untuk tentukan arah, kalau dak kita akan buang masa. Nampaknya kena betul-betul kat aku sendiri.

Pada tahap dah masuk tahun 3 ni, aku rasa sedih sangat bila kena mula balik literature review. Sebelum ni dok tumpukan pada isu lain, ingat dah betul arahnya. Salah jugak. Silap aku jugak kot terlalu risaukan framework implementation yang melibatkan programming. Jadi aku membazir masa untuk benda alah tu. Dahla ada masa 9 minggu saja sebelum review. Harapnya sempatla nak selesaikan semua dalam masa 2 tahun lagi. Kalau tak siap jugak terpaksa la dipanjangkan lagi tempohnya, dalam keadaan takde elaun atau gaji. Yang penting siap, bak kata Nazri, yang penting penyelidikannya siap, tempoh dah tak penting. Errrrr boleh pakai ka falsafah ni?

Dah masuk tahun 3 pun kena bukak balik buku-buku pasal How to do a PhD research....uwaaaaaaaaaaa

Friday, October 03, 2008

London - Raya 2008




Tuesday, September 30, 2008

Satu Syawal

Untuk ke sekian kalinya, Glasgow menunjukkan kekuasaan autonomi untuk beraya. 1 Syawal tahun ni disambut pada hari Rabu 1 Oktober 2008. Tu pun mula-mula ada dua tarikh jugak untuk Glasgow, sebelah Govanhill raya Selasa, lepas tu keputusannya raya tu ditarik balik untuk menjaga perpaduan rakyat Glasgow. London pulak raya 30 September. Kalau ikut feedback kat islamiconline, kebanyakan negara memang sambut Aidilfitri pada 1 Oktober. Aku akan bertolak ke KL(Kota London) pada 30 Ramadhan di Glasgow dan tiba pada 1 Syawal di KL. Semoga sempatla pi Open House kat Rumah Malaysia tu nanti.

Sunday, September 28, 2008

Salam Aidilfitri

Thursday, September 25, 2008

Yeay!

Dulu masa mula-mula nak mai Glasgow ada la yang tanya nanti-nanti nak balik cuti dak. Pastu dengan penuh sombong angkuh dan takbur aku bagitau tak mau balik. Rupanya tak ke mana pun, mai tahun 2006, awai tahun 2008 aku pun balik bercuti lepas buat pembentangan persidangan.

Memandangkan dah balik bercuti, aku pun masa nak ke sini hari tu bersemangat ler membungkus ikan, cili, udang dan sotong kering, ikan bilis, keropok, milo, megi dan macam-macam bahan kering untuk stok 2 tahun. Konon-konon la tak mau balik dah lepas ni. Beg aku hari tu penuh ngan segala yang kering, semua aku bungkus dalam kertas, masukkan dalam plastik siap letak daun pandan lagi. Alhamdulillah selamat sampai umah.

Ni stok makanan tak abih, aku dah nak balik lagi. Ada jugak terasa malas nak membuang duit dan masa balik kampung, nak travel saja dah habis 3 hari. Tapi nak kata pa, duk sini pun nanti duk sorang-sorang jugak. Takkan nak pi menempek kat umah orang macam sendiri takde rumah kan. Nak tengok wayang, harusler muntah dok menengok wayang selama universiti bercuti nanti. Rasa malas sungguh nak menghabiskan musim sejuk yang suram di Glasgow ni, hujan berpanjangan, sejuk lagi. Jadi, untuk sesapa kat Mesia tu, bersyukurlah dengan apa yang ada.

Sunday, September 21, 2008

Festive souvenirs

Memandangkan ada desas-desus katanya makanan dah tak boleh pos lagi. Aku suh Kak Fah tulis description kat borang tu as 'Festive Souvenirs'. Kak kata staf pejabat pos tu pun tanya menatang pa festive souvenir tu. Dia bagitau, " Saya pun tak tau la depa pesan suruh tulis macam tu, saya tulis saja la." Tahun lepas dia tulis ja 'Food', pun lepas jugak. Jadi aku pun tak pasti la bila orang cerita makanan takleh pos tu, betul ke tak kisahnya. Kesimpulannya, kuih raya aku dah sampai. Ada tart nenas dan biskut gajus seperti tahun-tahun lepas cuma tahun ni tart amik beli daripada orang lain...keras sikit kuihnya. Ada karas, biskut apa ntah oat ka susu tepung, pastu satu lagi biskut tidak dapat dikenal pasti, rempah peket dan obelet. Kak kata dia dah beli batang buruk sekilo, tapi lupa nak masuk dalam kotak huhuhuhu...

Sila-sila jamu mata..

Pecah taperwer kaler-kaler ni..kak kata dia beli khas untuk pos kuih kat aku..nampaknya kena pakai yang biasa putih tu ja

Feberet aku ni..karas
Hat dalam taperwer merah tu tak tau kuih apa..tahun ni baru dapat..tapi sebelah dia biskut gajus..feberet aku jugak..tiap-tiap tahun kak pos


Aku kirim rempah kuzi, tapi dia tak jumpa, jadi dia pos yang ni huhuhu
Aha...untuk orang Armadale buat apam senyum hehehehe

Tuesday, September 16, 2008

Suddha tukar ka?

Apa citer?

update: datuk bendahara mangkubumi masih belum tukar, cuma jawatan penghulu bendahari yang sebelum ni dia pegang, dia kasi tukar sama dengan datuk laksamana je. tunggu lagi sampai 9/23 ni pulak.

Sunday, September 14, 2008

Kenapa kita masih perlukan ISA?

1 - Malaysia takde skim perlindungan saksi, jadi sesiapa yang polis rasa keselamatan depa terancam akan di diletakkan dibawah skim perlindungan ISA.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar ketika mengesahkan pembebasan itu berkata, penahanan wartawan wanita akhbar berbahasa Cina itu adalah sebahagian daripada tindakan segera polis bagi menjamin keselamatannya selepas beliau menerima panggilan ugutan.

Beliau berkata risikan polis mendapati nyawa wartawan itu terancam selepas Hoon Cheng membuat laporan berita yang memetik kenyataan kontroversi bekas Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera Datuk Ahmad Ismail yang berbaur perkauman pada satu kempen sempena pilihan raya kecil Permatang Pauh bulan lalu.

Sumber: "Wartawan Sin Chew Daily dibebas." Utusan Malaysia 14 September 2008

2 - Sesiapa yang dirasakan mempunyai potensi untuk diekstradisi atau dicari oleh ejen kerajaan asing (CIA ler ni) akan diberi perlindungan melalui skim perlindungan antarabangsa ISA.


Berdasarkan justifikasi daripada fasilitator/penceramah BTN aku kenapa mereka yang disyaki KMM diISAkan walaupun tiada sebarang bukti penglibatan mereka dalam aktiviti pengganas.
Errr..sebenarnya takde bukti pun KMM tu ada.


Disclaimer:
Skim ini bagaimanapun tidak terpakai kepada ahli pertubuhan yang telah bersusah payah ke KL (Kota London) untuk menandatangai perisytiharan kemerdekaan Tanah Melayu.

Dalam pada itu, beliau menafikan tiada tindakan diambil terhadap Datuk Ahmad Ismail kerana Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera itu telah menerima akibat digantung keahlian parti selama tiga tahun.

“Sebagai ahli parti dia (Ahmad) telah menerima hukuman tetapi polis masih teruskan siasatan kerana ada laporan hasutan terhadapnya,” ujar beliau.

Sumber: "Tindakan ISA wajar" Utusan Malaysia 14 September 2008.


Saturday, September 13, 2008

Anugerah Sebaran Cinta


Cin bagi award ni. Terima kasih la Cin. Terharu sungguh aku. Rasa macam nak buat ucapan penghargaan pada ahli keluarga dan seluruh penduduk kampung je. Tapi tu ler, aku ni bukan reti nak sebarkan cinta ni. Sapa nak bagitau aku eh. Nasib baik suh kopi pes gambaq ja..kalau suruh jawab tag harus aku peram buat teloq abad dulu soalan-soalan tu. Macam tag Kak Finie huhuhu. Nanti la...soalan tahap tinggi sangat, tak tercapai dek akal nak menjawab kak!

Friday, September 12, 2008

Ramadhan Feed the Fasting 2008 - jazakumullah khairan kathiran

Ingat lagi dengan program ni. Poster kat sebelah tu...Ahaa...tak abih-abih kan aku ni..asik dok citer pasal ni saja. Takpa-takpa, aku nak la jadi orang yang sentiasa berpesan-pesan ke arah kebaikan gitu..sambil berpesan-pesan supaya korang bersabar la menjalani ibadah Ramadhan, menghadapi kenaikan rega barang dengan kenaikan tekanan darah, paras gula dan kolesterol. Semoga kenaikan rega barang ni dapat disusuli dengan penurunan berat badan dan paras 3 serangkai itu. Ameeeenn.

Okeh, balik kepada rayuan(?) sumbangan bagi program Feed the Fasting 2008 yang Khairyn ngan aku buat, alhamdulillah kami dapat kumpulkan sebanyak £280. Tolak belanja kiriman wang melalui Western Union sebanyak £9.90, dapatla lebih kurang RM1620.85. Untuk yang berinfaq itu, diucapkan jazakumullah khairan kathiran. Aku pun tak tau sapa yang menyumbang itu, sebab sumbangan dibuat melalui sukarelawan yang lain jugak.

Wiken lepas ada sesi menyampaikan sumbangan kepada mereka yang layak menerima pada wiken lepas di Chemor dan Bukit Gantang. Ucapan daripada Islamic Relief Malaysia, "Terima kasih atas sumbangan rakan-rakan di Glasgow." Kalau antara yang menyumbang tu bukan orang Glasgow, anggap je la jadi PR Glasgow untuk menerima ucapan tu. Tapi kalau ada lagi yang nak menyumbang sila ler menyumbang, pintu kebajikan tak pernah tertutup. Cumanya, projek ni untuk bulan Ramadhan je, kalau nak menyumbang elok la bagi cepat supaya makanan boleh diedarkan sebelum berakhirnya Ramadhan, melainkan korang bersetuju supaya sumbangan korang tu digunakan untuk projek lain jugak.

Aku menyalintampalkan beberapa gambar sesi menyalurkan sumbangan yang diambil daripada mukasurat-mukasurat bergambar milik aktivis IRM. Kalau nka tengok lebih lagi sila ke sini, dan sini.
















Selain daripada program tahunan Feed the Fasting ni, ada jugak projek menyiapkan kemudahan perpustakaan bagi rumah anak-anak yatim yang agak tersorok daripada menerima bantuan. Jadi, Khairyn dengan aku bercadang nak buat kutipan deposit skim cepat kaya (akhirat) untuk membeli buku-buku yang sesuai untuk diletakkan dalam perpustakaan. Amal jariah ni weh, selagi ada yang membaca dan mengambil manfaat daripada ilmu dalam buku tu, boleh ler buat peneman masa sorang-sorang nanti.

Cadangan buku-buku adalah buku omputeh yang Islami (ada ke buku melayu diterbitkan kat sini?), tapi kalau sesapa ada cadangan buku-buku nak bagi boleh jugak. Harap dimaklumi bahawa buku-buku kabut yang tangan kedua itu tak diterima okeh. Kita cuma nak bagi buku-buku baru saja. Kalau nak berurusan terus pun boleh, sila ke ke sini untuk tengok perkembangan projek perpustakaan, pastu boleh la contact drbubbles - iskandar@irm.org.my untuk maklumat lanjut.