Thursday, December 20, 2007

Freezin', aye!

Seperti yang kuduga, tak sempat solat raya pun kat Masjid Edinburgh. Cuma solat zohor & asar, dan lunch kat mosque kitchen. Nasi + kari kambing = 3.50. Rega boleh tahan. Rasa pun ok. Cuma tak merasala lassi sebab dia tak jual lassi. Sepanjang perjalanan ke Embra memang nampak padang-padang berais. Memang sejuk sangat dah ni. Cuma Glasgow saja ais tak nampak sangat tapi cuaca memang sejuk. Lepas maghrib dah nampak berkabus saja....dramatik saja nampaknya. Kata Margaret sejuk-sejuk camni ada kemungkinan white christmas huhuhuhu aku tak suka snow sebabnya nanti bila dah cair susah nak jalan...lagipun kalau snow masa krismas takleh gi memana jugak sebabnya transport susah nak dapat masa tu








Visa dah siap. Cuma slidenya saja tak siap-siap lagi. Sempat membeli dalam membelah kesejukan Edinburgh, shortbread dan plate untuk bos yang bakal datang ke Birmingham. Sarung tangan pun dah dicari. Bukan pa, dia suka bersalam jadi aku kenala bersiap sedia apa yang patut. Masa nak ke sini dulu pi jumpa dia, nasib baik dah siap pakai glove huhuhuhuhu

Wednesday, December 19, 2007

Eid Mubarak

Kullu sanah wa ant bittoiyyib bak kata orang Mesir.


Wilayah autonomi Glasgow macam biasa...raya sentiasa lewat daripada semua tempat, termasuk negara jiran, Edinburgh. Glasgow sambut Aidiladha pada hari Khamis, tempat lain semuanya beraya esok. Tapi kali ni aku raya esok, sebab nak ke luar negara ke Edinburgh untuk urusan visa. Kalau bangun awal aku kejar train sebelum kul 8 dari Queen St., solat kat Masjid Edinburgh. Kalau bangun macam hari-hari biasa, alamatnya takbir sorang-sorang dalam train nanti. Dengar kabarnya budak-budak Libya tetap nak buat solat gak esok kat uni, tak tau jadi ke dak.

Aku pulak dah ada jemputan open house khamis nanti. Kalau sempat aku gi lepas keja. Kalau agak-agak kemalasan melanda, dinner di rumah saja depan tele.

Tuesday, December 18, 2007

Make Me a Muslim

Malam ni episod kedua siri ni di Channel 4. Esok ada lagi. Dilema muslim dan pandangan serong masyarakat British terhadap muslim.

Sunday, December 16, 2007

Homegoing Shopping

Berhabisan aku hari ni. Ntah hapa-hapa. Persiapan pembentangan belum buat. Persiapan balik kampung pulak yang lebih. Persiapan mati lagi la....

Baju budak-budak dah beli kat Next Clearance. Handbeg baru beli 2. Harap-harap tak terlebih belanja dari perancangan kali ni.

Wednesday, December 12, 2007

Kepandaian ( dan kebodohan) Melampau

Aku suka program QI. Walaupun ada masanya terasa macam kurang sungguh ilmu aku. Tapi aku suka dengan kandungan dan lawak pesertanya.



Tapi hari ni masa dok merayau-rayau di sesawang, baca blog orang. Tiba-tiba aku terasa pandai tahap langit ketujuh pulak.

Monday, December 03, 2007

Semakan

Oh, telah berjaya menjimatkan 6 jam daripada masa melongo di depan tele. 2 jam itu dihabiskan untuk menyemak buku kira-kira peribadi dan juga akaun bersama. Urusan perlu diselesaikan sebelum vee balik kampung khamis nanti. Buku kira-kira peribadi juga dah lama tak dikemas kini. Belanja selepas ini agak terhad memandangkan beberapa ratus paun perlu diperuntukan untuk perbelanjaan ke hainan nanti.

duit duit dimana kau duit....

~~~~~~~
Hari ni jugak aku berbelanja lagi di Iceland. Macam bess pulak jadi aktiviti mingguan berbelanja di sana. Petang ke govanhell (ikut sebutan glaswegian) makan nasi tomato (tambah 2 kali), laksa (tak banyak sebab aku tak berapa gemar laksa ni, feberet aku laksa kuah lemak resepi famili aku atau laksa johor) dan trifle sebagai pemanis mulut.

ada la sempat pulak mengkritik artikel karya tuan rumah. bukan apa, bidangnya sama dengan bidang aku, jadi aku tau apa kelemahan orang yang sama spesis ngan aku. kami cekap mengendalikan mesin dan peralatan, kami boleh menguruskan segala jenis ujikaji cuma masalah datang bila dapat result tapi tak tau nak sampaikan result. kami juga berharap orang awam mengambil tahu isu-isu dalam bidang kami sebagai mana kami juga perlu mengambil berat tentang isu semasa dalam bidang lain seperti sejarah, keagamaan, ekonomi, politik dll. namun tentulah itu sesuatu yang mustahil kerana katanya bidang kami ini amat istimewa jadi hanya orang yang hebat seperti kami saja yang mampu menguasainya. jadi, tuan rumah tadi aku rasa ini kali pertama menulis kertas kerja kerana banyak lompong-lompong yang perlu diisi. keputusan ujiannya ada, gambarajahnya dilekatkan dalam artikel, tapi penerangannya tiada, dengan alasan "mereka akan memahami, dan tak begitu penting untuk diutarakan." "ok, kalau tak penting mengapa dihabiskan masa membuat ujian perbandingan, dan keputusannya dilekatkan sekali, bukankah ini menunjukkkan ada sesuatu yang perlu kita perkatakan. atau gambarajahnya sekadar hiasan kertas semata?"

oh, aku sangat memahami keadaan itu. batin meronta supaya mereka memahami, tetapi hakikatnya tidak. kerana mereka selamanya tidak akan faham. dan ya, sebab itulah kita perlukan pandangan orang lain. kerana selalunya kita tidak dapat mencari lompong dalam karya sendiri. lebih biasa penilai itu lebih baik, kerana dapatan teknologi hasil ujian ini adalah untuk kepentingan sejagat. jadi kalau hanya tiada siapa yang memahami artikel kita, maka sesuatu perlu dilakukan. ya ya, yang ini peringatan untuk diri aku sendiri. kerana aku sendiri pun masih terkial-kial menulis.

Saturday, December 01, 2007

Resolusi Sebulan Menjelang 2008

Aku sedang berusaha untuk tidak menjadi couch potato esok malam. Kalau masa yang dihabiskan untuk melongo depan tele itu dapat digunakan untuk menghabiskan bacaan aku yang menimbun itu alangkah baiknya. Ketagihan tele pada setiap sabtu malam amatlah sukar dihakis.

BBC1 5.50 - Strictly Come Dancing
BBC1 7.15 - Robin Hood
5 7.50 - NCIS
5 8.45 - NCIS
BBC1 9.40 - Omid Djalili Show
5 10.40 - SVU

Hampir 6 jam melongo depan tele setiap sabtu.

Saturday, November 24, 2007

Cerita Siang Malam

Siang

Meneruskan aktiviti kegemaran yang telah beberapa bulan terhenti, pagi tadi aku menemankan Khairyn ke Lanark. Nak menenangkan fikiran dan jiwa kacau katanya. Aku pernah sampai ke kabut Lanark ni masa zaman awal kedatangan dulu, tu pun dagang menumpang. Jadi kiranya aku pun pertama kali jugak ke Lanark dengan pengangkutan awam. Masa sampai tu terpinga-pinga jugak sebab pekannya tak sebesar mana(rasanya pekan kat kampung aku lagi besar dan ternama serata negeri dengan kedai kain lim tu). Destinasi utamanya adalah tempat yang diwartakan sebagai tapak warisan dunia di New Lanark. Apa yang ada kat situ pun tidaklah aku tau, memandangkan bukan aku yang memilih destinasinya. Lanark tempat yang berbukit, jalan ke tapak tu pun tak luas. Ditambah pulak dengan kereta penduduk yang diletak sepanjang jalan, kiranya kalau bertembung kenderaan dari arah bertentangan salah satu kena tunggu untuk bagi laluan kepada yang lain.

Tapak ni rupanya bekas kilang kapas dimiliki Robert Owen. Operasi kilang ni menggunakan kuasa hidro dari Clyde. Sustainable energy gitu. Oh, Owen ni mengingatkan aku pada John Thornton. Sama-sama bertanggungjawab, sama-sama buka kilang kapas, cuma kalau berdasarkan potret yang ada di situ, John Thornton jauh lah lebih rupa parasnya berbanding Robert Owen. Tapak ni dah jadi macam satu perkampungan, sebab Robert Owen siap menyediakan kuarters untuk pekerja dan keluarga. Ada juga kedai di buka di kampung tu.

Lepas selesai bersiar-siaran memfotokan pemandangan, lebih kurang sejam dua pengembara pun kembali ke pekan Lanark. Hanya Khairyn yang aktif terlibat memfoto, aku ada bawak kamera tapi tak mampu nak memfoto. Sebabnya cuaca terlalu sejuk dan aku pula dah salah pakai jeket. Patutnya pakai jeket untuk musim sejuk sebab suhu yang bawah paras beku, tapi aku pakai baju ujan yang dalam spesifikasinya tidak mempunyai lapisan penebat haba. Terpaksalah aku mengorbankan simpanan lemak aku yang dah disimpan untuk kegunaan musim sejuk yang akan datang. Tapi lapisan lemak yang hilang rasanya sudah berganti dengan sekali makan tengah hari saja :)

Lanark 2006 (dari tapak kabut)



Malam
Masa tengah kerja dalam bilik bersih tadi tiba-tiba supervisor datang dan tanya apa yang aku buat masa kena ganti sorang kawan yang tak datang hari Rabu yang lepas. Cuak jadinya aku. Dia tanya sama ada aku ada buff tempat tu. Mati la...

Mana sempat nak buat, terkejar-kejar aku hari tu sebab tak penah buat kerja kat tempat tu. Aku pun ngaku aku tak sempat buff, dah salah kan ngaku saja. Patutnya buffing kena buat tiga kali seminggu. Lepas tu aku pun tanya kalau ada komplen lagi. Beberapa minggu lepas aku dapat komplen pasal bilik loker. Mana taknya, aku sorang buat kerja 3 orang. Apa yang aku boleh buat tu aku buat setakat terdaya. Selain tu, aku jugak telah mengtongsampahkan dua kot makmal. Kot tu diletak dalam tong untuk dobi, tapi aku salah sangka ingatkan tong sampah. Jadi, tak dapekla den nak nolong.

Kata supervisor aku, ketua staf kat tempat yang aku buat kerja tu datang jumpa dia dan pengurus, dia tanya sama ada domestik ada staff baru. Sebabnya bila derang datang pagi keesokan harinya, tempat tu nampak lain. Ayat aktifnya adalah "It's lovely!" Hehehehhe tak sangka pulak aku. Kata supervisor aku, pengurus cakap "She's new up there but she's not new to the building." Oh, berkembang-kembang aku. Supervisor siap bercerita lagi....ada dalam 10 minit kot... dia cakap dia tau aku memang kerja teruk sikit sebab selalu kena hantar buat kerja merata-rata, ganti orang sana sini, tapi dia cakap aku cepat belajar hehehheh hari tu aku dah dengar dia puji aku dengan budak-budak poland tu sebab aku buat semua kerja yang dia bagi pada tiga orang budak-budak tu, semua aku buat dalam masa 3 jam... Terus bersemangat, habis semua tangga dan lantai aku scrub hari ni hahahahah...agaknya kalau datang lagi komplimen camtu, satu bangunan tu aku boleh buat sorang. Punya semangat buat kerja, sampai terlebih waktu tadi hehhehe...

Masa tengah kemas-kemas barang tu pengurus pun datang dan tanya sama ada aku dah tau pasal komplimen tu. Aku pun cakap dah tau dan tak sangka staf situ akan hargai kerja aku hehhehe ayat inesen... Lepas tu dia cakap, ni adalah komplimen yang kedua untuk aku sebenarnya. Huh, tak tau pulak aku pasal yang pertama tu. Bila aku tanya bila dia dapat yang pertama, dia cakap dah lama jugak. Hehehehhe berkembang-kembangan lagi hati aku untuk kesekian kalinya pada malam ni...pengurus tu pun nampak bangga semacam je...dia cakap dia dah cakap dulu kalau aku buat betul-betul aku akan jadi cekap...oh, patutlah mary dan margaret sayang sungguh kat aku, walaupun aku telah menyebabkan staff nurse ngamuk sebab aku buang kot makmal dulu ahaks.......

Dustbuster! (macam anugerah penyapu hehehhe)

Friday, November 23, 2007

Berita Malam

Hari ni Mary bagitau pasal tukar hadiah untuk krismas nanti. Hari Isnin depan buat cabutan nama, tak tau nak beli apa lagi untuk hadiah. Sekitar 5 paun. Nak kena ke amazon lagi nampaknya.

Liputan utama newsnight malam ni dah tentula pasal sidi yang hilang itu. Siap ada emel antara jabatan audit dan irc pasal penghantaran sidi tu, yang mana audit minta supaya irc pastikan penghantaran dengan cara paling selamat, tapi irc balas bagitau semuanya bergantung pada kos. Lepas tu newsnight jemput george osborne, shadow minister untuk buat ulasan pasal kes ni. Oh, berani stesen milik kerajaan menjemput ahli pembangkang muncul secara eksklusif! Belum reda kes hilang sidi dan data 25 juta penerima wang ihsan pembayar cukai, tengah hari tadi lima bekas penglima angkatan tentera berucap di rumah lords menghentam brown yang kononnya tak pedulikan defence ministry. Lepas tu ada konferen bideo ngan defence secretary tentang perdana menteri yang dihentam secara peribadi. Dan menterinya pula sungguh cool sekali menjawab provokasi yang dikemukakan. Dan sungguh nostalgik paparan itu, teringat pula interview menteri penerangan dengan aljazeera minggu lepas, mujur melalui telefon, kalau konferen bideo mesti lagi kecoh seantero...



Gambar dari The Economist, Red Faces Black Week. Teruk Brown ngan Darling kena minggu ni. Bila simon cakap tadi baru aku perasan, si darling ni keningnya masih itam walaupun rambutnya sudah putih. Kadar pemutihan rambut semasa nampaknya lebih besar berbanding keningnya...

Wednesday, November 21, 2007

SiDi Yang Hilang

Hanya dua keping sidi, yang kalau berisi filem yang telah dicetak secara merompak cuma bernilai RM 5. Malangnya yang hilang tu mengandungi maklumat peribadi dan akaun lebih kurang 25 juta penerima benefit di serata negara. Hari ni Pengarah LHDN (HM Customs & Revenue) Paul Gray letak jawatan. Oh, rupanya ini jawatan yang dibayar paling mahal dalam gomen-£198,000 setahun. Baru aku tau rupanya kerja hal ehwal duit ni gaji paling tinggi, menyesal pulak rasanya tak pilih hal ehwal duit ni dulu. Aku rasa lepas ni mana-mana ceramah memilih kerjaya patut letak sekali jumlah gaji purata dan maksima, baru ler senang nak pilih. Letak sekali gaji para menteri dan perdananya, termasuk anggaran jumlah kontrak yang bakal diperoleh oleh diri sendiri, isteri (atau isteri-isteri), anak beranak, saudara mara dan sahabat handai supaya maklumat lebih telus, sepertinya telusnya kotak undi itu. Oh, terasa dapat misleading information pulak dulu.

Cerita tentang sidi lagi, menteri kewangan tetap berdegil tidak akan meletak jawatan kerana berasa bertanggungjawab untuk memperbaiki keadaan. Oh, sungguh bertanggungjawab si Darling ini. Siapa lagi yang layak kalau bukan dia, yang patut letak jawatan itu adalah junior official yang pepandai kirim sidi tu guna TNT, atau kalau di kampung sana kita suruh dia amik VSS saja. Bayar sedikit saguhati atas keupayaannya menghilangkan sidi itu. Di sini kecoh-kecoh data hilang, di kampung sana pun kecoh juga, ada data yang tak hilang-hilang, ada data bertukar pengkalan kerana terlampau lutcahaya, sehingga zatnya bersatu dengan cahaya tujuh spektrum dan tiada wujud lagi. Atau mungkin juga masih wujud dan menjadi data hantu.

Madu Tiga

Dah lama aku bertapa dari membeli belah atas dan luar talian. Perasan dah kebal sikit, aku pun terus ke amazon minggu lepas, dan bersiar siar di city centre.
Rupanya ilmu kebal tak menjadi hehehehe....dan hasilnya...


Jumlah yang tiris dari kad plastikku = GBP 45.45

Ada lagi bakal tiba lagi sehari dua, yang kemudian ini dibeli atas talian di amazon pada malam sabtu lepas....bertirisan lagi kad itu

Entah bila akan dibaca, sekarang ini sedang memadukan The Gift of Rain, Adik Datang dan The Road to Mecca (sekarang ni orang sibuk minta supaya disebut Makkah dalam semua bahasa supaya tak jadi Mecca Bingo ).

oh, ada lagi hasil cubaan ilmu kebal aku....



..cadbury selection tu sebenarnya 2 for GBP6, ada sekotak lagi aku bawa ke rumah kawan, sekotak ini pun ingat nak dijadikan buah tangan ke rumah orang jugak, tapi tak sempat sebab dah jadi buah mulut aku hehhehe...menjadikan jumlah ketirisan aku kali ni GBP 61.45

Monday, November 19, 2007

Tewas Bermaruah

Ya, mimpi Tartan Army dipunahkan oleh juara dunia di Hampden Park semalam. Tewas tapi bermaruah pada aku. Siapa sangka skuad yang namanya di tempat ke 88 dua tahun lepas, tahun ni skuad ke 13 terbaik dunia.

The Winter Of Life by Robert Burns

But lately seen in gladsome green,
The woods rejoic'd the day,
Thro' gentle showers, the laughing flowers
In double pride were gay:
But now our joys are fled
On winter blasts awa;
Yet maiden May, in rich array,
Again shall bring them a'.

But my white pow, nae kindly thowe
Shall melt the snaws of Age;
My trunk of eild, but buss or beild,
Sinks in Time's wintry rage.
Oh, Age has weary days,
And nights o' sleepless pain:
Thou golden time, o' Youthfu' prime,
Why comes thou not again!


Musim dingin skuad bolasepak Scotland telah berlalu, bila agaknya Ice Age skuad Malaysia akan berakhir?

Saturday, November 17, 2007

The Bewties of the Fute-ball

Tribuit untuk Tartan Army yang petang ni akan turun menentang squadra azzurra kat Hampden Park. Kat city centre mesti penuh ngan orang ramai hari ni.

The Bewties of the Fute-ball

'Brissit brawnis and
brokin banis
Stryf, discord, and
wastit wanis
Cruiket in eild, syne
halt withall-This
are the bewties of
the fute-ball


by Anonymous

Wednesday, November 14, 2007

Terbelenggu

Sungguh sungguh aku ini berada bawah tempurung...kononnya dengan blog ni bolehla menulis...sama ja nampaknya

2-3 hari ni aku dah ada klip feberet...hiburan tatkala tensen...pulis kata jangan...

Wednesday, October 24, 2007

Kembali

Oh, semalam modem sampai, hari ni jugak aku ke PCWorld mencari wireless router supaya semua makhluk dalam rumah boleh mengakses ke sarang lelabah luas sedunia. Bess bess bess bess bess!

Saturday, September 29, 2007

Dalam progres

Agak gembira hari ini, artikel InsyaAllah akan dihantar. Boleh melancong ke China sambil balik kampung.

Sunday, September 23, 2007

Masih menyinggah

September dah masuk minggu ketiga, aku masih berada di persinggahan. Hari ni atau esok kena pindah lagi ke persinggahan yang lagi satu. Duh! Pening kepala. Jiwa kucai hahahahha. Ya ya artikel untuk ke konferensi tu belum habis disemak, tiket dah sah-sah belum diuruskan, laporan kemajuan tahun pertama (yang setengah tahun pun belum ditulis), urusan pendaftaran interner dan telefon lagi, banyak sungguh agendadaily aku ni.

Hari ni mau masak nasi tomato, ayam tandoori dan salad. Harap menjadi menu hari ni. nak kena pi Tesco lagi membeli belah. Oh ya, mandi pun belum :)

Minggu lepas dah habis baca dua buku; Tunggu Teduh Dulu dari Faisal Tehrani dan Surat Ungu Untuk Nuha oleh Noor Suraya. Ulasan...nanti la..malas..tapi kena buat jugak, mana tau lagi sepuluh lima belas tahun aku dah lupa sama ada dah baca buku-buku ni. Tapi untuk hari ni, kena ke Tesco dulu ...Cheerio

Wednesday, September 12, 2007

Tukar alamat 2

Senarai penukaran alamat:
1. Universiti sekarang
2. Universiti sebelum ni
3. Banker
4. NatWest
5. GP
6. NHS
7. Islamic Relief
8. Muslim Aid
9. HRF
10. Tesco
11. Nectar
12. Boots
13. 3
14. IET
15. Perpustakaan awam
16. Historic Scotland
17. DPWP/NI/Tax
18. Bodyshop
19. WHSmith

Tuesday, September 11, 2007

Tukar alamat

Senarai penukaran alamat:
1. Universiti sekarang
2. Universiti sebelum ni
3. Banker
4. NatWest
5. GP
6. NHS
7. Islamic Relief
8. Muslim Aid
9. HRF
10. Tesco
11. Nectar
12. Boots
13. 3
14. IET

Monday, September 10, 2007

Sudah ketemu

Akhirnya dah dapat jugak tempat berteduh yang dicari. Lelaki yang menabur janji palsu, kemudian melupakan itu akhirnya kembali menabur janji, merayu supaya pelawaannya diterima. Aku dah malas ngan janji palsu ni, tapi sebab teman sesarang yang cerewet itu amat menyenangi sarang yang ini, ikut saja la...

oh, baca saja tentang kenaikan elaun, terus berbeli belah atas talian di amazon maka habislah lagi wang membeli dvd

Wednesday, September 05, 2007

Rumah oh rumah

Aku telah tertipu dengan janji manis orang itu! Seminggu ini masih merayau di atas muka bumi mencari tempat tempat berteduh. Duh!!!

Wednesday, August 29, 2007

Seminggu yang penat

Minggu ni minggu yang memenatkan. Orang makin kurang kat domestic tinggal yang kerja tetap saja. Aku kena cover kerja level lain dan tawaf satu level. Penat seh...badan pun dah lemah. Cold dari last week tak baik lagi dah mula nak batuk-batuk. Agaknya penangan tidur tak menentu sebulan dua ni.

Friday, August 24, 2007

this book will save your life




Tajuk: this book will save your life
Penulis: a. m. homes

Aku habis baca buku ni beberapa hari lepas. Pinjam dari GoMA. Buku ni kira popular jugak, hot spot, dua minggu saja tempoh pinjaman. Aku baca dalam beberapa hari saja. Ceritanya boleh tahan la pada aku, aku kira boleh baca sampai habis. Aku kira ni fiksyen yang serius jugak, tu yang aku boleh tahan baca tu berbanding buku Sophie Kinsella tu, rugi saja beli sampai 3 walaupun masa tu tengah offer. Buku siri Shopaholic tu aku baca sekerat saja sebab rasa boring terus lompat ke ending. Ok, ringkasan buku homes ni. Ceritanya tentang sorang mamat, Richard Novak yang disconnected ngan dunia luar sebab terlalu konsentret ngan share & stock trading (Lucia kata dia takkan jadi cam mamat ni). Dia dah cerai ngan ex wife dia, ada anak remaja sorang yang tak penah jengok sejak dia tinggalkan rumah masa cerai tu. Rumah lamanya di New York. Punca perceraian sebab ex wife dia tak mo berkorban untuk tinggalkan kerjaya dan ikut Richard pindah ke LA. Richard ni memang totally disconnected, setiap hari cuma jumpa Cecilia yang datang bersihkan umah, nutricionist dengan personal trainer. Kisah bermula satu hari bila Richard terasa sakit sangat sampai dia terpaksa call 911. Kat hospital, nurse bagitau Richard supaya call sesiapa yang dia rasa perlu dihubungi. Richard baru sedar yang dia takde sesiapa untuk dihubungi. Akhirnya dia call ex wife dan anak dia. Lepas dibenarkan keluar, dia balik dan singgah satu kedai donut yang dimiliki Anhil, imigran dari India. Bermula perkenalan Richard dengan Anhil, tuan punya kedai donut yang dia singgah tu untuk menikmati donut yang selama ni dialarang dari menu harian dia, seterusnya Richard mula mengenali jiran terdekat. Ancaman lubang di jalan berhampiran rumah menyebabkan Richard terpaksa cari tempat tinggal sementara keadaan dibaiki. Richard mula berkenalan dengan seorang demi seorang manusia di persekitarannya. Ben, anak lelaki Richard lak travel dari NY ke LA berkereta, kena hadiri interview. Kesempatan ini digunakan oleh memulihkan kembali hubungan yang terputus. Dengan mengenali lebih ramai orang, Richard semakin berubah dan menikmati kehidupan dengan lebih terbuka.

Komen: Engaging. Aku sebenarnya amat mencemburui orang yang sibuk bekerja sampai terputus hubungan dengan dunia luar. Aku pulak hari-hari terdedah kepada godaan kerja-kerja yang tak bermanfaat.

Thursday, July 19, 2007

Ramah Mesra

Suatu petang lepas habis keja...perbualan yang telah dialihbahasakan

Dia: Ujung minggu selalu pi keluaq ka?
Aku: Dak, selalunya beli barang-barang dapur saja, pastu tengok tv.

Dia: Hang dah kawin ka?
Aku: Lum.

Dia: Ada bopren?
Aku: Tadak.

Dia: Pasai pa tadak?
Aku: Tadak masa.

Dia: Camna bulih tadak masa pulak?
Aku: Aku study lagi, siang study petang keja, malam sambung study. Weekend nak rehat-rehatan.

Dia: Hang study pa?
Aku: Kilang-kilangan.

Dia: Patutla tadak bopren, kalau gitu hang berenti saja la study. Cari bopren sorang.
Aku: Apa kejadahnya nasihat ini.....(ayat sebenar)

ps: Rasa cam kena interrogate ngan SB pencen

Selaju air mengalir

Adehh...seminggu ke tanah Belanda hampir lima ratus paun duitku habis...masak ler nak simpan balik lepas ni

Sunday, July 01, 2007

Stirling

Hari ni ke Stirling. Tapi tak sepenat first visit dulu sebab kali ni naik bas sightseeing.


Rupa William Wallace sejibik cam Mel Gibson? Pasai pengukir dia dapat ilham lepas nonton Braveheart...


Wallace Monument


River Forth dari puncak monumen


Scottish wildflower



Stirling Castle

Tuesday, June 12, 2007

Millionaire Upgrade





Buku ni sampai pagi tadi. Habis baca tengah hari tadi. Kiranya memang menarik la buku ni. Tapi buku ni bukan buku panduan menjadi jutawan, maka akan kecewalah sesapa yang ingat dengan beli buku ni boleh upgrade diri memasing untuk jadi jutawan. Bukan, sama sekali bukan. Kisahnya rekaan, tapi berdasarkan cerita benar sedara penulis buku ni penah la dapat naik flight, pastu dapat upgrade ke business class, duduk sebelah Richard Branson, tokei rangkaian bisnes Virgin tu. Tapi watak jutawan dalam cerita ni bukan Richard Branson, tapi Tom Hunter jutawan Scottish yang mengasaskan Pusat Usahawan Hunter kat Univ Strathclyde. Sama ada Tom Hunter ni ada kaitan atau tidak dengan Hunterian Museum kat Glasgow Univ tu masih belum dapat disahkan lagi.

Diringkaskan cerita, ada 8 prinsip untuk menjadi usahawan yang berjaya, boleh jugak diaplikasi dalam kehidupan seharian. 8 prinsip tu ada dalam ayat I BELIEVE yang mana setiap huruf tu akan ditafsirkan.

I I believe in myself

B Be passionate and want it
E Extend your comfort zone
L Lies and Luck don't work
I Install goals
E Enjoy hardwork
V Very, very persistent
E Expect failure

Tadak isu baru dalam buku ni, 8 prinsip tu pun bukanlah isu baru. Tapi ulasan dia amat menarik. Asbabunnuzul adalah buku Think and Grow Rich by Napolean Hill. Adehh malas nak ulas pepanjang la pulak.

Friday, May 25, 2007

Mengaum

Perghhh ..akhirnya dapat jugak aku menikmati ngauman speaker 100W ni...boleh connect ke tv nanti kalau nak nonton dvd

Thursday, May 24, 2007

Hi-Fi

Hi-fi yang ditunggu tak kunjung tiba. Dah tak sabar nak mengaum nih....

Wednesday, May 23, 2007

Kalendar hijrah

Kalendar hijrah camna nak nak tukar setting masa ni eh?

Sunday, May 20, 2007

Filantropi

Perkataan baru hari ni. Terjemahan philanthropy ke bahasa melayu adalah kemanusiaan. Tapi mungkin jugak DBP cuma asimilasikan perkataan tu kepada filantropi. Jargon ni berasal dari Greek, aku pernah dengar perkataan ni tapi tak pasti sangat dengan maksud dia. Bila baca artikel tentang jurang ekonomi di Britain dalam Independent Online, filantropi disebut dalam artikel ni. yang menariknya, artikel ni membincangkan jurang ekonomi di Britain yang dikatakan hampir tak pernah berubah, sedikit melebar.
This sad state of affairs is made worse by the fact that Britain does not have the American tradition of philanthropy. The two richest individuals in the US, Warren Buffet and Bill Gates, are giving away their fortunes to charitable institutions. Which British-based billionaire would do the same?


Hmm, terus terfikir keadaan di Malaysia. Selain mewarisi sistem pentadbiran, undang-undang kolonialisme rasanya Malaysia jugak mewarisi masalah ni. Yang kaya bertambah kaya, yang miskin semakin tersisih. Lepas tu, yang kaya pulak tak ramai yang bagi sumbangan kepada badan kebajikan, well, except masa bulan puasa la...itupun atas bajet syarikat sebab boleh dapatkan tax exemption untuk bisnes. Dalam keadaan masyarakat yang boleh dikatakan aktif dengan charity & social works pun Britons masih dikatakan takde sifat kemanusiaan ni, aku tak taula camna nak describe the philanthropy of Malaysian society. Nama yang selalu aku dengar aktif pun Tan Sri Syed Mukhtar Al-Bukhary, yang jutawan hartawan miliana lain-lain tu sangat la low-profile gamaknya. Kadang-kadang elok jugak diceritakan sumbangan orang kaya-kaya ni supaya orang cam aku yang kurang kaya ni bersemangat untuk menyumbang kepada masyarakat. Bukan la suruh tunjuk replika cek tu, TS Syed Mukhtar rasanya jarang ditunjukkan gambar dia serah replika cek kat sesapa, tapi tetap orang tau dia banyak menyumbang. Kadang-kadang tu hantar wakil saja. Jadi inspirasi jugak tu. Nak capai tahap Bill Gates dan Warret Buffet tu mungkin tak la, tapi sumbangan tu setakat kemampuan aku.

Tu isu sumbangan kepada masyarakat, camna lak isu jurang ekonomi dan sosial di Malaysia. Apa hasil DEB? Satu yang aku rasa pasti, DEB memungkinkan syarikat yang hampir ditutup sebab kelemahan pengurusan diselamatkan dengan bail out, atas alasan menyelamatkan rakyat yang bekerja dengan syarikat tersebut. Dengan maksud lain, menyelamatkan pengurusan yang dah menghabiskan wang rakyat untuk kepentingan peribadi. DEB itu sendiri murni hasratnya, tapi mungkin ada kelemahan dalam pelaksanaan, mungkin pemilihan pelaksana yang silap. Ntah la, sebagai orang yang takde latar belakang pendidikan dalam ekonomi, dah tentu la pandangan aku adalah berdasarkan apa yang aku nampak. Falsafah dan teori di sebaliknya dah tak penting bagi aku kalau orang yang terlibat secara langsung tu sendiri tak pakai.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hujung minggu yang biasa. Aktiviti wajib aku hari ni dah tentu la grocery shopping. Untuk bekalan seminggu. Habis jugak lebih kurang £20 untuk beli makanan untuk lebih kurang seminggu di Tesco dan kedai Arab. Hari ni dapat beli ikan kerapu, lamb, olive salad, pasta dan pestonya, crisps untuk jajan sebelum mula kerja, sayur-sayuran, etc.


Semua ni £20 (periuk dan pinggan terkecuali)



Bahan mentah telah diproses jadi bekalan lunch aku selama seminggu, tomyam ayam, masala kambing, kerapu masak masam manis & sayur cendawan + mangout

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Filantropi lagi....kata penceramah kursus media aku hari tu, apabila suatu misteri tiada penyelesaian dan media menghadapi tekanan untuk menyiarkan berita tapi takde bahan, maka akan dicarilah bahan-bahan sampingan supaya berita tetap dapat disiarkan. Dalam kes misteri Madeleine yang dah dua minggu hilang, aku tak tau sapa mempergunakan sapa....Sunday Mail perlukan bahan berita, parents Maddie pulak perlu pastikan kes ni sentiasa high profile..win-win situation la kot...teringat kes kehilangan Yin kat Sogo hari tu.....



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kalau kat Malaysia, agak-agak apa tajuk yang sesuai untuk berita ni......

.
.
.
.
.
.
Penyampai Berita A dari Stesen TiVi X Dilihat Bersama Hartawan K (censor kat mata)

Untuk sekian kali

Setelah gagal di Diary Land, gagal jugak di Oprah's Online Journal, ini adalah percubaan yang ke sekian kalinya untuk merakam kehidupan dan segala isinya. Hoh, susahnya nak bagi komitmen untuk kerja penaipan ni.