Monday, April 19, 2010

Moving Thoughts

Dulu-dulu, masa zaman internet meledak, ada la web-web yang ada kata-kata semangat, yang kita boleh forward kepada 10 orang kawan, lepas tu kawan kita pulak pi forward lagi kat kawan-kawan dia. Aku pun banyak dapat, pastu kejanya masa tu memforward hahahhaha. Well, ada yang sedap dan sangat berguna untuk memotivasi diri pada masa-masa yang kita rasa sangat down. Yang best tu, orang yang kita forward tu tak tau adakah dia sorang saja dapat atau berpuluh-puluh orang lain turut menerima mesej yang sama. Tak macam email yang ada list tak hide recipients, boleh jadi berpuluh-puluh email lain ada kat situ. Kalau yang lepas baca tu terasa nak forward, dia tau la working system mesej berantai ni. Kalau yang tak tau tu dia mesti perasan ingat dia sorang saja yang dapat, ada la dikalangan penerima mesej aku yang ingat aku bagi mesej tu sebab ada something. Errr niat aku cuma nak berkongsi kata-kata semangat dan motivasi saja, takdak niat lain huhuhuhu. Masa tu sangat naif hahahaha, tulus je hati.

Web-web ni la ni dah takdak. Tapi kadang-kadang ada jugak aku dapat email berantai yang isinya copy paste kandungan web-web ni. Well, web-web ni pun copy paste somewhere kan, ada sesetengah tu aku rasa daripada hadith Rasulullah pun ada tapi dia ubah suai la sikit. Aku pulak siap print lagi, buat rujukan di kala hati gundah.

Moving Thoughts (http://www.justsaywow.com/movingthoughtsp.htm)

Maybe God wants us to meet a few wrong people before meeting the right one so that when we finally meet the right person, we will know how to be grateful for that gift.

When the door of happiness closes, another opens, but often times we look so long at the closed door that we don't see the one which has been opened for us.

The best kind of friend is the kind you can sit on a porch and swing with, never say a word, and then walk away feeling like it was the best conversation you've ever had.

It's true that we don't know what we've got until we lose it, but it's also true that we don't know what we've been missing until it arrives.

Giving someone all your love is never an assurance that they'll love you back! Don't expect love in return. just wait for it to grow in their heart but if it doesn't, be content it grew in yours. It takes only a minute to get a crush on someone, an hour to like someone, and a day to love someone, but it takes a lifetime to forget someone.

Don't go for looks, they can deceive. Don't go for wealth, even that fades away. Go for someone who makes you smile because it takes only a smile to make a dark day seem bright. Find the one that makes your heart smiles.

There are moments in life when you miss someone so much that you just want to pick them from your dreams and hug them for real!

Dream what you want to dream; go where you want to go; be what you want to be, because you have only one life and one chance to do all things you want to do.

May you have enough happiness to make you sweet, enough trials to make you strong, enough sorrow to keep you human, enough hope to make you happy.

Always put yourself in others' shoes. If you feel that it hurts you, it probably hurts the other person to.

The happiest of people don't necessarily have the best of everything; they just make the most of everything that comes along their way.

Happiness lives for those who cry, those who hurt, those who have searched, and those who have tried, for only they can appreciate the importance of people who have touched their lives. Love begins with a smile, grows with a kiss and ends with a tear. The brightest future will always be based on a forgotten past, you can't go on well in life until you let go of your past failures and heartaches.

When you were born, you were crying and everyone around you was smiling. Live your life so that when you die, you're the one who is smiling and everyone around you is crying.

Please send this message to those people who mean something to you, to those who have touched your live in one way or another, to those who make you smile when you really need it, to those that make you see the brighter side of things when you are really down, to those who you want to let them know that you appreciate their friendship. And if you don't, don't worry, nothing bad will happen to you, you will just miss out on the opportunity to brighten someone's day with this message.


Click here to send this message! (hahahaha)

Saturday, April 17, 2010

Perjalanan ke Kota Ibrahim II

Pesawat Saudi akhirnya mendarat di terminal Lapangan Terbang King Abdul Aziz yang dikhaskan untuk syarikat Saudi Airlines saja. Perlu ingat ni supaya rombongan jangan dihantar ke salah terminal macam rombongan kami masa nak balik ke London. Melayang lagi 10 riyal untuk bas ke terminal Saudi Airlines.

Masuk bangunan terminal, terpaksa menunggu pulak mahram yang masih tak kelihatan. Akan ku bagi komen pada penganjur nanti supaya rombongan yang selepas ni ambil berat isu birokrasi di kaunter imigresen ni. Kalau tak nanti batch lepas ni pun yang mana menumpang mahram akan tertunggu di depan kaunter passport control. Yang pegawainya suruh berbaris, kami pulak mana boleh cop passport tanpa mahram sebab dalam visa dah tulis nama mahram. Sama macam nak masuk ke UK jugak, kalau masuk sebagai dependent kena lah tunggu pemengang visa utama kan. Terpaksa beralih ke tepi tunggu, bas seterusnya tak nampak muka lagi. Mesti imigresen saudi pelik bila mahram terpisah-pisah jauh pulak tu. Sabar saja lah sabariah....

Lepas selesai imigresen nak ambil beg pulak. Kat carousel beg tu ramai yang menunggu sambil memegang troli beg, bersedia memberi khidmat. Tapi khidmatnya bukan percuma, ada ahli rombongan kami pun terkeliru. Sebab keluarga ni banyak barang dan dengan anak-anak, depa pun setuju mamat tu tolong pegang troli. Tu pun katanya sebelah tangan saja. Sampai dalam bas mamat tu menunggu tips. Dan lagi, ada pulak ahli rombongan yang tolong ambil beg kawannya, tapi tak dimaklumkan kepada tuan punya beg. Sudahnya, lama jugak la dok mencari beg yang disangkakan hilang. Ya, menolong itu sifat yang terpuji, cuma dalam keadaan begini dah jadi menyusahkan pulak kan. Teringat pula kisah di kawasan kejiranan aku, ada sahabat tolong ambikkan anak jiran di sekolah tapi tak maklumkan kepada jirannya. Sebab jiran tu agak terlewat sampai, jadi depa ni balik dulu. Si anak pulak lupa nak menalipon ke rumah bagitau dah balik dengan orang lain. Sampai ke petang jugaklah jiran ni mencari anaknya lepas tak ada kat sekolah. Tu lah, aku pun beringat-ingat jugak kalau nak menolong jangan sampai perbuatan kita jadi beban pada orang lain. Bukanlah terus tak buat, cuma kena pastikan semuanya dibuat dengan proper.

Dari Jeddah kami dibawa dengan bas ke Mekah. Ada sorang ustaz yang memberi panduan umrah sambil mengajak kami bertalbiyyah. Selepas bas melepasi sempadan tanah haram, hati lebih berdebar. Excited sungguh. Naik turun bukit nak masuk ke Mekah. Mekah atau Bakkah sebuah kawasan tandus yang bebukit batu suatu ketika dulu. Bayangkan perjalanan Nabi Ibrahim sekeluarga merentasi kawasan tandus ini dari Palestin dengan anak kecil. Pengorbanan kan. Hati gembira berkunjung ke tanah kelahiran Rasulullah, dan kampung halaman mama. Terus terfikir macam mana agaknya dulu mama masa kat sini sebelum sidi bawak keluarga ke Malaya. Sidi memang kontrol anak-anak pompuan dia, masa ambil gambar mama pun tukang gambar yang mai ambik gambar kat umah. Tak pi mana mama. Lain sungguh ngan aku hehehehehe...

Bila menara masjid dah kelihatan dari jauh, mata dah bergenangan. Haram sentiasa dikunjungi manusia 24 jam. Kawasan sekitarnya terang-benderang. Aku datang! Aku datang menyambut seruan Nabi Ibrahim yang berdoa memohon kepada Allah semoga tanah ini dikunjungi segenap manusia. Mungkin agak lewat berbanding yang lain, tapi kini aku datang.

Kami dimaklumkan umrah akan mula dikerjakan jam 1 pagi selepas makan dan rehat seketika. Makan lewat malam dengan hidangan melayu. Alhamdulillah, tambah tenaga sebelum bertawaf dan sa'ie nanti. Tak terasa mengantuk, terlebih excited gamaknya.

Thursday, April 15, 2010

Perjalanan ke Kota Ibrahim

Mengerjakan umrah bagi orang lain mungkin satu perkara biasa. Tapi bagi aku, dapat berumrah adalah satu rahmat. Sejak dulu masalah birokrasi nak masuk ke Saudi dengan mahram menjadi masalah utama, selain kewangan yang jatuh nombor dua. Pernah sekali nak singgah berumrah masa balik selepas tamat pengajian masters, nak mintak Pak Ngah datang ambik ke Jeddah. Tapi mahram ditanya awal-awal masa kat imgresen lagi. Tak lepas jugak aku keluar nanti.

Untuk umrah yang ni, kami bertiga dari Glasgow turun ke kotaLondon (KL) sebab penerbangan ke Jeddah dengan Saudi Airlines dari sana. Singgah di Malaysian Hall, sempatlah merasa asam pedas ikan patin di kantin. Kesempatan yang jangan disia-siakan. Kalau nak harapkan turun KL semata-mata nak makan kat Malaysian Hall memang sampai bila-bila pun tak buat. Duduk la dunia mana pun, yang teringin nak makan tetap masakan dari kampung. Dudukla di ceruk mana pun, kelembapan pengurusan melayu tetap sebati dalam diri. Tak melayu hilang di dunia.

KL tak kena ngan jiwa kampung aku. Tiba di KL memerhatikan gelagat manusia aku terasa sangat kekampungan. Di Glasgow sangat jarang jumpa yang stylo-mylo di jalanan pada waktu berkerja, semuanya sibuk mencari rezeki. Jadinya, kebanyakan yang ditemui rata-rata sekadar mengenakan t-shirt, tracksuit dan trainer. Mereka golongan kelas pekerja ataupun bawahan. Kalau keluar ke bandar nampaklah ramai yang menyorong stroller, ramai yang berpimpin tangan dengan anak-anak. Yang bekerja ramai, yang hidup dengan bantuan juga ramai. Hujung minggu bolehla nampak ramai yang stylo-mylo keluar ke bandar. Tapi di KL pada ni tak nampak sangat yang membawa anak-anak. Atau mungkin juga destinasi kami di KL ni bukan tempat golongan yang menerima benefit. Penampilan pelajar KL pun sangat berbeza dengan yang di Glasgow.

Niat aku berumrah adalah untuk menziarahi kota yang didirikan oleh Hajar dan Ismail. Rumah ibadatnya pula didirikan oleh Ibrahim dan Ismail. Rumah ibadat yang tertua sampai disebut Allah dalam kitabnya sebagai ‘baitul atiq’ – rumah purba dan antik. Kalau piramid di Mesir sezaman Nabi Musa pun dah cukup purba, inikan pulak Kaabah yang didirikan oleh Nabi Ibrahim dan anaknya Nabi Ismail. Teringin bersolat dengan Kaabah didepan mata, solat la dari mana-mana arah sekalipun tetap Kaabah itu di depan mata. Kaabah yang agam, bukan sekadar tenunan di sejadah.

Khairyn menyampaikan cerita yang laluan sa’ie sekarang dah bertingkat-tingkat. Jadi, kalau bersa’ie di tingkat atas tak merasalah mendaki bukit Safa dan Marwah. “Sa’ie sekarang pun sudah berbumbung, tak terasa panasnya. Tak mencapai tujuan merasa kegetiran Hajar berkejar mencari air untuk anaknya Ismail.” Astaghfirullah. Belum apa-apa sudah lancang mulutnya. Ya Allah, janganlah dihukum kami atas keterlanjuran bicara. Permudahkanlah segala urusan umrah kami.

Hari bertolak ke Jeddah, rupanya ramai juga yang bakal berumrah. Kaunter pesawat Saudi Airlines paling ramai pelanggan, daftar masuk mengambil masa yang lebih lama kerana sistem komputer di Heathrow mengalami gangguan. Semua urusan perlu dibuat secara manual. Serangan Good Friday agaknya. Ada penumpang yang sudah memakai ihram, lebih senang berihram siap-siap daripada nak bertukar dalam pesawat nanti. Syarikat ni nampak rasis, tak ada pekerjanya di sini bukan warga Saudi. Kaunter tiket, kaunter daftar masuk semuanya rakyat Saudi. Kalau kat kaunter Emirates biasanya orang tempatan saja yang jadi petugasnya. Memang itulah kebiasaannya, negara ini memang dikenali antara yang rasis dan chauvinis di dunia tapi tak dak pulak yang berani menegur.

Penerbangan ke Jeddah mengambil masa lebih kurang 6 jam. Solat jamak ditunaikan di satu ruang yang disediakan. Ruang tu la yang digunakan bergilir-gilir oleh lelaki dan perempuan, tapi lelaki yang lebih banyak berada di situ. Ramai yang nak mengenakan pakaian ihram. Lama sangat menunggu, akhirnya orang di sebelah aku sekadar bersolat di tempat duduk. Aku pun akhirnya bersolat di tempat duduk saja untuk maghrib sebab ruang solat yang sentiasa dipenuhi lelaki. Sepanjang masa aku berdoa semoga dipermudahkan segala urusan umrah. Banyak cerita yang aku pernah dengar, yang mendapat teguran langsung di Mekah. Risau kalau tak diberikan kesempatan untuk menyempurnakan umrah ni. Kesempatan berdoa semasa bermusafir ini perlu dimanfaatkan.

Lebih kurang 20 minit sebelum mendarat kami dimaklumkan pesawat akan melalui miqat, selepas berniat umrah mula kedengaran ucapan talbiyyah daripada para penumpang.Dah mula rasa lain. Terasa ada tarikan sesuatu. Terasa berdebar-debar jugak takut tuan rumah tak sudi terima tetamu dari Glasgow ni. Sambil mulut melafazkan talbiyyah, hati berdoa supaya yang menjemput sudi menerima orang dari Glasgow yang baru kali pertama berkunjung. Orang yang tak biasa, mungkin akan tersalah adab. Semoga semuanya selamat.

Monday, April 12, 2010

Umrah dan ziarah



Ahamdulillah, selamat kembali ke sarang di Glasgow selepas 7 hari berada di Mekah dan Madinah untuk menunaikan umrah dan ziarah. Perancangan nak berumrah ni sejak mula datang ke Glasgow, tapi ejen di sini mintak dicari sendiri mahram. Tak macam ejen kat malaya yang boleh tolong daftarkan sesapa yang pi sekali sebagai mahram. Jadinya bila ada saja orang mesia nak anjurkan pekej, terus saja daftar nama.

Orang kata dugaannya macam-macam, dan memang itu lah yang aku rasa. Harga pekej naik lebih seratus pound, campur kena tukar tarikh connecting flight ke Glasgow (dan caj tambahan semestinya) dan macam-macam lagi yang hampir menyebabkan aku dan Khairyn sampai berkali-kali dok mengira bajet. Last minute pun ada lagi dugaan, nak balik pun ada dugaan.

Niat asal sekadar nak berumrah, pi balik dari bilik ke masjid. Tapi bila difikirkan balik, seluruh kehidupan kita adalah ibadah, bukan sekadar pi masjid, solat dan baca kitab Allah. Tuntutan tanggungjawab lebih besar daripada tu, antara tuntutan untuk aku adalah mengeratkan silaturrahim. Jadinya kesempatan ni jugak aku ambik untuk ziarah sedara-mara kat sana. Sidi dan siti (datuk ngan nenek) belah mak aku berhijrah dari Mekah (sebelum tu keluarga depa pulak berhijrah dari Bangkok ke Mekah, Tok su aku masih tebal cakap siamnya) ke mesia pastu tak mau balik-balik dah (bak kata sepupu aku), suka ngan Jawi (ni yang Khairyn ngan Mimi selalu konpius, Mesia dipanggil Jawi hehehe). Aku tak selalu jumpa depa ni, tiap kali depa turun Jawi aku tak dak kat kampung. Tanggungjawab ziarah utama mestilah ziarah Mak Ngah la, Pak Ngah baru meninggal awal tahun ni jadi dia masih dalam eddah 4 bulan 10 hari, jadi tak leh pi mana-mana. Kerajaan bagi cuti. Aku sempat pi 3 rumah saja, hat lain tu pakat-pakat berkumpul la kat umah yang 3 tu. Insyaallah ziarah ke rumah lain-lain tu akan dibuat kalau ada kesempatan lagi.

Budaya arab memang sangat menghargai dan menjaga tetamu. Hari-hari depa call tanya khabar, ni dah balik Glasgow tak report duty lagi ni hehehehe. Baru report kat Pendang, tak report kat Mekah lagi. Jemput 3 orang (aku, Khairyn ngan Mimi), buat makan macam 10 orang huhuhuhuhu. Aku la yang kena makan banyak. Nak balik dapat buah tangan lagi. Lepas ni takleh buat dekk lagi kalau depa pi Jawi huhuhuhu

Cerita berumrah rasanya semua akan cerita kenangan manis. Hari-hari biasa kita mungkin tak perasan apa yang kita buat, apa yang kita cakap. Bila akal dan hati dibebaskan seketika daripada urusan lain, baru terasa betapa mudahnya Allah nak balas atas niat, perbuatan dan cakap kita. Segalanya tak boleh sebarangan. Penat, panas tapi puas hati dan terasa nak pi lagi. Insyaallah nak pi untuk haji pulak untuk melengkapan rukun. Aku dah daftar ngan Tabung Haji, tapinya dapat tahun 2030. Kata orang yang biasa pi, selalunya dapat awal sebab ramai yang takleh pi pada masa yang ditetapkan. Atau kalau ada rezeki lebih mungkin ikut saluran yang tak perlu tunggu lama. Insyaallah.

Thursday, April 01, 2010

Aku datang

لبيك اللهم لبيك؛لبيك لا شريك لك لبيك؛ان الحمد والنعمة لك والملك؛لا شريك لك