Friday, September 30, 2016

Bertanya biar kepada ahlinya

Jika perlukan motivasi untuk meneruskan perjuangan, jangan melihat kehidupan yang tersurat dan terpapar di media. Keluarlah dan berada di medan. Lihat bagaimana mereka yang punya sedikit berjuang sepenuh kudrat. Motivasi yang terbaik adalah dengan kita sendiri memerhati yang di bawah dan di atas. Yang di bawah mengajar supaya berjuang sepenuhnya, yang di atas mengajar bahawa kejayaan milik sesiapa yang berusaha. Kejayaan tak datang jika kita berharap Duduk Diam Dapat Duit.

Bertanya biar kepada ahlinya. Mahu belajar berniaga, carilah mereka yang punya pengalaman pasang surut berniaga. Bukan yang yang menjana untung memberi motivasi supaya berniaga. Berniaga juga perlukan strategi dan taktiknya. Berniaga, juallah barang jangan jual orang.

Mahu anak sembuh bawalah kepada doktor. Mereka tidak mengetahui semuanya tetapi mereka akan bertanya kepada yang lain. Kerana setiap penyakit ada ubatnya, bukan satu ubat seribu penyakitnya.

Wednesday, September 28, 2016

Seni Memasak dan Membakar

Memasak nasi, lauk-pauk dan membakar kek atau roti adalah satu kemahiran seni. Untuk menguasainya mau ka tak mau mesti kena buat praktikal. Sebab tu mana-mana kelas berkaitan masakan atau membakar biskut/kek/roti tak ada yang buat kelas teori saja. Peserta mesti kena buat sendiri lepas ditunjukkan demo oleh cikgunya. Itu juga sebabnya satu resepi yang sama hasilnya mungkin berbeza. Sebab tu kalau dapat satu resepi kena la rajin tengok resepi yang lain apa bezanya.  Kalau kita fokus satu resepi, bila tak jadi kita pun tak tau sebab apa. Kalau boleh cari maklumat supaya kita tau fungsi setiap bahan.

Kalau memasak, resepi hanyalah sebagai panduan, kita boleh olah sendiri bahan dan sukatan bahan boleh dikurang/dilebihkan. Tapi kalau nak buat biskut/kek/roti, untuk dapatkan hasil yang baik kena ikut resepi betul-betul dari segi bahan dan sukatan melainkan kalau kita dah biasa buat. Sebab bahan-bahan yang digunakan ada fungsi tersendiri. Tak macam kita buat sayoq campoq boleh masukkan apa saja sayoq yang ada. Syaratnya kena ada minyak, bawang, protein, sayoq dan letak garam/gula. Tapi dalam baking, baking powder dan double action baking powder pun ada beza.

Nak shortcut belajar, boleh pi kelas. Pastikan cikgu tu ada ilmu dan kemahiran. Tapi shortcut macam mana pun masih kena ada praktikal. Kena sendiri buat baru kita tengok sendiri. Kalau jenih yang macam aku, rajin menggodek resepi dan cuba buat pun boleh juga. Belajaq dari pengalaman. Orang dulu-dulu tak pi kelas tapi depa belajaq dengan jadi pembantu di dapoq dengan orang pandai. Cuma la ni banyak sangat kelas-kelas yang overrated. PJJ sana PJJ sini.Mahai melampau kadang-kadang tu, yang ajaq tu tak sepakar mana. Kalau memang orang yang dok menjual takpa la.Ni kalau dia pun baru pi kelas, lepas tu pi buat pulak kelas guna resepi yang dia belajaq. Menipu tau!

Anak menakan aku pernah pi kelas roti, kek dan pastri. Mahai la. Tapi belajaq dengan orang yang tau teori ni lebih elok. Contohnya hari tu kecoh sat pasai ada orang jual bahulu letak pengawet potasium sorbat ka apa namanya. Satu camca kecil untuk adunan tak sampai sekilo tepung sedangkan dalam industri makanan sepatutnya sukatan tu untuk kuantiti tepung yang banyak. Kalau siapa yang belajar formal memang tau, tapi yang jual tu kata dia tanya dengan kawan dia saja.  Bahan kimia tu pulak boleh merosakkan buah pinggang. Sebab tu aku kata kita kena tau fungsi bahan dan sukatan.

Kalau dapat, aku pun teringin nak pi kelas roti. Masih dok mencari rentak meroti. Dah beberapa kali buat masih tak puas hati. Teringin jugak nak buat cakoi yang rangup diluar dan lembut dengan rongga yang besaq di dalam.

Kemahiran memerlukan pengalaman dan pengetahuan, jangan dok bagi alasan tak pandai. Kalau tak pernah buat memang la tak pandai. Bila dah selalu buat, kita rasa makanan pun boleh kenai bahan apa yang digunakan, apa yang lebih apa yang kurang. Boleh la mereka resepi sendiri pulak :D

Wednesday, September 21, 2016

Cerita Kedai Buku

Aku suka membeli dan membaca. Tapi selalunya dan beli tapi tak dan baca. Hahaha! Banyak dah beli pun dok kira nak beli lagi. Ada buku boleh pi beli di kedai, tapi ada yang tak masuk ke Malaysia pun. Ada yang masuk tapi harga mahai pulak. Harga buku tak kira tempatan ka import ka memang mahai la. Tapi dari segi availability, kalau buku tempatan biasanya aku boleh cari di kedai buku, tu pun tak semua ada. Macam kalau pi cari Kedai Buku Hasani, kurang buku import omputeh. Kalau hampa cari novel banyak la. Tapi aku tak minat novel kecuali beberapa penulis. Buku agama terjemahan pun banyak. Tapi okay la, beli buku ada diskaun, alat tulis pun ada diskaun.  Buat kad pun percuma sebab aku warga pendidik :)

Kalau tak jumpa, aku ada juga beli buku dari MPHOnline. Kadang-kadang ada diskaun. Tapi kena beli lebih RM150 untuk dapatkan penghantaran percuma. Kalau ke Kuala Lumpur boleh la singgah ke Gerak Budaya. Buku-buku di situ lebih serius bukan untuk meringankan otak macam novel cintan cintun imaginasi penulis yang selalu diadaptasi ke drama tivi petang-petang. 

Aku pernah jugak beli buku terus dari penjual di luar negara. Tak semua buku boleh didapati di Malaysia. Kadang-kadang ada tapi harganya lebih mahal. Kalau buku berbahasa Inggeris aku beli di Book Depository. Rasanya syarikat ni dari Britain. Ada pilihan lain kalau nak di Amazon, tapi aku lebih suka Book Depository sebab tawaran penghantaran percuma. Kalau Amazon nak kena bayar international shipping lagi. Jumlah tu menjadikan harga lebih kurang saja, selalunya lagi mahal berbanding Book Depository. Selalu kalau nak beli aku bandingkan harga di MPH juga. Kalau lebih mahal di MPH aku beli di BD. Kalau hampa nak cuba boleh pi browse tengok buku-buku pilihan hampa di Book Depository.

Pernah juga beli buku dari Bandung. Harga buku di sana memang murah tapi bila dicampur kos penghantaran taklah murah sangat. Masih boleh dipertimbangkan kalau nak beli buku-buku yang tak ada di sini.

Sekali dua aku minta anak menakan tolong belikan buku di kedai buku UM. Murah juga harganya. Kinokuniya aku pernah beli sekali saja kot. Jarang sangat ke KLCC. Kad ahli pun tak ada. Popular pun aku tak ada kad ahli. Kadang-kadang nampak macam diskaun dia agak berbaloi. Tapi tu lah, isunya adalah bila masa nak baca buku-buku satu almari tu? Hahahaha!

Monday, September 19, 2016

Mirza Ghassemi



Nama sedap aihhh...boleh la ambik buat nama watak hero novel lepas ni hehe. Mirza ghassemi ni hidangan pembuka selera dari Parsi. Jenih macam salad gitu. Sangat berkhasiat, makan saja sedap, cicah roti pun sedap, jadi lauk nasi pun sedap juga. Bahan utamanya terung, tomato dan telur. Kalau yang tengah berdiet rendah karbohidrat pun sesuai juga makan ni. Potong timun dan cicah mirza ghassemi. Sihat sangat! Aku ambik  resepi dari blog mypersiankitchen dan diubahsuai mengikut bahan yang ada didapur. Selagi mana kita tau bahan yang equivalent dengan bahan yang disebut dalam resepi.

Bahan-bahan
4 biji telur
2 biji terung besar
6 biji tomato, dicincang
2 cmb bawang putih yang telah ditumbuk halus
2 cmt serbuk kunyit
garam
lada hitam ditumbuk
1/2 cawan minyak zaitun (light, jangan guna extra virgin)

Cara membuat:
1. Cucuk-cucuk terung dengan garfu. Panggang terung sampai lembut lebih kurang 20 minit. Buang kulitnya. Tunggu sejuk dan lenyek isi terung.
2. Sementara tunggu terung sejuk tumbuk bawang putih sampai halus jadi puri.
3. Pecahkan telur, Perasakan dengan garam dan lada hitam. Pukul telur sampai berbuih frothy.
4. Panaskan separuh minyak. Tumis puri bawang putih, Kacau biar masak rata. Jangan sampai hangit sudah. Masukkan serbuk kunyit, kacau lagi 4-5 minit. Tuang telur dan kacau. Masak macam telur hancur.
5. Bila telur dah masak angkat telur. Tuang baki minyak. Masukkan tomato dna isi terung. Kacau rata. Masukkan lada dan garam.
6. Masak dengan api sederhana panas dengan periuk bertutup sampai campuran tu hampir kering. masukkan semula telur hancur dan kacau rata sehingga semuanya campur elok. Tutup api dan mirza ghassemi sedia untuk dinikmati.

Wednesday, September 14, 2016

Kek Minyak Noxxa

Dah dekat setahun aku guna periuk tekanan Noxxa ni. Dulu masa masih belajar beli periuk tekanan manual. Yang letihnya bila kena kawal api dapur sendiri. Bila tekanan tinggi kena matikan api. Masa pun nak kena pandai tengok. Lama jugak dok fikir nak beli tak beli periuk tekanan Noxxa ni. Bukan apa, dah ada yang lama. Tapi bila fikir tak gaduh nak kawal api dan jaga jam ku teruskan juga niat dihati. Hehehe

Biasanya guna periuk ni untuk masak sup, nasi-nasi beraneka jenis, pizza dan pasta. Cepat siap. Masak nasi lemak tak sampai 15 minit. Tapi untuk raya haji ni aku cuba masak kek minyak. Dah ramai orang cuba bakar kek guna periuk ni dan mendapat hasil yang diingini. Jadi, rasanya kena la cuba jugak kan. Aku guna resepi kek minyak saja. Untuk percubaan kan. Hasilnya kek memang gebu, tapi pastikan telur dan gula dipukul kembang la. Hampa boleh cuba la. Takdak Noxxa pun boleh aihh. Guna oven biasa atau kukus. Takdak masalah. Periuk Noxxa hanyalah alat. Tapi guna periuk ni tak gaduh la guna oven dan tin pembakar kek dah. Senang!

Gebu!

Kek Minyak

5 biji telur
1/2 cawan gula kastor
1 cmb ovallette
1 cwn susu pekat
1 cmt esen vanila
1 cwn minyak
2 cwn tepung gandum
2 cmt baking powder
2 cmb pati oren/mangga @sunquick(tak mau pun takpa)
Pewarna yang sesuai
Sedikit garam

Untuk pes coklat atau boleh ganti dengan chocolate emulco
2 cmb serbuk koko
4-5 cmb air panas
1 cmt serbuk kopi segera (jadi pes mocha- tak mau pun takpa)

Cara membuat:
1. Bancuh pes koko/mocha kalau tak mau guna emulco.
2. Ayak tepung, baking powder dan garam halus (boleh ganti dengan tepung naik sendiri).
3. Pukul telur, ovallete dan gula sampai kembang menggebu. Masukkan susu dan esen vanila. Pukul lagi.
4. Masukkan minyak. Kacau rata.
5. Masukkan tepung gandum dan gaul rata. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan gaul dengn pewarna/pes/emulco. Adunan yang kosong digaul dengan sunquick/pati oren@mangga.

Buat corak sikit.

6. Tuang dalam inner pot noxxa.
7. Steam 30 minit. Bila dah cukup 30 minit guna lidi untuk tengok kek dah masak. Kalau belum masak tambah la masa steam lagi 3 minit. (update: kalau nak kurangkan kegaringan boleh set steam 25 minit. Habis masa tu tekan butang off dan biarkan periuk selama 5-10 minit, jangan dibuka lagi)
8. Keluarkan kek yang dah masak dan sejukkan.
9. Boleh bakar biasa guna loyang 9 inci. Lenser dengan mentega dan alas dengan baking paper. 170°C selama 40 minit atau kukus 45 minit.


Corak pi mana habih dah