Saturday, November 29, 2008

Glaswegian accent

Orang cakap kalau mai belajaq kat sini boleh menambahbaikkan bahasa Inggeris masing-masing. Tapi kalau korang tanya pendapat aku, kalau betul-betul nak bercakap bahasa Inggeris dengan lebih baik, jangan mai ke Glasgow. Glasgow bukanlah tempat untuk mempraktiskan kemahiran bertutur dalam bahasa Inggeris walaupun kalau tengok David Tennant cakap macam proper ja kan.



Sebenarnya accent David ni ala-ala accent Scottish yang standard walaupun dia berasal dari Glasgow. Sebabnya kalau dia bercakap macam ni, harus la orang tak paham nanti huhuhuhu...wotch oot mate,crikey f*****g funny! (F*****g merupakan penyedap kata yang kerap digunakan tanpa membawa sebarang maksud kelucahan, jadi jangan jadi kejutan budaya pulak kalau dengar Glaswegian sebut dalam setiap ayat yang digunakan) Bandingkan bahasa pasar Glasgow dengan cakap orang London, macam posh gila english londoner





Wednesday, November 26, 2008

Terang Gelap

Yang bess: Untuk 3 bulan akan datang aku tak perlu amik sebarang ubat. Lepas tu kena buat ujian darah lagi. Alhamdulillah

Yang tak bess: Aku takleh dapat preskripsi percuma untuk test strip ngan lancet glucometer. Kena bayar 10 paun untuk dua-dua tu. Aiseh..

Minggu lepas aku pi GP sebab nak buat ujian darah, sambil amik sekali flu jab. Maklumla dah dikenalpasti ada diabetes kan. GP bagi 3 bulan untuk buat self-management dalam usaha menurunkan paras glukos. Biasa la misi tanya perkembangan kesihatan, apa yang aku dah buat untuk kawal kan. Aku pun bercerita sakan la, aku kawal makan segala benda kek, coklat, aiskrim, nasi, roti segala. Pastu aku pun citer la dok jalan pi balik opis tu, dah buat brisk walking semua. Sembang punya sembang, misi kata dia nak tengok berat berapa. Cuak seh..pasainya berat badan dah berapa tahun sangatla constant. Nasib baik dah turun 3kg. Lega sikit, bayangkan aku dok bergebang buat itu buat ini, sekali berat badan camtu gak. Worse, kalau bertambah hahahah

Tadi pi la GP sekali lagi, nak amik pneumonia nyer vaksin sekali dengan amik result darah tu. Misi kata aku tak perlu amik ubat sebab dah berjaya turunkan daripada 9.0 mmol/L kepada 7.2 mmol/L. Ideal katanya 7.0 mmol/L. Walaupun lebih sikit daripada ideal, memandangkan penurunan tu dibuat tanpa sebarang penglibatan ubat-ubatan, jadi depa cakap nak monitor lagi 3 bulan la. Fuhhh...rasa lega. Cumanya takleh la aku dapat la test strip ngan lancet percuma untuk glucometer tu. Kalau kena amik ubat leh la dapat percuma gitu.

Sebenarnya tak sangka jugak la keputusan tu, sebabnya aku memang dah 100% ingat aku kena amik ubat. Sebabnya masa pi bengkel DESMOND tu misi yang specialised dalam diabetes pun cakap besar kemungkinan berdasarkan ujian lepas dan sejarah keluarga yang ada diabetes aku akan kena amik ubat. Lepas tu sepanjang dok buat ujian sendiri guna glucometer pun kebanyakan bacaan memang tinggi. Tambah-tambah masa bulan posa. Ingatkan bulan posa boleh la kawal rupanya lain jadinya. Sebabnya masa bulan posa hari-hari buka posa kat SUMSA tu memang nasi beriani, tak kira la ngan kari ayam ka, kambing ka, meatball ka. Lepas tu yang lebih-lebih depa suh bawak balik buat sahur. Pernah jugak bacaan sampai 15.0 mmol/L. Lepas posa mai pulak bulan raya. Tetiap minggu Sabtu Ahad ada rumah terbuka.

Hari-hari lain memang takda masalah sangat. Nak kawal yang manis-manis pun takdak masalah sebab memang bukan feberet aku pun. Masalah aku cuma nak kurangkan makan karbohidrat ja. Aku memang banyak makan nasi. Roti, croissant tu ala-ala minum petang. Jadinya langkah pertama kena la kurangkan nasi. Dulu-dulu secawan sekali makan ja. La ni kalau secawan aku cuba buat 2 kali makan. Kalau nak maksimumkan jadi 3 kali makan, aku akan buat nasi goreng. Pastu masuk la sayuq banyak-banyak. Sayuran pun dah kena pelbagaikan. Sumber karbohidrat pun dipelbagaikan jugak, tak la asyik nasi sepanjang masa. Macam kata misi tu, kawal makan tak la sampai tak makan langsung. Lagipun sasarannya lifestyle jangka panjang, kalau buat mendadak nanti takleh nak istiqamah gitu. Lagi elok kalau boleh tinggalkan terus, tapi kalau takleh tu cuma kena minimum kan kekerapan la. Setakat ni yang aku takleh tinggai cuma susu ja la, aku tetap minum whole milk, tak lalu rasanya nak minum semi skimmed milk, apatah lagi skimmed milk.

Masa dok menggagau kat web, aku jumpa la web ubat herba untuk diabetes. Satu botol RM145(tapi ada kat web lain RM210), 10 liter. Sebotol tahan untuk lebih kurang seminggu lebih-lebih sikit. Sekurang-kurangnya kene minum dalam 4-5 botol. Macam nak cuba, tapi macam mahai kan. Maksud aku kalau kita beli herba-herba pastu buat sendiri sampai dak banyak tu. So, menggagau lagi tengok herba yang didakwa berpotensi untuk mengawal diabetes. Peria, kayu manis ngan halba. Jadi la ni aku pun try gak la minum jus peria. Pahit amat! Aku terpaksa campur ngan jus timun. Tu pun pahit lagi. Tapi baru 2 kali la minum. Makan peria sedap, tapi jus dia sangat tak sedap. Pastu diselang-seli ngan minum air yang direndam ngan halba dan kayu manis. Setakat ni tu la yang dok buat, harap-harap dapat la menambaikkan keadaan selain daripada dok berjalan kaki ngan dok kawal makan yang lain-lain tu.

Perasaan bila dapat keputusan tu? Tak terkata. Bayangkanla segala komplikasi penyakit ni, sekarang ni penyakit yang mengalami pertambahan bilangan pesakit paling ramai, dan sapa yang kena memang susah nak hilangkan diabetes melainkan boleh kawal ja. Sebabnya kalau sel-sel Beta pembuat insulin dah rosak, makanya rosak la ia. Kalau kat mesia lagi bess kan stigma dia. Diabetes = potong kaki/tangan. Kalau nak kata komplikasi boleh mati tu tak heran sangat la, pasai yang tak berpenyakit pun belum tentu hidup lama kan. Banyak lagi sebab musabab kematian yang ada dalam dunia ni. Cumanya aku tak mau nanti hidup aku menyusahkan dan membebankan ramai orang. Kalau mati terus senang citer la. Tiba-tiba dalam dok pikir pasal macam mana nak kawal penyakit tu secara sintetik supaya tak mendatangkan sebarang komplikasi, anda masih diberi harapan bahawa sel-sel Beta dalam pankreas anda berkemungkinan masih boleh berfungsi normal. Aaa lebih kurang gitu la...

Wednesday, November 19, 2008

Solidarity!



Ni gambar daripada acara tahun lepas, lebih kurang sebulan kot selepas percubaan nak meletupkan Lapangan Terbang Glasgow tu. Perhimpunan ni terpaksa diadakan untuk menenangkan masyarakat setempat pada masa tu. Seingat aku ada la orang tempatan yang melatah dengan percubaan pejuang keganasan ni. Ada imam masjid yang ditikam, lepas tu ada la insult dan harassment kepada penduduk Glasgow yang muslim. Aku pun ada jugak la terkena tempias, rasanya 3 kali kot. Budak-budak muda depa la over-over gitu. Yang aku kena takat diganggu kat jalanan saja la, takla sampai mencederakan.

Aku teringat balik perhimpunan ni lepas hadir ke sesi Palestinians Speak Out petang tadi. Tiga rakyat Palestin, semuanya pelajar melobi memohon bantuan untuk mendapatkan hak pendidikan bagi rakyat Palestin. Dengan cerita dan gambar, it was an eye-opening session. Macam-macam yang dibuat oleh Israel bagi memastikan proses ethnic cleansing ni berjalan lancar. Sekatan ekonomi dah dibuat. Sekarang ni pulak dibina tembok mengelilingi petempatan Palestin. Nak belajar pun tak boleh, nak ke kelas mengambil masa berjam-jam sebab perlu melalui check points. Ada yang terpaksa balik sebab tak boleh lalu. Semuanya kena lalui pemeriksaan keselamatan, ada yang terkorban di check point. Tenaga pengajar asing dihalau keluar. Semuanya bagi memastikan generasi akan datang Palestin tak tau apa-apa, dungu dan bodoh.

Kenapa hanya orang tertentu saja yang digelas terrorist? Tak paham kan. Aku rasa terrorist paling hebat tentu saja la Israel yang mengganas di bumi Palestin. Kenapa yang tu tak dikatakan pengganas pulak. Selalunya yang digelar terrorist tu adalah sebab menuntut keadilan atas ketidakadilan yang berlaku. Even IRA kat Ireland Utara tu pun sekadar menuntut kemerdekaan daripada penjajahan empayar British. Yang dijajah digelar pengganas, yang menjajah pulak dipandang mulia. Yang lain-lain macam yang menyebabkan peristiwa 9/11 tu pun pada aku tak terbukti pun. Kalau ada bukti dah tentu-tentu takdak Kem Guantamao kan.

Oh, sebut 9/11 ni teringat pulak citer lama. Masa 9/11 ni aku kat Warwick. Beberapa hari lepas tu aku dengan kengkawan pi la jalan-jalan ke Warwick Castle. Masa kat tepi jalan tu la, ada satu keta dengan bebudak mudanya meludah kat kami dan sebut nama Osama. Aku pun dah tak ingat sangat apa dia cakap. Osama tu pun aku tak kenai sangat masa tu. Dia lagi la tak kenai aku. Masa tu ntah sapa-sapa ja Osama ni, tak pasal-pasal abih semua orang diskandalkan dengan Osama. Tu la, depa ni cepat melatah jugak tambah-tambah lagi golongan yang dok ingat kita mai sini nak perabih duit benefit depa. Bangang! Dah la bodoh sombong pulak tu.

Aku tak tau sangat cerita politik tentang Palestin ni. Kurang pendedahan. Ye la duduk kat negara yang aman damai kan, buat apa nak ditakut-takutkan rakyat tentang keganasan di negara luar kan. Boleh la takat tengok berita luar negara tu Israel menembak mati rakyat Palestin, kem dibom, baling batu dibalas dengan tembakan.

Sedangkan jiran terdekat Palestin pun takleh buat apa. Ada yang bertanya, apa yang dibuat oleh jiran-jiran Palestin sama ada menghulurkan bantuan ataupun berdiam diri. Sorang panel tu menjawab yang satu kes yang dia tau cuba mendapatkan bantuan perubatan daripada kerajaan Mesir tapi ditolak. Negara Arab lain? Ah, tau-tau sendiri la kan. Lebih baik bermewah-mewah dengan hasil minyak daripada membantu jiran agaknya.

Banyak cerita yang dipaparkan dalam sesi tadi telah diolah dengan kreatifnya oleh Khairyn.

Ni lagu tangkap nangis feberet aku. Tadi pun masa dia tunjuk gambar-gambar tu aku dah sebak jugak. Nasib baik boleh mengawal perasaan.




ps: intro pop yeh yeh yang tak tahan tu..gelak kejap pastu terus syahdu huhuhu

Wednesday, November 12, 2008

Qurbani 2008


Daripada sibuk beraya posa la ni dah masuk bulan Zulqa'edah. La ni pun ramai dah pakat berbondong-bondong ke Makkah. Dah register haji? Kak aku kata hari tu kalau register tahun ni dapatla masuk senarai jemaah tahun 2020-an gitu. Kira wawasan 2020 la huhuhu

Yang pi haji tu haji la. Yang kita tak pi ni takkan nak dok saja masa 10 Zulhijjah nanti. Oh, aku tak buat sebarang open house raya haji nanti, sebabnya kat kampung aku takdak orang buat sesi rumah terbuka ni. Kalau nak pi tu pi saja la..agak-agak nak makan tu, makan ja la apa yang ada kan. Plan aku raya nanti mungkin ikut masjid kampung aku buat program korban. Tapi kalau ada yang tak mau buat kat masjid sendiri boleh gak bagi duit kat Islamic Relief tolong buatkan.

Ikut selera masing-masing la, ada orang rasa kat kawasan dia dah tak dak orang yang memerlukan, nak pi cari jauh-jauh tak dak masa. Maklumlah semuanya jadi orang penting negara, jadi kalau kes-kes macam ni sesuai la diserahkan kepada orang yang memang boleh menyampaikan korban tu. Harga semasa untuk korban setompok (kampung aku guna istilah ni) RM300.00 kalau kat mesia. Rasanya dah 2-3 tahun kan rega sama ja..erkk rega lembu tak terjejas ke dengan kenaikan rega barang lain ni huhuhuhuhu

Tuesday, November 11, 2008

Agar-agar Pelangi

Hari tu masak puding, kali ni masak agar-agar lak. Untuk jamuan Sue dapat Mastersnya Sabtu lepas. Kalau sorang-sorang nak makan memang tak kuasa la nak membuatnya, nanti seminggu tak abih. Nyemak dalam peti sejuk aku yang sedia kecik tu. Resepi diubahsuai dari sini, aku tambah serbuk koko untuk lapisan bawah sekali, pastu tabur chocolate rice kat atas tu, pasalnya konon tak nak nampak kosong dengan lapisan santan tu. Selamat menjamu mata!

Monday, November 03, 2008

Puding Pelangi

Aku buat puding ni untuk jamuan komuniti petang tadi. Resepinya diambil daripada Forum Cari bahagian masak-memasak tu. Ni kira percubaan kali ketiga. Kali pertama buat, lembik sangat. Pasalnya aku tak sukat pun air yang dimasak tu. Ingatkan satu mug tu 250 ml, rupanya satu mug tu 400 ml. Masa tu aku letak 5 mug, merasa la jadi cam kuah kastard gitu. Dah la masa tu cari serbuk agar-agar tak jumpa, aku kengkonon substitute la ngan serbuk jeli, lain sangat la jadinya. Kali kedua buat pulak aku cuba guna vegetarian gelatine, pekat sangat ler pulak. Jadi, yang ni la aku rasa elok sikit, siap sukat ayaq pakai cerek letrik tu, terlebih sikit la airnya sebab scale kat cerek tu kan besar je.

Puding Pelangi (aku pakai cawan, yang asal guna metrik, sukatan asal dalam kurungan)

Bahan-bahan
25 g serbuk agar-agar (26 g)
1350 ml air
2 cawan gula (450g)
8 biji telur
1 tin susu cair
2 camca besar tepung kastard
2 camca besar serbuk koko - dibancuh dengan sedikit air panas
1/2 cawan merjerin (130g mentega)
1 camca teh esen vanila
pewarna merah dan kuning

Cara-caranya
1. Masak agar-agar, air dan gula sehingga mendidih.
2. Pukul telur sehingga kembang, masukkan susu dan tepung kastard. Kacau sebati. Aku mesin ngan blender je huhuhu. Tapis pun idak walaupun resepinya suh tapis dulu.
3. Satukan adunan telur dan agar-agar, masak dengan api perlahan. Jangan lupa kacau. Aku tak tunggu sampai mendidih sebab nampak dah pekat sangat.
4. Masukkan marjerin esen vanila. Kacau lagi sampai marjerin tu dah cair.
5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Setiap satu dicampur dengan pewarna kuning, merah dan cairan koko. Jangan lupa dikacau rata.
6. Merengkan bekas sedikit dengan menyangga salah satu ujungnya dengan buku. Aku guna bekas porselin je, kalau ikut saranan resepi tu pakai loyang 9x9x3. Tuangkan satu cawan nasi (nasib baik kat umah ada 3 cawan) makan adunan warna coklat (aku rasa boleh letak mana-mana warna ) ke dalam bekas. Disusuli pula ngan satu cawan lagi adunan warna merah, lepas tu kuning. Tuang berselang-selang sampai ler semuanya abih.
7. Letakkan loyang kembali kepada kedudukan biasa dan sejukkan puding. Aku dapat satu bekas porselin putih tu ngan dua bekas pyrex 4segi kecik tu, sebab aku pakai bekas sendiri je.