Saturday, October 31, 2009

Visa

Aku baru saja dapat kelulusan extension visa pelajar. Alhamdulillah, takdak masalah. Dapatlah meneruskan study tanpa sebarang kerisauan lagi. Aku mintak extend lebih sikit. Bukan apa, sekali nak apply saja £357, bukan saja mahal, prosedur nak extend visa pun makin leceh. Segala barang dokumen kena ada. Lepas duit sponsor, duit sendiri pun kena ada jugak nak buktikan kita ada duit nak meneruskan kehidupan di sini. Pi mai pi mai amik masa dua bulan la urusan visa tu. Aku submit awal bulan 9, visa aku abih 30 September.

Lepas seminggu hantar dapatla surat dari Border Agency bagitau depa dah terima permohonan. Lepas tu yang lama menunggu, dekat sebulan jugak dok tunggu depa panggil untuk rekod biometrik. Rupanya surat biometrik tu sebenarnya lebih kurang seminggu saja daripada tarikh surat pertama tu, cuma masa tu para posmen bermogok, tu yang tak dapat apa. Cuak jugak la aku, lepas buat biometrik tu lebih kurang 2 minggu siapla semuanya. Alhamdulillah, lepas dah satu halangan. Kerja extend visa ni senaqnya sangat la leceh. Nak kena mintak surat bos, apply extension dari universiti di mesia dulu. Isi ATAS lagik. Setengah-setengah kata ATAS tak payah isi sebab masa aku mai dulu ATAS belum dikuatkuasa lagi. Tapi takpa la, bagi ada saja, senang setel. Pastu tunggu afidavit. Aku punya surat jaminan kewangan tu kira sepesel la, pasainya terpaksa amik inisiatif sendiri setelah dok email mintak daripada unit latihan depa tak layan. Terpaksa la, cakap banyak pun orang tadak kabel macam aku sapa nak pedulik kan.

Pastu nak isi borang yang 40 muka surat tu. Ala yang aku kena isi pun bukannya banyak, cuma banyak seksyen saja borang tu. Seksyen tanggungan tak payah isi, seksyen rekod jenayah pun tak payah isi kan. Cuma banyak sangat soalannya. Mujoqla bos aku tak banyak soal, tapi lembabnya tak terkata. Semuanya nak kena diingatkan. La ni pulak borang dikemas kini setiap 3 bulan. Sangatla lecehnya. Kena pulak bulan 9 ngan 10 ni musim paling sibuk urusan visa, lagi la ntah apa-apa. Untuk yang nak kena extend visa, selamat bersiap sedia dengan peraturan yang lebih ketat lagi. Kalau nak senang, simpan la duit bebanyak hehehehe...

Friday, October 23, 2009

Question Time

Aku sedang berehat-rehat sambil menonton rancangan Question Time. Tadi ajak Amang makan lempeng pisang. Topping lempeng tu ada jem, nutella, mentega kacang, mentega dan jem aprikot. Pilih saja mana yang suka. Aku pulak merasa kuay tiaw tomyam dia. Ala-ala potluck la jugak kan. Lepas dia balik aku pun bersantai la tengok Question Time ni. Rancangan ni sesi soal jawab, panel malam ni semuanya ahli politik. Depa jemput wakil semua parti politik, Labour yang memerintah, Tory, Liberal Demokrat, British National Party (ala macam ada satu parti nasional kat mesia tu) dan wakil British Museum.

Asalnya wakil BNP ni depa tak bagi masuk tivi (parti ni rasis macam parti kat malaya jugak la, Britain is for British people, British people first, British people adalah indigenious people of the British Isles katanya). Ntah berapa lama depa dok berdebat patut ke tak patut BNP ni dibagi peluang masuk tivi. Orang pakat bantah pasai nanti takut jadi macam mempromosi kerasisan BNP (kat mesia media selambadak saja dok promosi kerasisan ni). Tapi akhirnya sehari sebelum program ni, depa panggil dia jugak sebab mempraktiskan demokrasi dan kebebasan bersuara untuk BNP.

Walaupun sepatutnya isu-isu yang dibangkitkan adalah isu-isu semasa, tapi kebanyakan soalan memang ditujukan kepada Nick Griffin la, wakil BNP tu. Setat saja soalan, terus soalan kuar pasai BNP dan Nazi. Ada satu soalan tu tanya pasai pa dia kata Islam ni vicious, wicked faith. Dia cakap sebab Islam meletakkan pompuan as 2nd class citizens, pastu katanya Islam menghukum mangsa rogol direjam sampai mati, pastu katanya Islam suh bermusuh dengan orang bukan Islam dan banyak lagi nilai yang tak sesuai dengan modern western civilisation of the christian Britain. Dan dia claim semua tu ada dalam Quran. Sangat offensive, tapi bila dipikir sebenarnya ada orang Islam sendiri yang portray ciri-ciri tu indirectly. Dia publish kat blog la pasai kebanyakan media memang tak bagi peluang kat BNP langsung. Punyala banyak kritik dia, sampai pengerusi terpaksa stop komen yang berkaitan dengan rasis ataupun Britain for British people.

BNP la ni bangga la pasai depa menang 2 kerusi masa pilihanraya Kesatuan Eropah hari tu. Tapi teruk gak la kena serang BNP ni. Mostly orang cakap depa menang hanya sebab orang dah bosan dengan mainstream party. Kalau ditengok, Nick Griffin memang kena teruk, 1 lawan 5 panel, sekali ngan pengerusi pun serang dia, audiens pun semua memang teruk bantai dia. Possible tak penonton kat umah kesian kat dia, pastu pakat sokong dia sebab jadi mangsa buli?

Even masalah imigresen pun balik-balik terkena kat BNP jugak. Sebab regulation longgar, orang luaq mai tak balik-balik. Jadinya orang tempatan tak dak keja sebab orang luaq sapu abih keja yang ada. Ala, macam kita dok kata indon ngan bangla pakat sapu abih keja sampai rakyat tempatan tak dak keja langsung, betoi dak? Walhal kalau depa-depa ni tak amik keja tu, nak ka budak-budak yang dok melepak dan mat-mat pit yang suka curi kabel telekom tu keja jadi buruh?

Kecoh jugak program ni, tapi yang aku puas hati sebab semuanya boleh membentangkan polisi masing-masing bila ditanyakan soalan. Labour, Tory, LibDem dan BNP boleh cakap depan-depan. Masuk pulak BBC1. Bila agaknya PM dan berdebat ngan shadow PM, atau MB Selangor/Terengganu ngan shadow MB Selangor/Terengganu, dan keempat-empat MB/Speaker Perak (jemput sekali pelakon-pelakon sampingan lain) heheheheh. Kalau jadi program ni, aku gerenti rating RTM1 terus mencanak naik nombor satu untuk program ni.

Thursday, October 22, 2009

Musim flu

Masuk ja bulan Oktober, dah mula sejuk. Kat atas sana dah ada salji. Jangan la banding ngan tempat macam Colorado kat US sana. Itu kawasan tak jumpa laut, jadi suhunya memang la ekstrim. Ni kat Scotland yang dekat ngan laut, beriklim kepulauan, bulan Oktober dah ada salji.

Masuk ja Oktober GP mula la contact mereka yang dikategorikan high risk group untuk dapatkan suntikan vaksin selsema, atau 'flu jab'. Aku pun tadi dah pi GP, appointment nya untuk ambik sample darah ngan urine selepas sebulan aku makan ubat untuk mengawal kolesterol. Appointment hari ni petang, since dia akan buat urine test untuk gula jugak, aku pun seharian tak makan. Tahap kelaparan sungguh, berbeza kalau puasa tak terasa sangat. Mujoqla hari ni boleh beli nasi kerabu, bolehla menikmati nasi kerabu untuk dinner. Siap beli lagi untuk esok hahahahaha

Tahun lepas kena amik flu jab ngan pnemococcal ke apa nama dia, tahun ni flu saja. Tapi satu lagi jab menanti, vaksin selsema babi. Memandangkan aku ni termasuk dalam kategori high risk group disebabkan underlying health problems i.e. borderline diabetic, jadinya nama aku dah masuk senarai bakal penerima vaksin tu. Misi kata vaksin tu tak dihantar ke GP lagi, lagipun sebenarnya hari ni baru depa start hantar ke hospital. Next stage baru depa bagi kat GP. Jadi misi cakap seminggu dua lagi sampai la, depa akan call mintak pi sana.

Hujung-hujung tahun ni memang la sangat kritikal. Masa ni la masa optimum untuk flu, asthma, pneumonia dan penyakit-penyakit yang seumpamanya. Masa ni jugakla duit banyak keluaq nak bayaq bil letrik sebab heater dah mula digunakan. Tak guna heater boleh demam pulak kesejukan kat umah. Dilema sungguh. Belum masuk lagi penyakit-penyakit yang melanda sebahagian besar calon PhD; stress, depression, insomnia, lost in space dan mental hahahahahahaha

Take care folks!

Friday, October 16, 2009

Sapa nak jadi penterjemah Glaswegian?

2-3 hari lepas ada berita pasai ada kampeni kat Landen dok cari penterjemah untuk dialek Glasgow..ala-ala nak cari penterjemah untuk loghat utara la heheheheh



Hari ni kat BBC ada la rakaman dialek Glaswegian, nama ja dialek tapi sebenarnya macam bahasa lain dah hehehehehe

Baca kat sini, ada klip audio kalau nak dengaq. Gelak aku dengaq, tapi dua-dua klip masih boleh dikategorikan ok la sebab ni belum melibatkan dialek orang Glasgow sebelah East End lagi, kalau depa ni bercakap lagi la dengan sengaunya, bersambung-sambung nya....

GOOD STYLE, by Tom Leonard

helluva hard tay read theez init
stull
if yi canny unnirston thim jiss clear aff then
gawn
get ra hell ootma road
ahmaz goodiz thi lota yiz so ah um
ah no whit ahm dayn
tellnyi
jiss try enny a yir fly patir wi me
stick thi bootnyi good style
so ah wull



ps: sebenaqnya kalau dengaq lagi senang paham daripada baca hahahahaha

Wednesday, October 14, 2009

Yeahhh!! Duit lagi

Hari ni baru teringat nak check buku yang dipinjam. Rupanya akaun library dah tamat, menandakan aku sepatutnya dah abih study la kot huhuhuhuhu...tunggu pak cik tu tulis surat untuk inform library aku 'still standing' pun dah seminggu rasanya dia tak buat jugak. Bila akaun dah expired, mana-mana buku semua kena pulangkan. Expired hari Ahad lepas, ada 7 buah buku (Ya aku memang suka pinjam buku tapi bacanya dak jugak, dok angkut la buku pi mai pi mai. Kalau ada proses osmosis kandungan buku ngan otak aku mesti dah lama aku jadi intelektual hahahahha). 1 buku, 75p, 7 buku? Huhuhuhu...

La ni tengah dok tengok-tengok apa lagi nak kena siapkan kat umah tu. Mesin basuh dah sampai hari Jumaat. Hari Sabtu aku pi pinjam tools dia sebab nak pasang mesin tu. Lepas ja pasang terus la buat acara perasmian hehehehe.... Mobile pun dah ok, 400 minit sebulan, unlimited text (sebenarnya ada limit, 3000). Kebelakangan ni memang banyak betul belanja. Rak buku pun dah dibeli. Beli online saja. Yang tu tak sampai lagi. Rasanya lepas ni duk diam saja la, tunggu elaun masuk. Elaun terakhir...lepas ni tak dak dah elaun huhuhuhuhu... Duit yang disimpan masa keja kat dental hospital hari tu aku melabur, pulangannya tak berapa memuaskan kalau di keluarkan. Jadi, tengoklah macam mana. Nanti la aku buat keputusan, tengok kemajuan projek aku. Visa aku apply untuk 2 tahun, tak tau berapa lama yang dapat. Tapi aku takla bercadang nak berlama-lama kat sini. Tapi tak tau la kan, masa depan tiba-tiba ada hal yang boleh membuatkan aku stay lebih lama...pasrah je la kan kan kan (lepas ni nak register untuk kelab mekar sejambak sumsa) ....

Sunday, October 04, 2009

Leceh 2

Aku masih takleh remove barr dari mobile. Hari Jumaat dah faxkan bil ke Oren tu. Bila aku call nak confirm, depa kata orang network security hari tu shutdown ke hapa, inbox penuh katanya. Tapi instruction untuk remove barr aku dah bagi. Tunggu je la 530 petang, kalau tak depa akan buat hari Isnin. Kalau depa tak buat jugak aku kena call balik takut depa clear semua mesej dalam inbox. Adoi la!

Aku jugak dah berjaya buat satu lagi transaction. Kali ni beli mesin basuh pulak kat Comet. Akhirnya berjaya setelah ntah berapa kali aku dah lost the count. Dua kali kena rejek masa guna visa electron. Aku guna maestro pun tak dapat. Solo pun fail. Pasai pa? Ntah, bengong sungguh. Hanya Bank of Scotland saja ada call aku tanya ada buat transaction dak ngan Comet. Aku cakap ada tapi kena rejek. Dia tanya aku ada register dak ngan Halifax Secure untuk guna kad tu online. Aku cakap dah register tapi kena rejek. Dia cakap mungkin silap taip card security kot. Huh! Malas nak argue pa. Ntah la, malas nak cakap banyak ngan depa. Tapi akhirnya ngan visa electron tu jugak la yang aku dapat beli mesin basuh. Tu yang sejuk jugak hati tu.

Berapa kali ntah kena rejek masa guna visa debit. Mula-mula aku call dia tanya ada banking in duit dak. Aku cakap ada ler. Lepas bank in, aku check online dia tulis available. So aku pun terusla buat online transaction. Dia cakap sebenarnya fund tak available lagi. Sebab tu kena rejek. Pulak! Habih tu pasai pa dia tulis 'available fund' kat online statement tu. Pening la depa ni. Kalau tak available tulis la kat situ. Bukannya susah pun. Tapi hari lepas tu aku try lagi pun kena rejek. Bila tepon lagi dia kata patutnya takde masalah sebab fund ada. Ha la, kalau takdak masalah takkan aku nak tepon tanya pasai pa transaction kena rejek. Dahla nak boleh cakap ngan staff tu bukannya terus dapat, letihla dok dengaq mesin minta maaf pasai kena tunggu.

Ntah berapa kali aku tengok web Comet tu. Rasanya ada la 2 minggu jugak proses membeli yang kena rejek tu. Bukannya dia proses serta merta. Dan yang menarik tu, sepanjang dok membelek barang-barang kat Comet tu, aku perasan perubahan rega dia. Ikut sukati mak bapak dia saja dok penaik rega barang. Macam tokey Bonnypack saja layaknya. Mula-mula aku tengok washer dryer LG. Ha la, aku teringin nak beli mesin basuh sekali ngan dryer. Malas nak menjemur. First time tengok, £599. Ada diskaun 15%, okey la dalam 500 lebih sikit kan. Aku pun dok bajet nak beli dah la. Dah siap berangan la kan betapa senangnya urusan basuh membasuh aku nanti. Masuk saja baju dalam mesin, pusing punya pusing esok dah siap, dah kering lagi. Tinggai nak lipat ngan gosok saja. Bestnya! Well, berangan tak kena bayaq kan. Sekali bila tengok balik, rega dah naik £699. Mak aii! Senang hati saja dia penaik rega. Dah masuk kategori tak mampu la jadinya kan. Kensel la. Cari yang lain pulak. Okey, dah jumpa. £449, lepas diskaun £382 lebih kurang. Aku pun mula la mengorder. 2-3 hari lepas tu dapat la result kena rejek tu. Ntah kad yang mana satu aku pun lupa. Okey, order lagik. Dan rejek jugak. Aiseh! Takpa la, mulakan proses membeli semula. Oh, rega mesin pujaanku dah murah. £399, lepas diskaun leh dapat £339. Wah, ni la yang ustat/ustazah dok kata hikmah disebalik kejadian. Jadi, kena syukurla kad sebelum ni kena rejek, betoi dak? Dah mula berangan guna mesin basuh LG yang sangat senyap sebab menggunakan direct drive dan katanya easy repair ni. Tapi sayang seribu kali sayang (macam lagu Iklim), kad ni pun kena rejek. Hampeh! Baju dah makin menimbun ni, mesin tak beli lagi.

Dengan masalah teponnya, yang Comet ni pun bermasalah jugak. Tensen aku masa ni bercampur baur antara study ngan kad kena rejek. Aku buka lagi web Comet. Huk aloh! Dah naik rega mesin basuh LG yang senyap itu. £429. Malas dah aku nak layan LG ni. nak cari model lain pulak la. Kali ni offer amat menarik untuk mesin Hotpoint. Hotpoint ni kalau kat mesia namanya Ariston. Oh, ok la. Boleh la kalau aku nak bawak balik. Apa-apa beli mesti nak bawak balik. Ntah apa-apa la aku ni. Saja, nak beli seken hen malas pulak nak amik risiko nak kena repair la apa semua. Order Hotpoint pulak. £416 dengan diskaun. Yang katanya dah reduced. Rega asalnya £500 lebih. Sampai tahap ni bukannya aku excited tunggu mesin tu, tapi nak tengok lepas ke tak lepas huhuhuhu. Dan keputusannya....tak lepas. Bengong! Ha, yang ni aku ingat guna visa debit. Bila call balik depa pun tatau pasai pa. Duit cukup, depa bolehla teka kata aku salah masuk security number. Malas banyak citer. Order lagi, yang aku ni kali terakhir la. Yang ni aku guna visa electron pulak. Lulus! Tunggu masa je la nak sampai Jumaat ni.

Walaupun mesin basuh dah order, rasa teringin jugak nak jadi ahli pemantau rega kementerian dalam negeri dan hal ehwal pengguna, tengok rega naik ka turun hahahaha. Semalam aku tengok mesin basuh LG tu dah naik jadi £469. Hotpoint pun dah naik lagi £10. Betul-betul ikut sukati dia kan.