Tuesday, October 20, 2015

Nasi Safron



Ini menu raya baru-baru ni. Safron atau za'faran dibeli dah lama tapi tak buat apa, kononnya nak buat nasi mendy la. Dah beratus kali mandi pun tak jadi-jadi jugak nasi mendy. Rugi la pulak kan. Pengeluar utama safron ni Iran dengan Turki. Jadi kira ala Parsi la ni. Nasi ni masak macam nasi minyak juga.

Secubit safron digesek bagi hancur. Secubit lagi ditambah ke dalam lesung. Tuang sedikit air panas dan ketepikan. Tumis bawang dalam minyak sapi campur minyak zaitun. Nak guna rempah penumis pun boleh: bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan lada hitam biji. Masukkan beras. Tuang air safron dan goreng seketika. Masukkan air mengikut sukatan beras. Masukkan garam. Masak nasi sampai air kering, leraikan nasi. Tutup periuk dan teruskan masak dengan api perlahan lebih kurang 10-15 minit selepas air kering. Bila dah masak leraikan lagi nasi, kaup dari tepi periuk supaya beras tak patah. Lepas tu boleh la dihidangkan dengan lauk-pauk yang sesuai. Aku masak udang masala untuk kali ni.

Nasi ni ada bau safron, sapa yang pernah makan akan boleh tau. Sedap.

Monday, June 29, 2015

Pewarna hijau daun asin-asin






Aku buat buah melaka ni untuk buka posa kemarin. Warna hijau daun tua kan? Aku tumbuk daun asin-asin dengan pandan untuk pati warnanya. Kalau guna pandan kan hijau dia muda sikit, lepas tu tak mau guna pewarna atau pes. Daun tu selalu dibuat sayoq lemak jadi dah tentu la selamat kan. Tak berani nak bagi kat orang pasai takut pati asin-asin ni ada rasa pahit ka apa ka. Alhamdulillah menjadi. Dah habis pun buah melakanya. :)

Monday, June 15, 2015

Kereta

Kereta yang aku guna la ni, masa beli dulu memang aku takdak plan pun nak jual. Apa yang kita rancang tak semestinya kekal kan. Sebab tu perancangan nak kena review dan review. Hujung tahun lepas aku ambik keputusan nak jual kereta sebab Ariff berhenti kerja untuk jaga Yusuff di rumah. Tapi tak dan nak menguruskan penjualan sebab Yusuff masuk wad lagi. Tertangguhlah hasrat sampai minggu lepas.

Memandangkan bulan 8 ni dah nak kena renew asei (hasil-cukai jalan) kereta aku, aku rasa elok dijual sebelum nak bayaq insuran yang seribu lebih termasuk GST tu. Hari Sabtu kami pi survey nak tengok kereta kecik yang sesuai untuk gantikan kereta yang ada tu. Yang penting nak tau harga depa nak ambik kereta tu berapa. Kawan Ariff yang jual kereta terpakai kata dia boleh ambik dengan harga RM64000. Mula-mula pi Perodua. Memang ada plan nak ambik MyVi saja. sesuai la nak bergerak sekitar nak pi kerja saja. Harga memang dah tau. Cuma harga trade-in tu menyedihkan la. Depa nak ambik RM48000 ja. Sentap! MyVi RM45000. Pi mai pi mai tolak sana sini mungkin la dapat RM2000 lebih. Terus tawar hati nak beli dah. Lepas tu pi VW, trade-in agak tinggi la. RM55000 tapi rega Polo hat paling murah pun RM91000 weh! Huhuhu..

Next, Suzuki swift yang murah sikit. RM65000 dengan basic spec. Siap test-drive. Better daripada MyVi tapi harga tak menepati objektif. Tapi pulun jugak lagi pi tengok Ford Fiesta Eco boost. Naaa haii! RM92000. Cantik, memang menarik tertarik la hati. But it defeats the purpose. Elok-elok tak ada hutang buat apa nak menambah hutang kan?

Esoknya survey lagi. Haaa... rupanya tak putus asa lagi tu. Hahahaha.... Kali ni Kia pulak. Picanto. Dia letak punya besaq la price tag RM18000 kat atas bumbung kereta. Aku ingatkan kereta harga RM18000. Hahaha... rupanya rebate saja. Tu pun kalau beli kereta manual dia. Kalau beli auto, rebate cuma RM3000. Tapi kalau auto dapat rebate banyak tu, dia ambik kereta lama RM48000 pun pakai jadi dah. Nak jual kereta lama dan beli kereta kecik sebab nak dapatkan duit lebih dan melabur. Nak buat simpanan untuk kami sekeluarga. Tapi nampaknya kena kembali berpegang pada plan asal la. Pakai saja kereta tu sampai berkarat dan relai. Hahaha