Sunday, November 29, 2009

Kek Baldu Merah

Eid Mubarak! Sangat la sibuk pi open house, kalau kat kampung aku hari ni orang dah sibuk menyembelih korban. Kat sini takleh buat korban terbuka, kena buat kat rumah sembelihan atau abattoir. Alasannya untuk kebersihan. Tahun ni ada Scottish Islamic Foundation buka penyertaan korban untuk diserahkan kepada homeless dan refugee di sekitar Glasgow. £100 sorang. Aku tak masuk pun, buat masa ni belum lagi ada rezeki berlebihan. Insyaallah. Mungkin bukan di sini.

Atas permintaan, dipaparkan resepi yang diambil daripada Hummingbird Bakery, aku guna resepi ni sebab yang paling mudah berbanding yang lain-lain yang boleh didapati kat Internet. Ada resepi yang gunakan tepung kek, yang ni pakai tepung biasa saja. Ada yang sapu nutella antara lapisan kek, resepi menggunakan krim yang sama yang digunakan untuk topping. Senang gitu. Kalau tak suka warna merah, boleh la cuba buat warna hijau ka biru ka ungu ka, lagipun baldu ada macam-macam kaler kan...

Mentega perlu dikeluarkan awal-awal daripada peti ais, kalau dak nanti susah nak mesin. Macam aku, lupa nak kuarkan awal-awal. Keras memang takleh nak mesin. Jadi aku letak tepi heater hahahahaha

(Nota tambahan 23 Okt 2010: ni versi pertama, ada versi kedua yang aku dah post)


Kek Baldu Merah
(resepi ni boleh menghasilkan 24 kek cawan)

Bahan kek
120g mentega-biarkan pada suhu bilik (tanpa garam, kalau guna mentega biasa tak yah letak garam)
300g gula kastor
2 biji telur
20g serbuk koko
1 botol pewarna merah (aku guna Dr Oetker 38ml sebotol)
1 cmt ekstrak vanilla
240ml buttermilk*
300g tepung gandum
1 cmt garam
1 cmt soda bikarbonat
3 cmt cuka putih (aku guna cider vinegar, tu ja yg ada, expired pulak tu hahahaha)

Bahan krim frosting
360ml double cream (resepinya guna whipping cream, tapi double cream Asda ada offer, so aku guna yang mana murah hehehehe)
1 bekas- 200g soft cheese (asal 227g) - letak kat luar macam mentega
1 bekas- 250g keju mascarpone** (asal 227g) - pun letak kat luar
1 cmt ekstrak vanilla (3/4 cmt-aku malas nak sukat-sukat, letak ja secamca)
115g gula aising (atau boleh kasi mesin gula biasa saja)

* Buttermilk boleh dibuat sendiri guna 1 cmb cuka atau limau nipis/lemon yang dicampur dengan 240ml susu. Biarkan sejam (*ada yg pernah try sendiri dak buttermilk ni? kalau kat joy of baking cakap 10 minit saja) pastu boleh guna dalam resepi.

** Mascarpone ni soft cheese dari Itali, boleh saja digantikan dengan soft cheese, tapi mungkin kena guna 2 tub la kot sebab soft cheese yang murah-murah tu setub 200g. Kalau philadelphia tu 250g boleh la guna 2 tub.

Cara membuatnya:
1. Panaskan oven 170C 10 minit sebelum mula membakar. Alas tin kek dengan mentega/ marjerin/minyak, pastu alas ngan baking paper. Aku guna bekas 9 inci, dapat nipis sikit. Kalau nak lebih tebal guna la bekas 8 inci. Ada yang guna 2/3 bekas nipis sebab tak payah nak potong-potong dah kek tu untuk buat lapisan, tapi aku malas nak guna banyak bekas.
2. Kacau serbuk koko, pewarna dan ekstrak vanilla sampai jadi pes dalam mangkuk kecik.
3. Mesin mentega ngan gula sampai kembang. Aku mesin mentega kasi lembut sikit, pastu baru masukkan gula untuk elakkan gula bertempiaran sebab mentega dok mengeras lagi.
4. Masukkan telur sebiji. Pukul kasi rata. Masukkan telur sebiji lagi. Pukul kasi sebati semuanya.
5. Campurkan pes merah coklat tu ke dalam adunan mentega-gula. Pukul sampai warna rata. Kalau nak senang guna spatula yang getah tu untuk scrap adunan yang bertempiaran kat tepi-tepi mangkuk.
6. Perlahankan kelajuan mixer, masukkan sebahagian buttermilk, pukul sampai rata.
7. Masukkan sebahagian tepung, pukul lagi.
8. Ulangkan tuang buttermilk ngan tepung ni sampai habis dan pukul sampai semuanya sebati.
9. Masukkan garam, soda bikarbonat cuka. Pukul lagi sampai sebati. Pastu pukul guna kelajuan tinggi dalam 2-3 minit.
10. Tuangkan dalam bekas pembakar kek tu, masak 35-45 minit. Guna lidi nak tengok kek dah masak ka dak. Kalau tak masak lagi tambah lagi masa 5-10 minit, kalau atas dia dah garing tutup ngan kertas aluminium masa nak sambung bakar tu.
11. Dah masak, boleh la sejukkan kek, kalau nak senang potong & sapu krim boleh la letak dalam peti ais barang sejam sebelum memulakan proses memotong dan menyapu krim.
12. Aku bahagikan kek tu 3 lapisan. Krim tu dibahagikan kepada 4, satu untu setiap lapisan, 2 untuk atas sekali ngan tepi keliling kek.

Untuk krim
1. Mesin kedua-dua keju sampai berkrim.
2. Mesin double cream sampai jadi soft peak, pastu tuangkan ke dalam keju. Masukkan gula aising ngan vanilla. Kacau sebati. Sedia untuk disapu.

Tuesday, November 24, 2009

Parti Kuskus

Tak tidoq lagi aku ni, dok tunggu kek masak. Aku balik tadi kengkonon mencari stok nak makan dalam peti ais, rupanya banyak la pulak dah expired. Jumpa la kuah pasta yang Amang bagi, aku rebus fusili la. Nak makan nasi malas nak masak lagi untuk esok. Yogurt, buah pear dah masak (ni Khairyn punya), buttermilk, rasanya jus oren tu pun dah expired kot hehehehe. Jadi aku sedang membakar kek yang menggunakan buttermilk, Kek Velvet Merah menggunakan resepi yang dicilok daripada Hummingbird bakery. Harapnya aku tak tertidoq sebelum masak. Yogurt ada lagi 3 bekas. tak jadi la aku nak posa esok. Kena abihkan yogurt, sambal belacan yang aku buat minggu lepas pun ada lagi. Kebelakangan ni asik membeli saja makanan, bila wiken pulak sibuk menyoping tingkap. La ni kan tengah banyak jualan murah sempena Krismas. Tu yang terlupa langsung stok-stok dalam peti ais.

Hari Sabtu lepas the Tunisian French si Najla jemput makan-makan kat umah dia. Parti kuskus sebab dia nak masak hidangan kuskus. Majlis dilewatkan ke masa berbuka puasa tapi dia tak bagitau, jadi aku pun pi la ikut masa yang ditetapkan. Untungnya dapat la tengok dia masak kuskus berlaukkan kambing, syurbah ayam+kuskus, sayur-sayur dimasak dengan tomato dan yang paling best dia buat sendiri roti semolina. Kelam kabut Najla masak, yang best tu segala periuk dibawak dari Tunisia. Kuskus ngan semolina pun dibawak dari sana. Siap masuk dalam bungkusan kain lagi, sarung bantal ke apa ntah la hahahahaha. Kuskus ngan roti tu makanan asasi Tunisia, sama la macam kita dok makan nasi tu. Sedap sungguh makan, makanan pun banyak. Masa tu kenyang sangat, tak teringat nak bawak balik. La ni terkenang-kenang pulak kuskus berlaukkan kambing tu.

Lepas makan-makan mula la sesi berkenalan lebih mendalam dan bercerita soal hati pun ada hehehe. Aku dah tak kuasa dah pasai letih sangat berjalan kaki dan berhujan, lagipun dah lewat sangat. Patutnya abih kul 530, ni kul 8 pun menyembang lagi. Asalnya semua berkenalan kat Sumsa masa buka puasa, bila habis puasa kami buat majlis gedering dwi-mingguan setiap Khamis. Nak tunggu jumpa lagi bulan puasa tahun depan lama lagi kan, mau dah lupa nama masa tu. Tu yang kami amik inisiatif jumpa sembang-sembang tu, meriah sungguh.

Aku pulak konon-konon nak bawak swiss roll coklat, amik resepi kat blog orang. Bila masak, lapisannya tebal sangat. Patah pulak bila aku gulung. Jadi aku buat sajala kek coklat berlapis-lapis, letak nutella dengan pisang kat tengah-tengah hehehehe..dah abih dah benda alah ni..

Friday, November 20, 2009

Thinking of life...so far

It's so frustrating, so upsetting when you thought you have made the right decision and suddenly everything is proving otherwise. You want to rely on people, yet they are so unreliable.

People think it's the thought that matters. Not quite. You can't just plant the seeds and leave them with thoughts that eventually they will grow healthily. You can't just say you have faith in Allah and do nothing because Allah knows best. In the book of Allah, of course you will get rewards just by thinking of doing good. Allah does not rely on you. Still, He says people who follow their good intentions with deeds will be getting more rewards.

But it's different with people. We are living in an interrelated system of life. It's the thoughts, followed by deeds that count in the book of life. Or, as they say it, "Actions speak louder than words."

Thursday, November 05, 2009

Pulangkan...

Jatuh bertimpa-timpa gitu. Tiba-tiba ada pulak orang bekenan dengan purse hijau yang aku beli kat The Store Kayangan Square (the most happening place on earth) tu. Abih diangkutnya purse aku yang penuh ngan duit siling dan resit-resit pembelian, tapi sterling note pun ada gak huhuhuhuhu... dan jugak segala kad-kad bank, store card, NI, GHA, Tesco dan top up card (erkk ada gambar orang tu pun terhilang sekali, kalau tiba-tiba ada gambar tersebar ku pohon ampun awal-awal ye :), tapi kan gaya sekema belia 4B tu susah nak buat superimpose yang hehehehe). Alhamdulillah segala ID card, student card, library card aku letak asing dalam poket. Cuma lesen, kad NI ngan GHA card la

Untuk yang selalu ke SUMSA sila lah berhati-hati sebab orang luar macam bebas saja keluar masuk. Tadi sebelum masuk ke ruang sister, aku ada nampak budak lelaki kat luar tu dok berdiri kat luar, ingatkan plumber ke apa yang tengok paip toilet yang rosak tu. Terus masuk dan letak beg kat pantry (pant(r)y ni takde pulak sos lingham ngan kecap abc hehehe), masuk toilet. Kiranya berlaku atas kecuaian aku gak la, lain kali nak tinggal beg kena tinggal kat ruang semayang la. Takkan nak mengangkut beg masuk toilet macam pi surau kat mesia pulak. Nak masuk balik ke pantry budak tu pun kuar dari pantry tapi aku ingat dia masuk check paip. Takda perasan apa-apa sampaila tokey nasi kerabu sampai. Bila nak bayaq tengok-tengok purse tak dak. Utang je la duit nasi kerabu tu, ingatkan tertinggal kat opis. Balik opis pi mai pi mai cari tadak jugak, aku terus la balik umah dalam ujan lebat tu. Bila kat umah pun tadak terusla menalipon segala bank dan store yang aku ada kad tu. Aku memang pasti dah masukkan dalam beg sebab ada plan nak pi membeli barang petangnya, tapi nak kena buat dabel tripel check gak la kan. Pi opis balik, pi sumsa balik check semula. Ingatkan nak jumpa Imam mintak tengok CCTV sumsa tapi pejabatnya tutup. Pa lagi, nak beli barang duit tadak terpaksa la menalipon Khairyn hutang duit. Si semekin utang duit si semekin, BFF la katakan...ilang purse pun masih gigih lagi bersoping gitu huhuhuhu..nak buat camna hari ni je ada voucher. Ai dah bayar Khairyn, dah transfer duit sesambil menatap wajah pujaan dan mendengar lontaran suara yang meruntun jiwa itu heheheheh.

Lepas beli barang pulak pi la ke balai polis buat report. Kat sini reportnya lebih kurang ala-ala sekadar bagi info kita, in case kalau ada orang terjumpa barang kita pastu pi hantaq kat balai polis, boleh polis hubungi kita. Report pun ala lebih kurang saja, makcik tu cakap since kejadian tu baru lagi, mungkin kena tunggu la beberapa hari sambil mengharapkan ada yang jumpa dan pulangkan. Untuk sesiapa yang rajin bangun awal pagi tu tolong-tolonglah berdoa untuk aku ye, semoga dipulangkan segala kad dan lesen aku. Duit tu takpa la, walaupun bila dikenang-kenang aku rasa bolehla beli nasi kerabu 10 bungkus huhuhuhuhu..takpa amikla duit tu. Aku cuma nak balik purse dan kad saja. Oooooo pulangkan...oh pulangkanlah

Tuesday, November 03, 2009

Balik tak balik tak balik

Dua tiga minggu ni aku dok membelek web Emirates tu, cadangnya nak balik kampung la hujung tahun nanti. Mahai sungguh rega tiketnya. Seribu lebih. Kak aku yang sebelum ni dok cakap balik lambat sikit pun takpa janji balik, la ni dah bertukaq jadi "kalau mahai camtu tak payah balik la, simpan saja la duit tu." "Takpa la baju tu nanti-nanti saja la buat." Ada uniform tau untuk dipakai masa kenduri anak menakan aku nanti. Aku takla beriya sangat pasal kenduri dan baju tu, lagipun kalau aku boleh pakai pun baju tu, aku pakai masa kenduri saja la. Konpem tak pakai masa-masa lain dah.

Aku ada banyak agenda nak balik kampung ni. Tapi tu la, kalau la dapat rega tiket separuh rega kan bess. Bakal mak pengantin yang kedekut tu konpem la tak sudi menyeponser tiket aku sebab kalau balik pun tak dan kenduri jugak pasai kena pi tengok presentation student. Dan kampung aku berserta dengan list to do makan aku pun semakin berbalam-balam menghilang...

Kesian kat aku kan, anak yatim piatu sebatang kara di perantauan, nak balik tak terdaya, tak dak sapa pulak mai melawat...sob..sob..sob...