Wednesday, September 30, 2009

Leceh

Sejak minggu lepas aku dok try beli mobile baru untuk menggantikan mobile lama yang bakal berakhir kontraknya minggu depan. Tambah-tambah lagi free minutes mobile lama pun dah abih, extra charge dia mahal la.

Kat sini kalau nak deal yang murah beli la kat Internet. Aku beli kat Dial-a-phone selepas dibanding-bandingkan dengan web lain aku rasa yang ni la paling menarik dealnya. Kat sini perhubungan dengan bank amat penting, kalau beli kat Internet depa akan tanya delivery address sama ke tak dengan billing address. Billing address tu alamat yang kita bagi kat bank la. Aku pulak tak sempat nak tukar address untuk bank utama aku, dengan kad kredit dan debit yang dah nak tamat tempoh tu lagi. Percubaan pertama membeli aku amik pekej Voda. Orang lama dalam industri. Tapi pengalaman pengguna Voda cakap service tak berapa bagus dan dengan Oren yang ada offer lebih murah, aku terus call untuk kensel pembelian.

First order cancelled, aku pun mengorder henpon yang sama tapi dengan servis Oren. Dua hari lepas tu aku check update dia kensel order. Aku tak terfikir nak call tanya, sebab ingatkan dia silap ingat aku nak kensel dua-dua order kan. So, order lagi sekali. Kali ketiga pun kensel jugak. Terus la aku call. Rupanya dia cakap service provider ada limit untuk customer ikut zon poskod. Huh! Ada pulak camtu. Sukati la kan kalau satu poskod nak pakai berapa pun. Aku rasa out of stock la tu.

Since dia cakap limit ikut poskod kan, aku try order lagi guna alamat umah lama. Kali ni problem masa nak confirm pembayaran tu, kad kredit baru aku tak diterima. Tak penah guna lagi sejak dapat kad tu beberapa minggu sebelum ni. Jadinya, buat la payment guna kad yang bakal expire bulan 10. Pe nak buat, delivery address kena sama ngan address bil kan. 3 hari lepas tu aku check order kena rejek pasai fail credit checked. Adoi la...Sampai ntah berapa kali la order aku kena rejek, last tu kena pakai alamat rumah baru, tapi cari pekej lain. Mahal sikit pun tak pa la. Excited gila masa dapat email depa yang cakap 'your order has been successfully processed' tu hahahahaha

Akhirnya sampaila mobile pada tarikh yang dijanjikan. Aku pun apa lagi kelebet sana sini la. Siap dah text beberapa orang bagitau no tepon baru. Pastu, sekali call kena barred pulak. Nak kena register SIM rupanya. OK, lepas register dia cakap call barred sebab derang takde aku nyer proof of address, jadi aku kena fax kat depa. Hari ni aku pi la kedai Oren tu, nak minta depa faxkan proof of address. Masalahnya, aku nyer permission to reside kat sini tak diterima. Council tax statement pulak takde la sebab aku bukan main tenant. Utility bill pun takdak sebab semuanya aku buat paperless, nak jimat duit la katakan. Pastu, bank statement. Mana ada bank statement, aku kan baru saja pindah ke sini. Dia cakap takleh nak buat pa, kena tunggu ada bank statement baru leh proceed. Sudahnya, ada henpon baru pun tak guna jugak huhuhuhuhu

Saturday, September 26, 2009

Rumah baru

Aku dah pindah ke rumah baru. Ni dah seminggu lebih, masih ada beberapa kotak yang belum dibuka. Rumah memang la berselerak. Yang dah dibuka cuma barang-barang dapur, beg baju dan keperluan seharian, kotak-kotak dokumen. Baju-baju yang jadi alas untuk kotak-kotak pun masih berada dalam kotak. Nak kena beli rak untuk almari baju yang takdak papan shelf tu. Mungkin beli kotak plastik yang ada roda tu saja. Dah tengok kat katalog Tesco tapi reviewnya tak berapa memuaskan. Jadinya masih mencari lagi la. Satu rak plastik beroda dan dibeli untuk barang dapur.

Petang sebelum raya pun aku menumpang orang ke IKEA, cari rak buku. Tak memuaskan hati jugak. Ada yang murah tapi kena angkat sebijik-sebijik tu la. Rega diskaun half price sebab display item. Kalau yang asal tu mahei la jugak. Balik IKEA tu aku ke rumah Khairyn untuk menikmati ayam panggang hidangan malam raya...dan tak lupa bontot ayam panggang bersalut maple syrup hehehehe

Raya pun dipenuhi dengan kunjungan ke rumah kawan-kawan. Harap pi beraya umah orang saja la...aku memang tak buat apa-apa pun. Aku la berkemas aku la yang masak. Dah penat mengemas malas nak masak.

Anyway, pindah rumah sangat la leceh. Internet pun baru dapat 2 hari lepas. Hari yang sama jugak anak menakan aku bertunang ngan orang Kelantan. Kendurinya bulan 12 nanti. Aku suka! Boleh la kerah menantu menakan aku masak nasi kerabu ngan nasi dagang nanti hehehehe....

Sunday, September 13, 2009

Keraian semua dalam satu

Yani dah nak balik kampung (back for good), Leyha tengah membuyung, Mama Tasa pulak dah abih cuti bersalin (kulit kakinya), Khairyn pulak nak balik bercuti raya dan akhir sekali aku pun dah pindah masuk umah baru. Semua ni diraikan masa majlis buka semua dalam satu. Semuanya saling meraikan antara satu sama lain. Kira buat periuk bertuah lagi la. Aku masak nasi dagang, kek lobak merah dan puding roti.

Nasib baik pipi memasing tak nampak kembung mengunyah. Daddy Tasa jugak yang tekun. Air sampai kena letak atas rak.


Tokei apam balik daging, apam balik ayam dan apam balik kaya dari Tepen yang baru lepas bersalin (kulit kaki). Atas rak kat belakang Tokei tu ada apam balik dan puding roti. Botol ayam bulu kat depan Tokei tu dah kosong, ayam bulu merupakan minuman yang kaya dengan pewarna tiruan yang merupakan produk kebanggaan orang Sekotlen

Gulai ikan mekerel 'tuna mahai gilo' untuk nasi dagang, ayam panggang bercili 'balik kampung' dari Kepala Bandar, sotong goreng tepung 'semuanya baby punya pasal' pun dari Kepala Bandar, apam balik 'tido bawah ketiak mak' dan kuay tiaw 'apam balik daging 10' goreng dari Bukitgovan

Kek lobak merah atas permintaan Yani ngan Leyha (lepas ni sila rujuk resepi ye), telur rebus dan acar timun untuk nasi dagang, dan periuk nasi yang terpaksa diturunkan maqamnya sebab dah penuh meja. Sebelah tu adalah bekas sup untuk nasi ayam yang anak angkat Tokei bagi. Semuanya kami makan dengan penuh semangat. Lepas tu pakat-pakat tapau pulak dengan penuh semangat.

Saturday, September 12, 2009

Tentang kami

Seminggu ke 2 minggu lepas komuniti charles st buat majlis buka posa reramai, ada solat terawih berjemaah. Sebabnya atas permintaan penulis artikel ni la nak amik gambar suasana masyarakat mesia puasa di luar negara kan. Tapi komisen tempat penggambaran tadak pun huhuhuhuhu. Lokasinya kat umah baru aku. Aku tak masuk lagi umah baru ni, jadi tak kisah sangat la nak dijadikan dewan komuniti buat sementara waktu. Rumah agak sempit la sebab 1 bilik je, tapi lapang sebab perabot takde lagi. Jadi nampak la bersempit-sempitan sikit jemaah terawih kita. Tapi ok la kan, sekali sekala berterawih ala mesia.

Wednesday, September 09, 2009

Coklat punya hal

Aku tak minat sangat makan coklat, aku lebih suka dark chocolate berbanding milk chocolate. Coklat buatan mesia dulu-dulu penah jugak makan, tapi aku tak suka sebab manis sangat. Homemade chocolate yang popular sekarang pun aku tak tau rasanya camna. Coklat kat sini sedap jugak, tapi aku masih jarang makan coklat. Aku suka coklat berkacang. The melting moment...the crunchy sensation....coklat ni kena makan selow untuk menikmati rasanya kan.

Cadbury Heroes yang dibeli konon-konon nak bawak balik kampung, tapi tiket mahal la pulak. Jadinya, buat makan kat umah je la hehehehe


Ahli-ahli Heroes

Dok makan coklat British je, dah lupa rasa Hershey camna. Dulu-dulu ada gak beli Hershey ngan Daim kat Langkawi, tapi berbulan-bulan dalam peti sejuk tak abih. Lepas tu dah malas nak beli. La ni depa tengah mintak gomen British selamatkan Cadbury daripada dibeli oleh Kraft Food dari Amerika. Cadbury adalah ikon British.

Boardrooms on both sides of the Atlantic are preparing for a financial food fight.

In one corner there is Cadbury, the British brand with a social conscience started by Quakers nearly 200 years ago. In the other is Kraft, the US company that turned processed cheese into a multimillion-dollar empire.

Cadbury is preparing for a big takeover battle after it rejected a surprise £10.2 billion proposal from the company, which produces of some of the world’s best-known snacks.

The outcome will determine the future of one of Britain’s best-loved brands, which started as a tea and coffee shop in Bull Street, Birmingham, and employs 7,000 people in Britain and 50,000 worldwide. Kraft is seeking to lure Cadbury investors with a mixture of cash and American-listed shares, valued at about a third more than Cadbury’s share price on Friday.

In return, famous brands — including Dairy Milk, Creme Egg, Flake, Cadbury’s Eclair and Trident chewing gum — would be taken on by Kraft, which already owns Philadelphia cheese, Oreo biscuits and Toblerone chocolate, to create a formidable food giant with $50 billion in revenues.

Irene Rosenfeld, the chairman and chief executive of Kraft, who admits on the company website that her childhood ambition was to be president of the United States, said that she wanted to create a “formidable global powerhouse of snacks, confectionery and quick meals”.

Kraft, the world’s second-biggest sweetmaker after NestlĂ©, has promised that it would protect Cadbury’s heritage. It also offered an unexpected reprieve for the 500 staff who work at the chocolate factory at Somerdale near Bristol, which Cadbury had earmarked for closure.


Nak baca lebih sila ke sini. Depa kata coklat British sangat sedap berbanding coklat Amerika. Betul ke?

Antara semua coklat, aku suka beli Cadbury. Salah satu sebabnya dia memang tulis 'Suitable for vegetarian'. Kalau dulu-dulu coklat Nestle Quality Street takdak tulis, la ni baru ada tanda vegetarian tu. Baru la aku beli. Tapi kena la periksa lagi, satgi kot-kot sesuai untuk vegetarian tapi ada alkohol pulak kan. Kat sini kalau brand ternama takdak pengesahan sesuai tak sesuai untuk vegetarian maknanya memang diragui la. Macam kalau aiskrim Walls kat sini memang tak leh makan sebab ada kandungan gelatin.

Cadbury World kat Birmingham pun aku dah penah sampai. Kedai kat kampung Cadbury Bourneville tak jual alkohol, penah sekali Tesco nak buka Tesco Express dekat-dekat kawasan situ dan mendapat bantahan penduduk kampung. Sebabnya nanti Tesco ada jual alkohol sedangkan semua orang tau kampung tu memang tak dak alkohol, jadi walaupun sekadar dipinggiran kampung, depa tetap tak mau Tesco kat situ. Akhirnya Tesco terpaksa membatalkan hasrat nak meluaskan bisnes depa kat situ. See, people's power.

Tak jadi pulak!

Semalam housemate aku bagitau tuan umah aku Asmat tak jadi pulak nak jual umah ni. Bengong sungguh mamat ni. Vanitha citer Asmat tepon dia, masa tu dia dah agak mesti ada pa-pa. Si Vanitha pun sebenarnya keberatan nak pindah sebab dia dah suka umah ni. Asmat sembang-sembang la tanya dah dapat umah ke belum. Pastu baru dia cakap dia tak jadi jual, sebabnya rega umah la ni tengah jatuh. Huk aloh! Aku yang tak de umah pun tau rega jualan umah rendah, takkan dia baru nak tau. Sebelum buat keputusan nak jual umah takkan tak survey dulu pasaran camna. Bengong!

Ni kali kedua dia buat camni. Sebelum ni masa aku nak masuk sini pun dia buat hal gak, petang sebelum kami angkat barang dia tepon bagitau tak jadi nak sewakan sebab nak jual umah ni. Sakit ati aku masa tu. Mana nak cari umah last minute camtu. Kat lastminute.com pun takleh dapat kalau punya last minute camtu. Terpaksa aku menumpang umah Khairyn yang lama. Lepas tu tiba-tiba dah dekat sebulan dia tepon balik si Vanitha bagitau tak jadi jual umah, pastu merayu suh duduk umah dia. Pasalnya, sama la, rega umah murah sangat takleh nak jual. Aku masa tu dah bengang giler, so aku bagitau housemate aku bagitau si Asmat dia kena angkut barang sebab kami dah pindah. Tu yang jadi gak duk sini. Tapi tu la, lemari baju aku dah nak roboh dibiar je, pintu dah pecah retu pun bukannya dia nak tukar, takat siap sapu woodfiller saja. Plaster bilik air pun tak sapu. Sambil lewa saja jaga umah.

Semalam dia siap tanya bulan 12 nanti balik mesia ke tak sebab dia sapu plaster la kot. Adoi, bengong sungguh! Kalau awal-awal lagi dia survey rega rumah kan senang, tak payah aku bayar sewa untuk 2 umah sampai 2 bulan. Boleh Vanitha cari housemate awal-awal lagi. Nak survey rega umah bukannya payah pun, berlambak-lambak ejen, kat Internet pun boleh dapat. Menyusahkan orang saja.

Tuesday, September 08, 2009

The Percik Weekend


Kuah ayam percik berlebihan. Nak dibuang sayang la pulak kan. Nak tambah ayam lagi memang aku dah tak lalu sebab dah dua hari dok makan ayam percik. Ada pulak sotong yang baru beli minggu lepas. Selamat la dok makan sotong percik. 3 kali memercik baru habis. Nasib baik sotong ni dimasak fresh setiap kali nak makan. Tak la teruk sangat. Kalau dak, harusler ada yang muntah dok makan ayam ngan sotong percik. Tu pun aku dok cadang kalau tak abih jugak memang aku buang saja kuahnya, dah tak lalu dah. Amik ko! Mau berbulan lepas ni tak teringin langsung percik mercik ni.

Masa duk jauh ni teringin nak makan boleh saja dibuat. Tapi bahan-bahan kalau nak masak masakan mesia ada saja yang tak cukup la. Kat sini nak kena beli serai dan lengkuas, kunyit ngan bunga kantan aku tak jumpa lagi. Masa ni jugakla teringin nak makan. Masa kat kampung, masa boleh pi belakang rumah amik segala bahan tu tak teringin nak buat.

Ni masa la ni lasagna, pasta, segala jenis cheese, white sauce ngan pesto sauce murah bukannya dia nak makan. Nanti balik mesia baru la terhegeh-hegeh teringin makan lasagna Pizza Hut yang tak sedap mana pun tu. Tepung segala jenis tepung murah kat sini (banding kat mesia la), dok teringin nak makan nasi ngan bihun goreng pulak. Masa daging kambing yang sedap dan senang nak beli ada, masa tu la teringin nak makan ikan bakaq, ikan 3 rasa ngan gulai ikan temenung. Nanti balik mesia baru la terhegeh-hegeh teringin nak makan gulai kambing. Yang tak dak jugak yang dia teringin.

Saturday, September 05, 2009

Ayam percik

Hari Khamis lepas aku jemput beberapa orang untuk berbuka kat umah. Tetamu utamanya Kak Zu dari mesia ngan Mama Nani dari Cardiff yang datang ke Glasgow untuk persidangan orang-orang power. Lepas tu Wan Zul yang belum pernah sempat bermakan-makan kat umah aku dan Sanna yang dah lama tenggelam dalam makmalnya. Asalnya nak masak nasi ayam, kira paling senang la. Tak payah banyak-banyak benda nak masak. Sekali Wan Zul dah masak nasi ayam, depa jemput jugak Kak Zu makan kat umah depa. Aiseh! Mati hidup balik kutu gue 8 juta kali la pulak. Terpaksa cari idea lain, tapi masih nak senang la. Jadinya, nasi minyak jintan dengan ayam percik la. Ni ayam percik ni kira penampilan sulung la, tak penah-penah masak ni. Kat mesia beli pasar malam la lagi senang walaupun mahal. Tapi memandangkan aku pun jarang makan ayam/daging kat mesia, tak le berbekas sangat kemahalan reganya.

Aku masak nasi ngan ayam ja. Pastu import tokei apam balik dari nat Dennistoun hehehehe...Dicampur ngan puding jagung Sanna, croissant Wan Zul dan pizza orang Cardiff, banyak la jugak hidangannya. Ni gambar nasi yang dipanaskan untuk soq, masa berbuka tu tak dan nak snap-snap dah. Aku buat sambal belacan untuk yang nak lebih pedas. Tapi mintak mahapla, sambalnya pun dah abih.


Bahan-bahan:
1 1/4 ekor ayam - aku potong kecik-kecik ayam tu
15 tangkai cabai kering
1 tin santan (400ml)
1 cawan air
1/2 cawan tepung beras
garam
gula perang/gula kabung
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan kacang goreng-ditumbuk

Bahan perapan
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia (diameter 2 kupang)
2 batang serai
1 cmt serbuk jintan (cumin)
1 cmt serbuk ketumbar
garam

Cara:
1. Kisar semua bahan perapan. Serbuk jintan, ketumbar ngan garam tu tak payah la mesin. Kalau pakai biji jintan dan ketumpar sila sangai dulu jintan dan ketumbar sebelum di mesin. Gaul semua bahan ngan ayam. Perap ayam lebih kurang sejam.
2. Masukkan ayam dalam kuali/periuk, masak sekali dengan santan, air asam jawa, bancuhan air ngan tepung beras dan cabai kering yang dimesin. Santan tu aku masukkan 2 kali, yang awal tu aku cairkan.
3. Dah mendidih, perlahankan api, masukkan gula, gula ngan kacang. Masak sampai kuah pekat, ayam masak separuh ataupun 3/4 masak.
4. Pindahkan ayam dalam dulang pembakar. Bolehla dipanggang ayam tu dalam 30-45 minit. Kalau kering sangat tuangla kuah sikit kat ayam tu. Aku suka ada kesan garing/hangit.

Thursday, September 03, 2009

Jom kumpul bekal

Jom kita tapau banyak-banyak apa yang boleh ditapau sementara masih ada kesempatan. Jangan nanti dah sampai kat sana baru sibuk nak mintak balik ke sini. Tahun ni Khairyn ngan aku tak sempat nak uruskan, tapi silalah berbondong-bondong menuju ke jalan infaq. Boleh berhubung terus dengan drbubbles untuk menapau bekalan anda.

Tuesday, September 01, 2009

Mengasapkan dapur

Literally. Kalau goreng kepok ataupun apa-apa deep fry yang pakai minyak banyak memang minyak sayuran ni menyebabkan dapurku berasap. Mungkin sebab kelikatan dia rendah kan. Tak macam minyak sawit la. Tapi kalau takat menumis saja lepas tu letak bahan lain takla berasap. Anyway, buka puasa semalam aku tak pi SUMSA sebab kena habiskan makanan yang memenuhkan peti ais.

Menghabiskan nasi dagang hari sebelumnya. Percubaan pertama hehehehe

Tapi ada jugakla dapur yang berasap kan.....

Sotong tak fresh goreng tepung. Bolehla ilang teringin sat.

Lif

Ada satu lif kat James Weir yang dikhaskan untuk staf (dan pelajar PhD). Kecik saja, muat dalam 5-6 orang, dalamnya takdak butang untuk tutup pintu. Jadi kena tunggu dengan sabar lif tu tutup pintu sendiri. Sangatla selow tak terkata. Pakcik technician (sambil menunggu lif tutup pintu sempat la bersembang) tu cakap kat aku, lif tu namanya lif akademik. Dia kena bergerak dengan seselow mungkin, supaya sempat mana-mana pensyarah nak menyiapkan slide pengajaran dalam tu sementara nak pi kelas.