Free Delivery on all Books at the Book Depository

Tuesday, September 08, 2009

The Percik Weekend


Kuah ayam percik berlebihan. Nak dibuang sayang la pulak kan. Nak tambah ayam lagi memang aku dah tak lalu sebab dah dua hari dok makan ayam percik. Ada pulak sotong yang baru beli minggu lepas. Selamat la dok makan sotong percik. 3 kali memercik baru habis. Nasib baik sotong ni dimasak fresh setiap kali nak makan. Tak la teruk sangat. Kalau dak, harusler ada yang muntah dok makan ayam ngan sotong percik. Tu pun aku dok cadang kalau tak abih jugak memang aku buang saja kuahnya, dah tak lalu dah. Amik ko! Mau berbulan lepas ni tak teringin langsung percik mercik ni.

Masa duk jauh ni teringin nak makan boleh saja dibuat. Tapi bahan-bahan kalau nak masak masakan mesia ada saja yang tak cukup la. Kat sini nak kena beli serai dan lengkuas, kunyit ngan bunga kantan aku tak jumpa lagi. Masa ni jugakla teringin nak makan. Masa kat kampung, masa boleh pi belakang rumah amik segala bahan tu tak teringin nak buat.

Ni masa la ni lasagna, pasta, segala jenis cheese, white sauce ngan pesto sauce murah bukannya dia nak makan. Nanti balik mesia baru la terhegeh-hegeh teringin makan lasagna Pizza Hut yang tak sedap mana pun tu. Tepung segala jenis tepung murah kat sini (banding kat mesia la), dok teringin nak makan nasi ngan bihun goreng pulak. Masa daging kambing yang sedap dan senang nak beli ada, masa tu la teringin nak makan ikan bakaq, ikan 3 rasa ngan gulai ikan temenung. Nanti balik mesia baru la terhegeh-hegeh teringin nak makan gulai kambing. Yang tak dak jugak yang dia teringin.

0 comments: