Saturday, December 10, 2011

Kita yang memandang terasa berat....


Ni adalah gambaq 2 orang anak pasangan sahabat yang mengidap Cerebral Palsy. Sahabat aku la ni sedang berusaha mengumpulkan dana RM500,000.00 untuk mendapatkan rawatan di China, lepas tu nak sekolahkan anak-anak di UK. Rawatan di China adalah lebih murah di Malaysia kalau dibandingkan dengan tahap intensifnya dan untuk jangka panjang. Kalau berdasarkan kes sebelum ni, masa minimum diperlukan adalah lebih kurang 6 bulan.

Sekolah pulak, tentulah nak cari sekolah dan guru-guru yang terlatih. Pendidikan khas pulak lebih kepada bisu dan pekak. Tengok saja infrastruktur kita, tak mesra dengan golongan ni. Kita expect depa ni duk rumah saja, jangan keluaq pi mana-mana. Tak payah belajar. Hidup dengan bantuan orang sepanjang hayat. Pemikiran kita belum mencapai tahap pemikiran negara maju.

Sahabat aku nak anak-anak depa ni boleh berdikari untuk buat aktiviti fizikal. Walaupun CP belum ada penyembuhan sepenuhnya, depa tetap akan berusaha kerana selain mati dan tua setiap penyakit pasti akan ada ubatnya. Hanya sebab orang belum jumpa penawar, takkan nak berputus asa kan.

Bantulah sahabat aku dalam perjuangan depa. Depa dah lepaskan apa yang boleh dilepaskan. Yang boleh dijual sudah dijual, tapi masih belum cukup. RM500,000.00 untuk rakyat marhaen bukan jumlah yang kecik. Tapi kalau rakyat marhaen yang ada pakat menyumbang seringgit dua, tak ada yang mustahil.

Janji Allah, sesiapa yang mempermudahkan urusan orang lain, InsyaAllah akan dipermudahkan urusannya nanti.

Hope 2 Walk dilancarkan untuk mengumpul dana bagi pembiayaan perubatan An-Nur dan Annisa yang mengalami Cerebral Palsy (lumpuh otak) dan Mitochondrial Disease.

Dana ini bertujuan untuk membawa Annisa dan An-Nur ke Erkang Hospital di Beijing, China bagi menjalani rawatan, latihan fisioterapi dan program pemulihan yang intensif. Untuk info lanjut sila layari http://www.hfind.net/

Selepas itu Annisa dan An-Nur akan meneruskan program rawatan dan persekolahan khas Cerebral Palsy di United Kingdom.
Sila layari http://www.scope.org.uk/
http://www.b-i-r-d.org.uk/

Jumlah Sasaran: RM 500,000
Tarikh Sasaran: februari 2012
sesiapa yang ingin menyumbang ke tabung harapan Annisa dan An-Nur boleh berbuat demikian ke akaun:

MohdAffandi bin Ramli (bapa)
Account number : 1561 1400 1424

Bank Islam
Cik Annisa binti Mohd Affandi
account number : 14 229 02 001975 2

Standard Chartered
Raja Rohaisham binti Raja Muhaiddin (ibu)
Account number : 39 9194 992754

FB Page dan blog ini dikendalikan oleh sukarelawan dan segala sumbangan boleh disalurkan terus kepada ibubapa An-Nur & Annisa.

sebarang pertanyaan sila hubungi :-

FAIZAL RIDUAN - 012 212 4414 (aktivis dan penulis majalah milenia)
NASHITA MD NOOR - 013 209 6373 (aktivis sosial)
ZUMRAH HUSNI - 013-2031355 (aktivis sosial)


Saturday, December 03, 2011

Realiti hidup

Aku selalu berangan kalau boleh nak ambik tau dan fokus pada satu hal saja. Yang lain bagi la orang lain buat. Kalau aku fokus pada bidang aku, yang lain aku serahkan kepada yang empunya pakar dalam bidang masing-masing.

Boleh dak aku nak buat kerja aku tanpa memikirkan pasal pengurusan duit dan ekonomi, pasal hal-hal agama, pasal sosial. Kira serahkan saja pada mereka. Lagipun bukannya depa-depa ni nak ambik tau pasal bidang aku. Berapa orang ustaz dan ada inisiatif belajar kejuruteraan berbanding orang dalam kejuruteraan yang belajar hal-hal agama? Boleh ka aku nak percaya yang ustaz ustazah ni kalau bagi ceramah atau nak tulis depa ni buat kajian terperinci sebelum menulis? Ada orang ekonomi belajar pasal rekabentuk? Boleh ka nak harap ahli politik membantu rakyat dalam kesusahan?

Malangnya, aku tak boleh nak percaya agamawan yang kata halloween dengan sambutan valentine dan pergaulan bebas adalah agenda agenda kristian dan yahudi nak merosakkan umat Islam. Atau krismas adalah hari kelahiran al Masih. Aku takleh nak terima orang yang kata George Soros adalah punca keruntuhan ekonomi, dia dengki dengan Malaysia sebagai negara yang ekonominya maju. Atau tokoh berceramah pong pang pong pang kata yahudi cuba menjatuhkan ekonomi Islam dengan penciptaan wang kertas.

Atau seorang menteri yang kata dia tak terlibat dalam urusan pemberian projek kepada ahli keluarganya, dan ahli keluarganya layak mendapat projek kerajaan yang menggunakan wang rakyat. Nak masuk peraduan pun tak layak kalau ada ahli keluarga dalam organisasi penganjur, ni kan pulak ahli keluarga menteri.

Damn! Aku kena ambik tau jugak ka semua ni?

Friday, November 25, 2011

Bercelaru

Hari tu aku nak buka akaun simpanan Air Asia kat CIMB. Saja la konon-konon, nak buat tabung melancong, duit terus simpan situ. Lepas siap buka akaun, pegawai tu tanya la aku penah ada akaun dak dengan CIMB. Aku pun dah lupa. Mula la buka cerita kan. Dulu ada akaun BCB Islamic, pastu bila depa buka Bank Mualamat, semua akaun BCB Islamic pindah ke sana. Sebelum daripada tu, penah jugak buka akaun BBMB zaman tok nadok dulu di Lumut. Yang BCB tu buka di Bangi.

Rupanya sistem dia masih ada rekod aku ada kad ATM, jadinya tak boleh nak buat kad lagi sebab kena batalkan kad lama. Dia tanya la aku buat ATM kat mana, kad warna apa. Aiyoh! Mana la aku nak ingat peristiwa silam tu. Rasanya hijau la kan. Aku rasa yang Bangi la kot, sebab masa buka kat Lumut tu aku belum sekolah lagi pun. Duit dalam tu pun agaknya dah masuk akaun wang tak dituntut kan... Kad takleh buat lagi, minggu depan katanya baru boleh buat. Sebab kena minta cawangan utama batalkan kad yang aku tak ingat buat kat mana tu. Tapi kena 2 kali jugakla berulang nak ambik kad, sebab lepas tu aku pi, kad dah batal tapi masih takleh buat yang baru. Sangat leceh!

Minggu lepas jugak aku kena telefon call centre muamalat sebab terlupa password online banking dia. Ya la, mana nak ingat, banyak sangat password dia. Dah tu kalau nak buat yang baru dia tak terima pulak yang sebelum ni kita penah guna. Tak beruban kepala nak memikirkan password yang ada huruf besar, ada simbol, ada nombor bagai? Lagi buat yang baru, lagi la lupa. Tulis pun terlupa nak update hahahahaha!

Tu belum kira aku sangkut dengan maybank2u bulan lepas sebab salah jawab security questionnya. Ketiga-tiga salah. Adoila! Kena telefon jugak la call centre hahahaha! Hangpa boleh ingatka semua password online banking dengan credit/debit card?

Hah, dulu penah jugak masa nak minta TAC kat Maybank. Sebab kalau kat obersi nak minta TAC kena telefon kan. Ada la soalan keselamatan yang kena jawab. Dia tanya nombor akaun, nombor kad pengenalan ok lagi. Sekali dia tanya nombor telefon, salah jawab daaaa... Aku tak ingat nombor telefon yang aku pernah bagi kat bank. Dia tanya alamat pun salah jawab hahahahaha! Sebabnya aku tak ingat alamat dan nombor telefon dalam rekod bank tu yang mana. Ya la, bukak akaun tahun 1995 lagi tau. Biasalah, orang banyak rumah memang macam tu. Sampai budak tu cakap, "Puan, saya rasa elok Puan letak telefon dulu dan ingatkan balik maklumat yang saya tanya tadi. Saya bagi 7 soalan, Puan patut kena jawab dengan betul sekurang-kurangnya 4 soalan. Tapi Puan tak boleh jawab banyak ni." Hahahahaha! Sadis betul! Sudahnya kena merayu sebab aku dah malas nak telefon lagi, aku cakap la ada 2 alamat tak pasti alamat mana. Nombor telefon pun banyak. Kena sebut satu persatu. Nak pingsan dibuatnya.

Tu la, soalan-soalan keselamatan dengan password unik bagai ni, elok jugak la. Tapi bila dah lupa tahap gaban, dah menyusahkan la pulak. Boleh pingsan huhuhuhu

Monday, October 03, 2011

Tidur


Penyakit gak ni. Tak cukup pun susah, terlebih pun susah jugak. Tapi aku selalunya terlebih la, jarang sangat tak cukup tidoq ni. Kalau semalam tak tidoq esoknya seharian kena qadha.

Dulu-dulu masa degree ada la jugak, last minute punya kes. Laporan makmal dan tugasan cuma buat pada masa-masa kecemasan yang akhirnya menyebabkan aku tak tidoq semalaman. Lepas subuh print, pagi terus submit. Masuk makmal, lepas makmal pi kelas lepas tu balik terus tidoq qadha sampai petang. Memang betullah malam itu dijadikan untuk kita berehat, sebab tu kalau tak tidoq malam sesi qadhanya akan jadi sangat melampau. Dan kesudahannya otak pun mereng sikit, kepala pun pening.

Aku, kalau dah mengantuk telan Kopiko, minum kopi ka nescafe memang tak jalan. Tengah duk mengulum Kopiko pun aku penah terlelap dalam kelas. Penyelesaiannya aku terpaksa pi toilet, tidoq atas para tempat letak beg. Masa tu budak tak ramai lagi kat uni aku macam la ni, toilet memang lengang. Set masa 15 minit pastu masuk la balik. Tak elok dan tak sopan kan tidoq depan lecture, tidoq dalam toilet takpa ekekekeke...

Masa baru-baru balik, 2 hari lepas sampai aku pi lapor diri. Pagi tu dah berpinau-pinau tahan ngantuk, malam takleh nak tidoq sebab masih jetlag. Selesai semua urusan, dalam kul 2 lebih aku pun balik. Mata terbuntang-buntang dok tahan ngantuk. Bawak keta agak melelong, nak berenti tidoq pun tak padan sebab dekat saja dan takdak R&R pun. Sampai satu tahap, aku terkejut sebab keta belakang hon. Rupanya dah terlelap sat dan keta dah melelong kiri kanan. Alhamdulillah takdak keta lain masa tu. Terus hilang ngantuk. Tapi tak lama lepas tu jadi balik, cuma memang aku buntangkan mata jugak la sampai rumah. Mujur dah dekat masa tu.

Ntah la, asyik mengantuk saja. Pemakanan tak kena kot. Nak kena revise, buat jadual balik agaknya. Tu pun kalau makanan yang jadi punca. Hari Sabtu lepas aku nak pi Sungai Petani, pun sama mengantuk jugak. Takut jadi apa-apa, aku berenti kat R&R Gurun, parking bawah pokok dan tidoq dalam 45 minit. Sadis betul! Tak kisah dah orang dok pandang ka apa ka. Kalau ada yang ambik gambaq aku pastu upload jenuh la nanti huhuhuhuhu...

Jadinya, la ni langkah pertama nak kena tengok balik aku dok makan apa tiap-tiap hari. Kena kurangkan karbo dan lebihkan protein & sayur+buah. Ke tak cukup bitamin? Atau cuaca panas sangat? Adoi!

Monday, September 19, 2011

Sawang

Dah lama tak merepek di sini sambil membuat orang lain jeles dengan pelbagai menu makanan hahahahahaha

Aku dah berada di bumi tercinta, dah mula bekerja walaupun masih belum rezeki untuk menamatkan pengajian. Dah lebih tempoh maksimum pun masih lagi merangkak-rangkak. Belum rezeki! Balik sini mujur opis di ulu, aman jugak hidup tak perlu berjumpa sesapa yang tidak diingini. It's hard. Bukan mudah memahami hikmah dalam ujian kehidupan.

Heh, cerita pasal makan lagi best kan? Jadinya, bila nak mula masak-memasak lagi? La.... kalau semua sibuk masak sapa pulak nak memajukan industri gerai dan kedai makan kita kan. Malas sungguh nak masak, tapi terasa sangat tak berbaloi membayar harga makanan dengan kualiti yang diterima. Malay dilemma betul! Tapi bulan posa hari tu puas hati la, makan murtabak home made masa buka posa ramai-ramai adik-beradik aku. Well, tukang menebar dah ada kan, dah tentula kena ada murtabak hehehehhehe Masa raya pulak banyak la pak tam dapat kontrak katering, jadi selaku pembantu dapur kontrak, kenyangla aku makan nasi minyak.

Kotak-kotak barang masih menumpang di setor, belum sampai ke Changlun lagi. Rumah aku pun belum diduduki, Insyaallah minggu ni boleh la masuk kot. Agak ngeri jugak la kan, 6 tahun rumah tu kosong tak pernah diduduki. Harus aku berjaga malam mengaji surah al Baqarah nanti. Dapur di rumah pun takdak, berdapur di kedai saja la nanti. Kabinet dapur pun belum dibuat, masih dalam pencarian kontraktor yang sesuai. Masak belum tentu yang penting dapoq musti la lengkap dengan segala mesin dan gajet, bersusun kat atas para tu, kan kan kan? hahahahahhahaha

Monday, June 06, 2011

Blog tentang makan

Satu ketika dulu aku penah dapat resepi kek coklat yang sangat sedap daripada kawan aku. Malangnya masa tu blog tak dak lagi, jadi resepi tu ditulis atas kertas saja. Terlupa pulak nak menulis kat tempat lain masa tu. Lepas beberapa lama, kertas resepi tu hilang ntah ke mana. Aku tanya kawan aku yang bagi resepi tu pun kata dia dah lupa resepi tu.

Dok cari kat internet kot-kot ada yang punya resepi tu, sampai la tak jumpa walaupun memang sangat banyak resepi kek coklat yang boleh didapati, 1001 macam resepi kek coklat. Rugi kan? Aku cuma ingat sebahagian bahan-bahan, tapi sukatan yang tepat memang tak ingat.

Itulah sebab utama aku letak resepi kat sini, kalau lah satu hari ni buku resepi yang aku dok salin tu hilang, senang nak rujuk kat sini. Dan kalau pi mana-mana tak payah la mengangkut buku resepi kan? (dengan syarat ada access internet la hehehehe)

Sambil tu boleh la jadikan rujukan orang lain jugak, terutama kalau nak cari ilham nak makan. Kebanyakan yang sampai ke sini melalui search pun biasanya yang mencari resepi, la ni kek velvet la yang sangat popular. Tapi kan, sebenarnya kek tu tak la sedap mana pun, cuma sedap krim dia la kot.

Adapun bagi sesiapa yang rasa aku ni asik-asik tunjuk makanan, aku nak maklumkan awal-awal bahawa aku ni biasanya makan sehari dalam 3-4 kali jugak kecuali bulan posa. Jadi, kalau nak dikira, posting berkaitan makanan hanyalah sedikit catatan saja berbanding yang sebenarnya. Hangpa yang hanya makan sebulan sekali atau dua kali saja tak akan paham.

Monday, May 23, 2011

Tat buah...masam!


Selongkar freezer, jumpa puff pastry ready made yang ntah dah berapa lama dibeli. Rasanya tahun lepas, sebab masa buat pai ayam masa krismas hari tu aku guna yang ni la. Pastri dah ada, gelek-gelek saja kasi nipis. Tapi sebab dah lama, tepung tu dah macam keras jadi bila digelek dia pecah-pecah. Takpa la, bukan nak buat masuk pertandingan Masterchef pun kan? Potong sikit-sikit kasi bentuk cam bakul dan bakar.

Bila sejuk taruk double krim dan buah. Arghhh! Masam gila buah ni, buah pun beli frozen summer fruits. Tak kelapaq nak beli dah, baik la beli stroberi dengan peach saja. Yang masam tu sebab ada red currants & blackcurrants (buah ayaq ribena). Nak bagi ilang masam kena la taburkan gula aising kat atas buah tu, sapu jem pun tak jalan!




Saturday, May 21, 2011

Resepi: Kek Coklat Lembab



Resepi ni daripada Internet, sweet^bee IGNet dan ubahsuaian sendiri. Terpaksalah pandai-pandai sendiri mengikut kesesuaian bahan yang ada. Kek ni dikukus, jadi memang sangat lembab, tapi makan banyak jadi muak pulak. Silalah tengok tekstur kek dari dekat hehehehehe


Bahan-bahan: (dulang pembakar 8 inci, kalau tak mau tebal sangat guna la 9, tapi pengukus aku muat 8 inci saja)

1 cawan gula
1 cawan susu segar
1 cawan minyak
3/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
3 biji telur

Cara-cara
1. Ayak tepung, soda bikarbonat & baking powder
2. Masukkan serbuk koko, gula, susu segar, susu pekat dan minyak ke dalam periuk dan panaskan di atas api kecil sehingga semua larut. Matikan api.
3. Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan koko.
4. Masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul sebati.
5. Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser dengan minyak/ lapik dengan kertas minyak.
6. Tutup loyang dengan aluminium Foil dan kukus selama 1 jam atau sampai masak dalam kukusan yang telah dipanaskan.
7. Angkat dan sejukkan.


Coklat Topping
1 cawan susu pekat
60 gm butter
50 gm serbuk koko

1. Kacau secara double boiler sehinga larut dan sejukkan sekejap.
2. Tuangkan atas kek. Bolehla hiasa kek sesuka hati.

Tuesday, May 17, 2011

Resepi: Caponata (Terung goreng tomato, seleri, capers dan buah zaitun)

Hidangan Mediteranean dari Sicily, Itali. Rasa macam boleh masuk la makan caponata ni sebab kita pun biasa makan terung kan. Cuma ada la beberapa bahan yang rasanya susah nak dapat kat Melesia. Sekali sekala ada offer terung murah kat Lidl aku pun beli la. Kadang-kadang masak sambal, pernah jugak goreng celup teloq dan makan cicah sambal belacan. Ah, dalca dan pajeri terung jangan dilupa pulak. Rupanya depa kat mediteranean ni lebih pelbagai masakan terung, sayur utama la kiranya. Caponata ni kira makanan sihat, sebab banyak sayoq. Kalau makan dengan nasi pun boleh, nak makan ngan ikan saja tanpa nasi pun boleh.

Aku pernah masak caponata ni dulu, tapi resepi yang aku masak tu ambik dalam sotkabaq saja. Kali ni cuba resepi Rick Stein pulak daripada buku dia Mediterranean Escape. Aku tak ikut sangat sebenarnya resepi dari segi ketepatan berat bahan, dan ada bahan yang ditambah ikut keperluan macam serbuk cili. Rasa hidup tak sempurna tanpa cili hahahahaha!

Tapi kalau ikut kata Nigel Slater, resipi ni sekadar panduan, terpulang la pada kita nak mengolah pun boleh. Sebab tu la satu masakan boleh ada pelbagai versi kan? Tapi kalau nak buat kek, eloklah ikut sukatan dulu, lepas tu baru tukaq mana-mana yang patut. Sebab kita ka kena paham apa fungsi setiap bahan dan kesannya kalau kita tukaq ikut suka hati. Wah! Aku rasa macam salah bidang pulak. Macam kena buat PhD dalam food engineering ni hahahahaha!





sebiji terung-(aku agak dalam 250g kot sebab agak besaq saiznya) potong dadu
1 labu bawang besar di hiris - nak dadu pun boleh tapi kecik-kecik la
2 batang seleri-potong dlm 1cm
4 biji tomato-dicincang (atau boleh guna tomato dalam tin)
1-2 cmb cuka
1 cmb gula
1 cmt capers- rendam dan basuh (capers ni sejenis tumbuhan mediteranean, biji-biji dan selalu dimasak dgn hidangan melibatkan ikan)
segenggam buah zaitun (aku suka buah zaitun jadi letak banyak, boleh kurangkan kalau tak suka) - dipotong suku memanjang
garam dan lada hitam
minyak zaitun - dalam 100ml tapi boleh tambah kalau perlu
chili flakes-aku memandai saja tambah


1. Terung tu potong lebih kurang 1.5cm. Gaul dengan garam, pastu letak dalam penapis sebab nak keringkan.
2. Panaskan separuh minyak, goreng terung sampai lembut (lembut tau bukan lembik). Angkat dan asingkan. Masa goreng terung ni kadang-kadang nampak kering jadi tambah la sikit lagi.
3. Tuangkan baki minyak tadi, goreng bawang lebih kurang 10 minit sampai lembut dan hampir garing (warna cekelat). Masukkan seleri, goreng lagi lebih kurang 5 minit.
4. Tuangkan cuka, masak lagi sampai macam dah mendidih gitu. Masukkan tomato, gula, garam, lada hitam dan cili flakes. Tu dia! Tak cukup lada, masuk cabai lagi.
5. Kacau, tutup kuali dan merenih dalam 20 minit, sebab nak lembutkan seleri tu.
6. Masukkan capers, buah zaitun dan terung. Kacau rata dan sesuaikan rasa supaya tiada yang terkurang mahupun terlebih.
7. Boleh dihidangkan panas dengan nasi, atau macam aku makan tu dengan ikan panggang. Kalau sejuk boleh jadi antipasti.

ini adalah rupa capers tu, gambar kucilok dari sini


Friday, April 22, 2011

Tentang makan

Aku, kalau makan nasi biasanya akan makan sayur dulu. Lepas tu nasi dengan kuah, yang terakhir baru makan lauk daging atau ikan. Orang lain macam tu jugak ka? Aku pun tak tau pasai pa. Ada masanya tabiat ni menyebabkan kekeliruan kepada orang lain.

Ada sekali tu makan nasi lauk apa ntah tapi ada telur masin la. Aku punya tabiat makan telur masin pulak ialah makan yang putih dulu, hancurkan dan gaul dengan nasi atau campurkan dengan kuah. Kuning telur kan biasanya tak berapa masin, jadi aku biasa ratah lepas abih nasi. Kakak aku ni, makan sekali masa tu. Terus dia ambik telur kuning tu. "Adik tak makan ka? Kak ambik la." Terus masuk mulut pulak tu. OK, walaupun bengang masa tu, malas nak layan. Telur masin saja pun.

Hari lain, aku dan member serumah beli nasi goreng kat pasar malam. Ala, nasi goreng kawah tu la. Dalam tu ada la sikit sayur campur, kek ikan dan udang. Nasi dimakan, tapi kek ikan dan udang diasingkan. Ni macam pergerakan tangan secara otomatik, di luar kawalan aku huhuhuhuhu...

Tiba-tiba kawan aku hulur tangan ambik udang. "Ko tak makan kan? Aku amik ye." Terkebil-kebil sekejap aku macam blurr. "Eh, aku makan la. Apesal tak makan pulak." OK, dia letak balik. "Hihihihihi..Ingat kan tak makan sebab letak tepi."

Lepas tu sorang lagi kawan aku menyampuk, "Dia memang makan macam tu la. Tu la sapa suh asing-asingkan lauk lagi. Kan orang dah ingat tak makan. " Erk! Pelik sangat ke? Sebenarnya tak sedar pun. Dan aku pun tak tau tabiat bermula sejak bila. Kalau letak banyak-banyak lauk pun, aku akan tetap makan asing-asing. Kalau letak banyak-banyak lauk dalam pinggan pun, tetap akan makan satu persatu. Jadinya, kalau ada nasi goreng ayam atau lauk-lauk, aku habiskan nasi dulu. Lauk makan kemudian. La ni kalau tak hilang kesedaran aku memang cuba elakkan tabiat save the best for last ni. Rugi. Takpun aku makan lauk dulu baru makan nasi huhuhuhuhu...

Kalau makan beger, biasanya makan salad dulu dengan jeruk timun. Lepas tu roti. Lepas tu baru dagingnya. La ni dah boleh makan sekali, tapi ada masa tak sengaja juga dimakan asing-asing.


Anak menakan aku pulak, setiap kali makan cuma akan makan satu lauk. Jadi kalau senduk nasi tu dia sendukkan sikit-sikit saja. Kalau ada ayam goreng, tomyam dan ikan goreng maknanya dia akan makan 3 kali. Round 1, nasi dengan ayam goreng. Dah abih tu tambah nasi lagi, makan ngan tomyam pulak. Pastu tambah lagi, nasi dengan ikan goreng pulak.

Errrr....it doesn't run in the family, does it?

Saturday, April 16, 2011

Apa kelas?!

People will never fail to astonish me. Aku perati ramai yang obses betul dengan barang-barang yang branded. Lepas kat malaya pulak ada lagi satu obses, obses dengan barang import termasuk mat lombok dan bangla hahahaha!

Serius, ok mungkin la sesetengah barang tu kualitinya lebih. Contoh: keta. Sampai sekarang kulit luar Proton itu bersilih ganti, masalah kualiti tak pernah selesai. Belum lagi masuk teknologi enjin yang masih takdak. "Proton baru lagi, baru 20 tahun lebih." Abih tu agak-agak Honda, Toyota, Hyundai tu berapa ratus tahun baru depa bersaing dengan kereta Eropah? Tapi, kereta tu lain tau. Kereta bukan macam baju, atau kasut, atau beg. And that, I mean a decent car, a tool that we need to fulfil our daily tasks.

Aku tak rasa baju buatan GAP tu lebih torn-proof daripada baju, katalah yang dari kilang di Jinjang (eh ada ke?). Dan sebenarnya baju-baju tu sangat nipis dan jarang (baju summer, mustila kena nipis). Aku kat sini pakai baju 2 lapis, dress dan baju lengan panjang kat dalam. Bukan sebab saja suka-suka atau trendy ke hapa, sebab sejuk.

Dan keduanya baju dress kat sini nipis, lengan pendek, atau takde lengan langsung. Baju lengan panjang ada, tapi body hugging atau pun pendek, jadi bila dikombinasi dapatla baju yang 'agak' decent. Pastu tengok-tengok yang kat malaya pun pakai stail yang sama. Huh! Hangpa tak panas ka pakai 2-3 lapis ni? lagi, dalam berlambak-lambak baju kemeja dan blouse yang sesuai, awat yang body hugging dan pendek jugak yang dipakai? You have it, you flaunt it, so don't shout "pervert' to people when they stare at you. You, attention seeker! Bodoh! Sama bodohnya dengan budak-budak yang tergedik-gedik nak jadi selebriti. Bila dah dikenali tak reti-reti nak jaga diri, buat perangai. Lepas tu melalak-melalak pasal privasi, pasal orang bergosip.

Pakai baju, tersembul-sembul brand "GAP", "TOPSHOP", "George". Atau aku patut berbaik sangka semuanya membeli sebab suka dengan bajunya, bukan semata-mata sebab jenama?

Tu baru baju, kasut dan beg? Oh, dan yang lelaki pun sama obses. Armani, Valentino, Ferragamo, LV, macam-macam ada. Bukan pompuan saja. Yang tak mampu beli original, bersepah-sepah yang tiruan di pasaran. Tiruan pun ada gred jugak hahahahaha! Lagi teruk, yang beli pakai kad kredit lepas tu berapa tahun dok membayar. Oit, riba tu. Kalau tak mampu, tak perlu la beli yang immitate semata-mata sebab jenama. You don't deserve it.

Perfume pun ada "inspired". Oh, dan kosmetik pun ada immitate jugak. Gila la semua orang. Pakai barangan berjenama ni lambang status katanya, jadi kalau lebih mahal jenama tu lebih tinggi la kelas kita kan? Oleh sebab status dan kelas atasan, kita kena pakai bra dan spenda import la kan. Kalau boleh, matipun nak berkain kapan cop LV. Malaikat takut sikit nak soal-siasat orang yang berkain-kapan LV atau Valentino agaknya.

Thursday, April 14, 2011

MYO- Baked beans

Pagi Sabtu yang kudus, aku cuba masak baked beans, tapi bukanlah from scratch. Tetiba muncul keinsafan nak mengurangkan pengambilan kalori, karbohidrat dan unsur-unsur yang membahayakan kesihatan. Baked beans dalam tin tu bukan ka penuh dengan garam-garam dan gula? Jadi, konon-konon sarapan ala omputeh la ni. Kata ahli pemakanan kalau kita makan protein waktu pagi takla cepat lapaq sangat menjelang tengah hari.

Bahan-bahan utama-kacang canellini dalam tin (tak koser nak merendam dan merebus kacang kering), tomato, isi ayam, bawang besar dan bawang putih. Garam dan lada sebagai perasa jangan dilupa pulak. Roti tu ikut sukala nka jenis mana pun, kalau nak roti perancis tu pun boleh takdak masalah.

Kacang segera dan tomato yang dah dicincang.


Tumis bawang-bawang dan daging ayam.


masukkan tomato, pastu masak sampai tomato tu lembut. Masukkan kacang dan kasi rasa.
Percubaan pertama buat poached egg dalam air. Biasanya masak dalam oven mikro, tapi masak guna oven macam tak best sangat teksturnya. Fail! Ayaq sikit sangat sebab patutnya paras ayaq tu menenggelamkan teloq. Teloq kuning sepatutnya berbungkus teloq putih. Tapi teksturnya lembut la. Sedap!
kalau nak kat internet macam-macam video ada tunjuk nka buat poached egg ni. Salah satunya klik sini

jangan lupa panas roti tu dulu kasi garing. Letak kacang dan telur. Siap! hehehehehe

Friday, April 01, 2011

Pencen

La ni dah pencen dah daripada menega nasi ngan kek. Pembantu di dapur dah balik kampung jadi tokei kedai tak berupaya la nak buat semua. Mana dengan tesis yang tak siap-siap (mana nak siap kalau tak buat kan? ekekekekeke). Pencen ni kira persediaan la nak meninggalkan rumah aku kat Charles Street yang tercinta ni.

Oh, ada yang ingat aku seronok sangat duk sini sampai tak mau balik. Ya betul! Memang seronok duk sini, barang murah (relatively). Dalam keadaan kewangan yang runcing, belum sampai tahap pi cari siput babi buat makanan. Roti sebuku 800g tu £0.70, kat tanah tumpah darah tercinta boleh dapat ka? Rega makanan relatif dengan duit murah. Gaji £1000 tu bagi aku dah mewah, kalau gaji RM1000?

Tapi seperti yang aku sebutkan, tanah tumpah darah tercinta (walaupun kat sini pun ada jugak darah tertumpah), aku tak punya semangat perantau yang kuat. Kalau nak merantau lama aku kena bawak semua ahli keluarga hahahahaha!

Jadi, aku sebenarnya nak balik sangat. Meluat sangat dengan sistem dan polisi, tapi aku tetap cintakan negara sendiri. Kalau orang nak ukur patriotiknya aku dengan kibaran bendera kat keta aku, then I'll never be patriotic enough to them. But, then again, am I bothered?

Thursday, February 10, 2011

Resepi: Kek Seri Mangga

OK, back to business hehehehehe. Kek ni merupakan salah satu kek yang aku jual. Menggunakan kek span dan dilapisi dengan keju krim atau mascarpone, potongan buah mangga dan kat atas tu tuang la puri mangga.

Resepi ni menggunakan 1 bekas pembakar 7 inci yang dalam.

Bahan-bahan:
175g gula caster
175g tepung naik sendiri
175g mentega atau marjerin (suhu bilik)
3 biji telur sederhana-besar
1 cmt esen vanila

25g gula aising
250g keju mascarpone/keju krim
300ml double cream
1 biji mangga besar-dipotong dadu kecil
puri mangga

Cara:
1. Panaskan oven 180, 10 minit sebelum membakar. Gris dulang pembakar. Ayak tepung.
2. Mesin mentega/marjerin dengan gula sampai berkrim. Boleh juga dipukul dengan senduk, yang penting mustilah kembang, nampak berkrim.
3. Masukkan telur, kemudian masukkan esen vanila. Masukkan tepung sikit-sikit dan kaup balikkan adunan.
4. Lagi satu cara, boleh juga pukul telur dengan esen vanila sampai kembang. Masukkan bergilir-gilir telur dan tepung ke dalam adunan mentega-gula, kaup balik sampai adunan sebati.
5. Tuang adunan ke dalam tin pembakar. Ratakan adunan, gunakan belakang sudu dan tekan sikit kat tengah.
6. Bakar 45 minit, atau sampai masak. Sejukkan kek.

Penyediaan krim dan kerja melapis
1. Putar double cream sampai jadi soft peak. Pukul gula aising dengan keju krim sampai kembang, campurkan keju dan double cream, kacau sebati.
2. Potong kek menjadi kepada 3 lapisan. Bahagikan krim kepada 4 bahagian. Guna krim dan mangga untuk filling setiap lapisan. Sapukan juga krim pada bahagian luar. Sejukkan dalam peti sejuk atau dibiarkan sehingga adunan krim set.
3. Tuangkan puri mangga pada atas kek. Sejukkan kek sebelum dihidangkan.

Wednesday, January 12, 2011

Jual! Jual! Jual!

Mengais mencari rejeki....

Friday, January 07, 2011

Resepi: Cannelloni Ayam dan Bayam (Chicken and Spinach Cannelloni)


Wah! Italiano la pulak kali ni kan. Cannelloni pasta berbentuk tiub dan disumbat isi kat dalam tu. Tapi memandangkan cannelloni agak mahal, dan kat rumah dah ada stok lasagna, aku gunakan kepingan lasagna saja yang digulung. Lagipun pasta ni rasa lebih kurang ja, cuma berbeza bentuk ja kan. Beza pun antara guna jenis tepung la, yg lain tu kalau durum wheat tu sama saja rasanya. Untuk sumbat dalam tu aku guna daging ayam cincang, bayam dan keju. Biasanya orang Itali guna ricotta ngan parmesan, tapi aku guna mascarpone saja sebab dah ada dalam peti es dan nak expired dah. Keju tabur pun aku guna cheddar parut saja, tak beli pun parmesan. Alah rasa lain sikit tapi tetap la keju kan kan kan?



Ok meh kita setat.

Bahan:
6 keping lasagna - rebus untuk melembutkan supaya boleh digulung tapi tak perlu masak sangat.
Segenggam bayam frozen (harusler sukatan ala-ala zaman dulu) - aku guna bayam frozen, kalau nak guna fresh kena celur sikit. Agak-agak 4-5 camca besar kalau yg dah dicelur kot.
Daging ayam cincang-dimasak dengan sedikit minyak
125g Keju mascarpone - lebih kurang setengah tub, biasanya ricotta ngan parmesan
2 cmb keju cheddar parut

sos pasta tomato
keju cheddar untuk ditabur



Caranya:
1. Campurkan isi ayam, bayam dan keju dan gaul sebati.
2. Gulung isi dalam setiap kepingan lasagna.
3. Tuangkan sos pasta tomato dalam bekas nak bakar. Susun cannelloni dalam tu. Tuangkan lagi sos pasta kat atas cannelloni. Taburkan keju parut. Bakar lebih kurang 25-30 minit, 180 darjah.
4. Dah masak boleh la test tengok pasta dah lembut ke tak.

Tuesday, January 04, 2011

Resepi: Nasi Bungkus Daun Anggur (Stuffed Vine Leaves)


Apa ntah nama yang sesuai untuk benda alah ni dalam bahasa kita, kalau ikut terjemahan daun anggur sumbat. Macam tak tersumbat pun, kalau lada sumbat tu nampak sesuai jugak, tak gitu?

Selalu merasa nasi daun anggur masa buka posa di SUMSA, geng-geng Lubnan, Mesir dan Iraq yang dok bawak. Tapi, bila tak bulan posa pun teringin jugak. Kena buat la kan. Nasi ni hidangan di negara Mediteranean/Arab, tapi resepi berbeza ikut negara la. Ala macam laksa la, bahan berbeza ikut negeri kan...selain daun anggur, nasi ni boleh disumbat dalam lada benggala yang bulat tu, bawang atau kentang. Kalau yang tu baru namanya sumbat.


Stuffed Vine Leaves

Bahan
Daun anggur - aku guna yang dah dibotolkan, takdak pokok depan umah
1 1/2 cawan beras - basuh
daging ayam cincang (daging lain pun boleh) - aku main taruk je dalam segenggam gitu
1 labu bawang besar - dicincang
2-3 biji tomato - dicincang
1 cawan daun parsli - dicincang
serbuk kayu manis
daun pudina kering
minyak masak
jus lemon (limau pun ok)
garam
lada serbuk

Cara:
1. Basuh daun anggur. Daun tu depa rendam dalam air garam dan cuka jadi kena la basuh dulu. lepas tu bagi kering airnya.
2. Tumis bawang. Masukkan daging cincang dan masak sampai keperangan.
3. Masukkan tomato cincang. Kacau.
4. Masukkan beras, kacau lagi.
5. Masukkan serbuk kayu manis, parsli, daun pudina, garam dan lada. Kacau lagi dan masak sampai kering. Masukkan jus lemon, kacau. Padamkan api dan sejukkan. Beras tak perlu masak sangat sebab nanti nak kukus pulak.


6. Bentangkan daun anggur, bahagian belakang daun akan dibungkus ke dalam. Buangla tangkai-tangkai yang berlebihan.



7. Bungkus nasi, kalau ada lebih boleh sumbat dalam lada yang dah dibuang biji.
8. Alas periuk/kuali dengan daun kalau ada lebih. Susun nasi bungkus dalam tu. Tutup dengan pinggan supaya daun tak terbuka.


9. Isi air separas nasi, masak lebih kurang 45 minit- sejam. Jangan sampai kering dan hangit pulak.
10. Dah masak, boleh la dihidangkan. Nasi ni tak perlu belah, makan suap gitu je. Aku belah sebab nak tunjuk isinya.


Saturday, January 01, 2011

Beijing: Tinggalan Sejarah

Masa nak balik dari Xi'an ke Glasgow, aku menyinggah ke Beijing sat. Siap buat rombongan cik kiah, kak-kak ngan anak menakan aku pun pi sekali. Beijing antara tempat tumpuan orang Malaysia jugak, kami jumpa ramai orang Malaysia terutamanya kat Silk Market. Setiap tingkat ada orang kampung, penjual kat situ siap boleh cakap Melayu.

Tumpuan utama pelancong Malaysia adalah Tembok Besar China dan Medan Tiananmen. Tempat bersejarah lain tak nampak muka Malaysia pun. Aku ambik pekej pelancongan tempatan, orang dari Malaysia ambik pekej di Malaysia. Salah satu sebab mungkin masalah bahasa, jadi mungkin lebih senang ambik satu pekej siap dengan pemandu pelancong dan depa dah deal untuk makanan halal. Aku pulak, pekej cuma pi jalan-jalan tempat yang luar dari bandar saja, yang lain semua buat sendiri termasuklah jalan-jalan cari kedai makan halal. Tak susah nak cari makanan halal, ada 2 kedai murah dan 1 kedai mahal dekat hotel yang kami duduk. Hotel kami dekat Wangfujing Street, kat situ pun ada beberapa kedai halal.

Dari hotel, lebih kurang 10 minit jalan kaki ke Kota Larangan (Forbidden City). Namanya kota, tapi sebenarnya kawasan istana. Cuma takdak sapa boleh keluar masuk sesuka hati tanpa kebenaran maharaja. Dalam bahasa tempatan, dipanggil Gugong. Jadi, kalau kita pi tanya depa arah Forbidden City, besar kemungkinan depa pun tak tau huhuhuhuhu


Tembok kota dari tepi, parit sekitar kota kebekuan akibat musim sejuk



Dewan ni kalau maharaja nak jumpa pembesar-pembesar, di belakangnya ada lebih banyak dewan untuk acara-acara tertentu
Hari kedua aku ambik pekej untuk ke Tembok Besar di Badaling. Kebetulan hari tu angin kuat, perkidmatan kereta kabel pun diberentikan. Kalau tak berenti pun, orang tak berani naik dengan dok goyang pi mai pi mai. Boleh penin pun.

Tembok sepanjang 6000 km lebih ni mengelilingi China untuk mengelakkan serangan orang Mongolia. Kagum tengok, macam mana orang dulu-kala boleh bina tembok sekukuh tu, di tempat gunung-ganang berbatu dan kekal sampai sampai hari. Orang la ni punya hebat teknologi tapi buat stadium, buat bangunan, buat jambatan tapi runtuh...


Masa makan tengahari, kami dibawa ke satu restoran halal. Perghhh!!! penuh restoran dengan orang Malaysia. Kak aku siap jumpa kawan dia lagi. Restoran tu ada sediakan surau, siap dengan telekung. Hebatnya pengaruh pelancong Malaysia.

Lepas makan, pi melawat kuburan maharaja dinasti Ming, Ming's Tomb. Ada 13 maharaja, tapi cuma 10 saja yang ada kat sini. Maharaja kedua Ming kuburnya di Semenanjung Tanah Melayu, tapi lokasinya tak diketahui. Maharaja tu dikatakan melarikan diri sebab tak tahan dengan pak-pak menakan yang berebut tahta lepas bapak dia mati. Dia lari dengan beberapa pembesar dan orang suruhan ke Melaka, tapi dikatakan meninggal tak lama lepas sampai sebab tak tahan dengan kesusahan masa dalam pelayaran. Maharaja yang ganti dia tu pak menakan dia, hantaq orang ke Melaka masa tu untuk cari dia-Laksamana Zheng He. Daripada 7 kali pelayaran, 6 kali dia pi Melaka sebab nak cari anak menakan maharaja. Tapi tak jumpa sebab orang tu dah mati. Tak tau la pulak dia bagitau ka dak tujuan sebenar kedatangan dia kat sultan masa tu. Rasanya dak sebab tak penah dibaca dalam mana-mana buku.



2 lagi maharaja tak tau la pulak kat mana depa tanam. Kat kawasan ni ada 10 maharaja, sorang permaisuri dan 2 gundik ditanam sekali. Permaisuri ngan gundik tu ditanam dalam kubur maharaja yang ketiga tu la. Gundik-gundik tu ditanam sekali dengan maharaja, kira gundik feberet la. Lepas maharaja mati depa pun diracun. Bak kata Kaklong, "Padan muka! Sapa suruh jadi gundik feberet." (Pengaruh banyak sangat tengok cerita Cina yang ala-ala My Fair Princess tu.)