Free Delivery on all Books at the Book Depository

Friday, January 07, 2011

Resepi: Cannelloni Ayam dan Bayam (Chicken and Spinach Cannelloni)


Wah! Italiano la pulak kali ni kan. Cannelloni pasta berbentuk tiub dan disumbat isi kat dalam tu. Tapi memandangkan cannelloni agak mahal, dan kat rumah dah ada stok lasagna, aku gunakan kepingan lasagna saja yang digulung. Lagipun pasta ni rasa lebih kurang ja, cuma berbeza bentuk ja kan. Beza pun antara guna jenis tepung la, yg lain tu kalau durum wheat tu sama saja rasanya. Untuk sumbat dalam tu aku guna daging ayam cincang, bayam dan keju. Biasanya orang Itali guna ricotta ngan parmesan, tapi aku guna mascarpone saja sebab dah ada dalam peti es dan nak expired dah. Keju tabur pun aku guna cheddar parut saja, tak beli pun parmesan. Alah rasa lain sikit tapi tetap la keju kan kan kan?



Ok meh kita setat.

Bahan:
6 keping lasagna - rebus untuk melembutkan supaya boleh digulung tapi tak perlu masak sangat.
Segenggam bayam frozen (harusler sukatan ala-ala zaman dulu) - aku guna bayam frozen, kalau nak guna fresh kena celur sikit. Agak-agak 4-5 camca besar kalau yg dah dicelur kot.
Daging ayam cincang-dimasak dengan sedikit minyak
125g Keju mascarpone - lebih kurang setengah tub, biasanya ricotta ngan parmesan
2 cmb keju cheddar parut

sos pasta tomato
keju cheddar untuk ditabur



Caranya:
1. Campurkan isi ayam, bayam dan keju dan gaul sebati.
2. Gulung isi dalam setiap kepingan lasagna.
3. Tuangkan sos pasta tomato dalam bekas nak bakar. Susun cannelloni dalam tu. Tuangkan lagi sos pasta kat atas cannelloni. Taburkan keju parut. Bakar lebih kurang 25-30 minit, 180 darjah.
4. Dah masak boleh la test tengok pasta dah lembut ke tak.

2 comments:

AKUOKU said...

baru jumpa blog ni.. tikah mmg superb

kak sham

akuatik said...

hehehe ada masa teringin nak mencuba kak sham...sementara kat sini barang2 western food murah..kang balik mesia mahai