Free Delivery on all Books at the Book Depository

Tuesday, January 04, 2011

Resepi: Nasi Bungkus Daun Anggur (Stuffed Vine Leaves)


Apa ntah nama yang sesuai untuk benda alah ni dalam bahasa kita, kalau ikut terjemahan daun anggur sumbat. Macam tak tersumbat pun, kalau lada sumbat tu nampak sesuai jugak, tak gitu?

Selalu merasa nasi daun anggur masa buka posa di SUMSA, geng-geng Lubnan, Mesir dan Iraq yang dok bawak. Tapi, bila tak bulan posa pun teringin jugak. Kena buat la kan. Nasi ni hidangan di negara Mediteranean/Arab, tapi resepi berbeza ikut negara la. Ala macam laksa la, bahan berbeza ikut negeri kan...selain daun anggur, nasi ni boleh disumbat dalam lada benggala yang bulat tu, bawang atau kentang. Kalau yang tu baru namanya sumbat.


Stuffed Vine Leaves

Bahan
Daun anggur - aku guna yang dah dibotolkan, takdak pokok depan umah
1 1/2 cawan beras - basuh
daging ayam cincang (daging lain pun boleh) - aku main taruk je dalam segenggam gitu
1 labu bawang besar - dicincang
2-3 biji tomato - dicincang
1 cawan daun parsli - dicincang
serbuk kayu manis
daun pudina kering
minyak masak
jus lemon (limau pun ok)
garam
lada serbuk

Cara:
1. Basuh daun anggur. Daun tu depa rendam dalam air garam dan cuka jadi kena la basuh dulu. lepas tu bagi kering airnya.
2. Tumis bawang. Masukkan daging cincang dan masak sampai keperangan.
3. Masukkan tomato cincang. Kacau.
4. Masukkan beras, kacau lagi.
5. Masukkan serbuk kayu manis, parsli, daun pudina, garam dan lada. Kacau lagi dan masak sampai kering. Masukkan jus lemon, kacau. Padamkan api dan sejukkan. Beras tak perlu masak sangat sebab nanti nak kukus pulak.


6. Bentangkan daun anggur, bahagian belakang daun akan dibungkus ke dalam. Buangla tangkai-tangkai yang berlebihan.



7. Bungkus nasi, kalau ada lebih boleh sumbat dalam lada yang dah dibuang biji.
8. Alas periuk/kuali dengan daun kalau ada lebih. Susun nasi bungkus dalam tu. Tutup dengan pinggan supaya daun tak terbuka.


9. Isi air separas nasi, masak lebih kurang 45 minit- sejam. Jangan sampai kering dan hangit pulak.
10. Dah masak, boleh la dihidangkan. Nasi ni tak perlu belah, makan suap gitu je. Aku belah sebab nak tunjuk isinya.


0 comments: