Saturday, December 10, 2011

Kita yang memandang terasa berat....


Ni adalah gambaq 2 orang anak pasangan sahabat yang mengidap Cerebral Palsy. Sahabat aku la ni sedang berusaha mengumpulkan dana RM500,000.00 untuk mendapatkan rawatan di China, lepas tu nak sekolahkan anak-anak di UK. Rawatan di China adalah lebih murah di Malaysia kalau dibandingkan dengan tahap intensifnya dan untuk jangka panjang. Kalau berdasarkan kes sebelum ni, masa minimum diperlukan adalah lebih kurang 6 bulan.

Sekolah pulak, tentulah nak cari sekolah dan guru-guru yang terlatih. Pendidikan khas pulak lebih kepada bisu dan pekak. Tengok saja infrastruktur kita, tak mesra dengan golongan ni. Kita expect depa ni duk rumah saja, jangan keluaq pi mana-mana. Tak payah belajar. Hidup dengan bantuan orang sepanjang hayat. Pemikiran kita belum mencapai tahap pemikiran negara maju.

Sahabat aku nak anak-anak depa ni boleh berdikari untuk buat aktiviti fizikal. Walaupun CP belum ada penyembuhan sepenuhnya, depa tetap akan berusaha kerana selain mati dan tua setiap penyakit pasti akan ada ubatnya. Hanya sebab orang belum jumpa penawar, takkan nak berputus asa kan.

Bantulah sahabat aku dalam perjuangan depa. Depa dah lepaskan apa yang boleh dilepaskan. Yang boleh dijual sudah dijual, tapi masih belum cukup. RM500,000.00 untuk rakyat marhaen bukan jumlah yang kecik. Tapi kalau rakyat marhaen yang ada pakat menyumbang seringgit dua, tak ada yang mustahil.

Janji Allah, sesiapa yang mempermudahkan urusan orang lain, InsyaAllah akan dipermudahkan urusannya nanti.

Hope 2 Walk dilancarkan untuk mengumpul dana bagi pembiayaan perubatan An-Nur dan Annisa yang mengalami Cerebral Palsy (lumpuh otak) dan Mitochondrial Disease.

Dana ini bertujuan untuk membawa Annisa dan An-Nur ke Erkang Hospital di Beijing, China bagi menjalani rawatan, latihan fisioterapi dan program pemulihan yang intensif. Untuk info lanjut sila layari http://www.hfind.net/

Selepas itu Annisa dan An-Nur akan meneruskan program rawatan dan persekolahan khas Cerebral Palsy di United Kingdom.
Sila layari http://www.scope.org.uk/
http://www.b-i-r-d.org.uk/

Jumlah Sasaran: RM 500,000
Tarikh Sasaran: februari 2012
sesiapa yang ingin menyumbang ke tabung harapan Annisa dan An-Nur boleh berbuat demikian ke akaun:

MohdAffandi bin Ramli (bapa)
Account number : 1561 1400 1424

Bank Islam
Cik Annisa binti Mohd Affandi
account number : 14 229 02 001975 2

Standard Chartered
Raja Rohaisham binti Raja Muhaiddin (ibu)
Account number : 39 9194 992754

FB Page dan blog ini dikendalikan oleh sukarelawan dan segala sumbangan boleh disalurkan terus kepada ibubapa An-Nur & Annisa.

sebarang pertanyaan sila hubungi :-

FAIZAL RIDUAN - 012 212 4414 (aktivis dan penulis majalah milenia)
NASHITA MD NOOR - 013 209 6373 (aktivis sosial)
ZUMRAH HUSNI - 013-2031355 (aktivis sosial)


Saturday, December 03, 2011

Realiti hidup

Aku selalu berangan kalau boleh nak ambik tau dan fokus pada satu hal saja. Yang lain bagi la orang lain buat. Kalau aku fokus pada bidang aku, yang lain aku serahkan kepada yang empunya pakar dalam bidang masing-masing.

Boleh dak aku nak buat kerja aku tanpa memikirkan pasal pengurusan duit dan ekonomi, pasal hal-hal agama, pasal sosial. Kira serahkan saja pada mereka. Lagipun bukannya depa-depa ni nak ambik tau pasal bidang aku. Berapa orang ustaz dan ada inisiatif belajar kejuruteraan berbanding orang dalam kejuruteraan yang belajar hal-hal agama? Boleh ka aku nak percaya yang ustaz ustazah ni kalau bagi ceramah atau nak tulis depa ni buat kajian terperinci sebelum menulis? Ada orang ekonomi belajar pasal rekabentuk? Boleh ka nak harap ahli politik membantu rakyat dalam kesusahan?

Malangnya, aku tak boleh nak percaya agamawan yang kata halloween dengan sambutan valentine dan pergaulan bebas adalah agenda agenda kristian dan yahudi nak merosakkan umat Islam. Atau krismas adalah hari kelahiran al Masih. Aku takleh nak terima orang yang kata George Soros adalah punca keruntuhan ekonomi, dia dengki dengan Malaysia sebagai negara yang ekonominya maju. Atau tokoh berceramah pong pang pong pang kata yahudi cuba menjatuhkan ekonomi Islam dengan penciptaan wang kertas.

Atau seorang menteri yang kata dia tak terlibat dalam urusan pemberian projek kepada ahli keluarganya, dan ahli keluarganya layak mendapat projek kerajaan yang menggunakan wang rakyat. Nak masuk peraduan pun tak layak kalau ada ahli keluarga dalam organisasi penganjur, ni kan pulak ahli keluarga menteri.

Damn! Aku kena ambik tau jugak ka semua ni?