Free Delivery on all Books at the Book Depository

Thursday, April 14, 2011

MYO- Baked beans

Pagi Sabtu yang kudus, aku cuba masak baked beans, tapi bukanlah from scratch. Tetiba muncul keinsafan nak mengurangkan pengambilan kalori, karbohidrat dan unsur-unsur yang membahayakan kesihatan. Baked beans dalam tin tu bukan ka penuh dengan garam-garam dan gula? Jadi, konon-konon sarapan ala omputeh la ni. Kata ahli pemakanan kalau kita makan protein waktu pagi takla cepat lapaq sangat menjelang tengah hari.

Bahan-bahan utama-kacang canellini dalam tin (tak koser nak merendam dan merebus kacang kering), tomato, isi ayam, bawang besar dan bawang putih. Garam dan lada sebagai perasa jangan dilupa pulak. Roti tu ikut sukala nka jenis mana pun, kalau nak roti perancis tu pun boleh takdak masalah.

Kacang segera dan tomato yang dah dicincang.


Tumis bawang-bawang dan daging ayam.


masukkan tomato, pastu masak sampai tomato tu lembut. Masukkan kacang dan kasi rasa.
Percubaan pertama buat poached egg dalam air. Biasanya masak dalam oven mikro, tapi masak guna oven macam tak best sangat teksturnya. Fail! Ayaq sikit sangat sebab patutnya paras ayaq tu menenggelamkan teloq. Teloq kuning sepatutnya berbungkus teloq putih. Tapi teksturnya lembut la. Sedap!
kalau nak kat internet macam-macam video ada tunjuk nka buat poached egg ni. Salah satunya klik sini

jangan lupa panas roti tu dulu kasi garing. Letak kacang dan telur. Siap! hehehehehe

2 comments:

Cik Liza said...

i like baked bean

yg dlm tin tu byk kolestrol kah? huhuhu dulu nak makan kena sound sebijik dek kakak ku.. xbest!

buat sendiri la gak nanti.. i suka makan dgn daging burger

akuatik said...

baked dalam tin bukan masalah kolesterol, tapi gula&garam berlebihan dalam sos dia tu...kacang tu menyihatkan, rendah kolesterol, gula & garam, tapi sos dia tu la...kalau buat sendiri guna fresh tomatoes/canned tomatoes kita boleh kurangkan gula/garam