Free Delivery on all Books at the Book Depository

Saturday, May 21, 2011

Resepi: Kek Coklat Lembab



Resepi ni daripada Internet, sweet^bee IGNet dan ubahsuaian sendiri. Terpaksalah pandai-pandai sendiri mengikut kesesuaian bahan yang ada. Kek ni dikukus, jadi memang sangat lembab, tapi makan banyak jadi muak pulak. Silalah tengok tekstur kek dari dekat hehehehehe


Bahan-bahan: (dulang pembakar 8 inci, kalau tak mau tebal sangat guna la 9, tapi pengukus aku muat 8 inci saja)

1 cawan gula
1 cawan susu segar
1 cawan minyak
3/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
3 biji telur

Cara-cara
1. Ayak tepung, soda bikarbonat & baking powder
2. Masukkan serbuk koko, gula, susu segar, susu pekat dan minyak ke dalam periuk dan panaskan di atas api kecil sehingga semua larut. Matikan api.
3. Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan koko.
4. Masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul sebati.
5. Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser dengan minyak/ lapik dengan kertas minyak.
6. Tutup loyang dengan aluminium Foil dan kukus selama 1 jam atau sampai masak dalam kukusan yang telah dipanaskan.
7. Angkat dan sejukkan.


Coklat Topping
1 cawan susu pekat
60 gm butter
50 gm serbuk koko

1. Kacau secara double boiler sehinga larut dan sejukkan sekejap.
2. Tuangkan atas kek. Bolehla hiasa kek sesuka hati.

2 comments:

Cik Liza said...

my mom bake the bestest cake choc lembap.. ^_^ and also ada dijual di petronas.. ngeeeeeee

hand mixer dah ada.. nanti saya bake eh? :P

akuatik said...

apa lagi layd, silalah letak gambar dan resepi kek mak layd tu ;p