Free Delivery on all Books at the Book Depository

Sunday, January 25, 2009

Bihun Goreng Singapura


Aku pun tak tau asal usul namanya. Kenapa Singapura? Kalau tak suka boleh la panggil bihun goreng putih ja. Resepi ni atas permintaan orang Cardiff.

Bihun Goreng Singapura

Bahan nak masak:

250g (1/2 bungkus) bihun- direndam sampai lembut, pastu tapis
1 peha ayam-potong kecik-kecik(sebelah aja kalau beli yang 1 pair tu)
1/2 cawan ikan bilis- direndam
1 cmb udang kering- direndam
1 cmb lada hitam yang ditumbuk kasar (kurangkan lada kalau ada kanak-kanak atau remaja bangka yang tak tahan lada)
1/4 labu bawang besar
2 ulas bawang merah
1cm halia-lilitan 2 kupang
2 cmb minyak
1 batang lobak merah
5 biji (ke butir/kuntum?) cendawan
1 biji tomato
2 helai daun iceberg salad
garam
gula

(sayur tu boleh jugak ganti dengan sawi/kobis, bahan daging boleh nak tambah udang/sotong)

Bahan hiasan:

Daun bawang/sup/ketumbar
Bawang goreng
Telur dadar

Cara memasak:
1. Kisar bawang-bawang, halia. Masukkan udang kering dan ikan bilis. Kisar lagi.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar dan lada hitam sampai masak.
3. Masukkan ayam, masak lagi 2-3 minit. Masukkan gula dan garam. Masak lagi 10-15 minit.
4. Masukkan lobak merah dan cendawan. Kacau dan masak 2-3 minit. Masukkan bihun. Kacau rata.
5. Masukkan tomato. Kacau, masak sampai bihun lembut, kalau bihun masih keras jugak siram dengan air panas. Jangan jadi bihun kuah pulak.
6. Masukkan daun salad tu, masak sampai kering air dan lembut.
7. Dah masak boleh dihidangkan dengan sambal kicap dan bahan-bahan hiasan.

0 comments: