Free Delivery on all Books at the Book Depository

Saturday, August 22, 2009

Swiss roll


Dalam banyak-banyak resepi yang aku jumpa, ni la resepi swiss roll yang paling senang. Tak pakai mentega/marjerin/minyak langsung. Resepi ni diambil daripada majalah Somerfield Jun 2008.

Bahan-bahan:
3 biji telur besar (4 biji kalau sederhana)
140g gula caster
115g tepung naik sendiri - diayak
1 cmt esen vanila - ni kalau ikutkan dia tak letak pun

jem aprikot untuk sapuan (asalnya 175g jem stroberi/rasberi - kaler merah nampak berseri kot)
150ml double cream - dipukul sampai berkrim(whipped)
baking paper untuk alas dulang pembakar
minyak untuk gris dulang pembakar

Cara membuat:
1. Oven dipanaskan 180°-200°. Pukul telur dan gula sampai kembang berkrim.
2. Masukkan tepung ke dalam adunan. Kaup adunan dan tepung hingga rata. Masukkan esen vanila.
3. Tuangkan ke dalam dulang pembakar (33 x 23 x 2 cm) yang dah dialas dengan baking paper supaya nanti senang nak keluarkan. Ratakan adunan guna senduk, jangan diketuk-ketuk. Dah rata kasi goyang sikit.
4. Bakar selama 10-12 minit. Dah masak boleh la kek dikeluarkan daripada dulang pembakar. Telangkupkan kat atas sekeping lagi baking paper. Kalau nak manis-manis boleh la taburkan gula caster kat atas baking paper tu. Tanggalkan baking paper yang digunakan untuk membakar kek.
5. Trim sikit tepi-tepi kot ada yang terhangus ke apa. Gulung kek span tu, biaq saja sampai sejuk. Dah sejuk buka gulungan tu, sapu jem ngan krim. Pastu gulung balik. Lepas tu boleh la dibungkus dalam cling wrap, nak makan nanti boleh la potong. Kalau baru-baru masak dia rapuh sikit sebab kuantiti telur yang melebihi tepung, tapi lama-lama dia lembut la sebab ada krim tu.

0 comments: