Free Delivery on all Books at the Book Depository

Sunday, August 16, 2009

Kek Pisang


Kek ni aku bakar minggu lepas, terasa nak makan. Bila dah masak makan sikit saja, nasib baik ada Leyha ngan Yani boleh tolong habiskan separuh lebih. Memandangkan ada keret, jadi boleh la dikira kek keret kan Yani kan. The midlothian carrot cake hehehehehe

Tekstur kek ni lembab dan gebu sebab ada pisang dan keret yang berair. Keret boleh diganti dengan walnut, kismis cip coklat atau choc rice dalam adunan tu, tapi teksturnya lebih kering tapi takla kering sangat sebab ada pisang. Kalau tambah walnut/kismis tambah 1-2 cmb susu/yogurt untuk elakkan tekstur kek jadi kering.

Tapi dah nama pun kek, kalau simpan sampai seminggu kering la jugak kan. Kalau seminggu pun dok lemau aja namanya biskut pisang lemau la kan..ni berdasarkan definisi jaffa cake (feberet aku) dalam kes mahkamah depa dulu. Kena turun naik mahkamah seh McVities siap kena buat jaffa cake yang besar bagak lagi nak membuktikan jaffa cake adalah jaffa cake bukannya biskut supaya tak dikenakan VAT, kalau biskut bersalut coklat kena VAT pulak.

Kek Pisang (Piret-pisang+keret)

Bahan-bahan
2 cawan tepung naik sendiri
1 cmt soda bikarbonat
3 biji pisang
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
3 biji telur
2 batang keret panjang 10cm (kalau keret besar guna sebatang saja)

Cara membuatnya
1. Tepung dan soda bikarbonat digaul rata. Kalau nak guna tepung gandum biasa kena tambah baking powder, selalunya 1-2 cmt untuk 250g tepung. Kat sini rega tepung naik sendiri sama ja ngan tepung biasa, jadi aku guna yang naik sendiri.
2. Parut keret. Lenyek pisang. Masukkan gula dalam pisang.
3. Pukul minyak dan telur sampai kembang.
4. Masukkan tepung sikit-sikit. Gaul rata.
5. Masukkan pisang ngan keret. Gaul lagi.
6. Tuang dalam tin kek, bakar dalam oven lebih kurang 160°-180° lebih kurang 30 minit atau sampai masak.
7. Kalau suka boleh la tabur sikit choc rice atau hiasan lain kat atas sebelum dibakar. Jangan lupa panaskan oven dalam 10 minit sebelum bakar kek.

5 comments:

leyha said...

Bagi pihak Yani - Nak carrot cake jugak!! Tak sama ngan kek pisang (piret!) Lain lain lain!

akuatik said...

kek piret tu sesuai la dengan majlis resepsi tempoyak ala midlothian tu hahahaha

khairyn said...

Woah! Memandangkan kita tak dapat makan kenduri kawen leyha.. apa kata kita demand ayam panggang, nasi hujan panas salji bla bla bla, rendang daging dan sebagainya, sayur-sayuran dan dizet yang melazatkan..

Apa kata tuan tanah?

akuatik said...

cadangan disokong! kalau tak sempat sebelum puasa lepas raya la...

leyha said...

*lalalalala...laaaarikkkkkkkkkkkk*