Free Delivery on all Books at the Book Depository

Monday, March 02, 2009

Shepherd' Pie

Dah lama teringin nak makan Shepherd's pie. Masalahnya bila buat tak reti nak bajet untuk makan sorang. Sekurang-kurangnya mesti kena makan sampai 2-3 kali. Aku bukannya boleh sangat tengok benda yang aku masak tak habis. Tekanan perasaan. Jadinya bila besdey Khairyn baru-baru ni, aku buat kek keret ngan pie ni. Teringin dan saja nak tau camna masaknya, makan tak banyak mana pun. Yang penting rasa kan.


1 labu bawang besar - dicincang
5 ulas bawang putih - dicincang
1 batang lobak merah - dicincang
2 batang seleri - dicincang
1 batang leek - dicincang
500g daging cincang
1 cmb minyak
1 cmt serbuk ketumbar
1 cmt serbuk jintan putih (cumin)
2 cmb tepung
500 ml air
1 ketul kiub ayam - kalau tak dak kiub buat stok la, kira 500ml stok ayam/daging
1 cmb sos worcester (sebutannya wooster - omputih ni sukala eja lain bunyi lain)
1 cmb pes tomato
1 keping daun salam kering (bay leaf)
4 ketul ubi kentang (lebih kurang 800g semuanya)
40g marjerin
125 ml susu
garam & lada putih secukup rasa
marjerin dicairkan - nak sapu kat atas kentang nanti

* kombinasi sayur ni tak tetap, boleh ja letak lobak merah&kacang pis, kalau nak manis boleh letak lobak merah/lobak putih. Marjerin boleh digantikan dengan shredded Cheddar cheese untuk lebih lemak dan padat. Aku belum cuba lagi versi berkeju ni. Nanti-nanti cuba yang ni pulak.

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah & bawang putih. Masak dalam 5 minit.
2. Masukkan daging cincang, masak lagi. Masukkan serbuk ketumbar & serbuk jintan. Kacau rata.
3. Masukkan lobak merah, seleri. Kacau, masak lebih kurang 5 minit.
4. Masukkan tepung, kacau rata. Masukkan air, kuib ayam, daun salam, leek, sos worcester, pes tomato dan garam. Masak sampai mendidih. Perlahankan api, masak sampai sos pekat.
5. Rebus kentang sampai empuk. Tapis. Lecek kentang sekali dengan marjerin. Tambahkan susu, kacau rata. Masukkan garam & lada secukup rasa. Kalau nak cepat, rebus kentang sesambil masak intinya.
6. Panaskan oven 180-200 darjah C. Sendukkan inti ke dalam bekas yang ovenproof. Inti dia kena bagi rata. Pastu sapu kentang kat atas inti, ratakan. Sapukan marjerin cair kat atas kentang tu. Bakar lebih kurang 20 minit.

0 comments: