Lempeng Strawberi
(Resepi http://www.cookingforengineers.com)
Bahan A
1 1/2 cawan tepung gandum
3 camca besar gula
1 1/2 camca teh baking powder
Bahan B
1 1/2 cawan susu
3 camca besar mentega - dicairkan (kalau pakai unsalted butter tambah 1/2 camca teh garam halus dalam bahan A)
2 biji telur (besar)
1/2 camca teh esen vanila
Cara:
1. Gaulkan semua bahan A.
2. Pukul bahan B.
3. Tuangkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau sampai sebati. Kalau ada gelembung-gelembung tepung tu biarkan je sangat terlebih kacau pulak.
4. Panaskan kuali. Masukkan sedikit mentega ke dalam kuali, sapu rata.
5. Sendukkan adunan ke dalam kuali. Boleh letak buah strawberi/atau beri lain.
6. Lepas dah masak sebelah, alihkan dan masak bahagian atas pulak dalam masa yang kurang daripada bahagian bawah.
7. Lempeng boleh dimakan dengan madu, sirap maple, dsb. Boleh jugak masukkan dalam freezer. Satu adunan ni aku dapat 9 keping.
Nota: Kelikatan adunan agak tinggi. Jadi kadar pertambahan luas permukaan berbanding masa agak rendah, mungkin boleh jugak kalau nak melenggang adunan macam kuih ketayap kalau nak luas permukaan yang lebih.
Saturday, June 28, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
:f :D :) ;;) :x :$ x( :?
:@ :~ :| :)) :( :s :(( :o Post a Comment