Free Delivery on all Books at the Book Depository

Wednesday, February 20, 2013

Roti Kesot (kembar tak serupa peknga/lempeng kelapa)

Pernah dengaq nama makanan roti kesot? Tak pernah? Takpa, hidup tetap bermakna walaupun tak tau menatang apa roti kesot ni. Walaupun roti kesot ni dimakan oleh aku dan keluargaku di Kedah, ada jugak orang Kedah tak pernah dengaq nama ni. Kalau pernah makan lempeng kelapa atau peknga sebagaimana namanya di utara, roti kesot ni lebih kurang macam tu la. Cuma namanya roti kan, jadi adunan tu tak lembik macam peknga, sebaliknya macam doh roti. Sebab tu namanya pun roti kesot.

Kalau peknga lebih menyerupai pancake dari segi bancuhan, roti kesot pulak adalah daripada jenis flatbread. Bahan asas flatbread adalah tepung, air dan garam, dalam kes roti kesot ini doh asas ini ditambah dengan nyoq muda. Tapi jangan cari nyoq muda hat beringus tu, kalau yang tu macam mana nak kukoq kan?

Nak buat roti kesot ni senang saja, tapi nak cari nyoq muda tu yang susah.

Bahan-bahan:
Tepung gandum
Nyoq muda/kelapa muda diparut
ayaq
Garam

- Anggaran tepung ngan nyoq ni, mungkin sama banyak atau nyoq dilebihkan. Jangan terlebih tepung nanti keras pulak.
Gaul rata tepung, nyoq dan garam. Lepas tu tuang ayaq sikit-sikit sampai boleh bentuk doh roti. Jangan keras sangat, satgi boleh buat piring terbang, patah gigi nak mengunyah. Lepas tu biaqla doh tu dulu, sejam dua ka.


 Lepas beberapa lama (istilah kedah dipanggil tahaq), boleh la dicanai dengan tangan atau guna penggelek tepung.

Lepas tu bakaq la macam bakaq roti canai tu, nak wangi guna la minyak sapi.  
 

Tada! Dah siap, boleh la dimakan, tak kira pagi, petang atau malam. Roti kesot boleh dicicah dengan kuah-kuah macam gulai ikan, sambal bilis atau sardin. Jangan lupa kopi panas buat peneman. Enak! :)

0 comments: