Free Delivery on all Books at the Book Depository

Sunday, March 04, 2012

Resepi: Sotong Goreng Tepung


Ni salah satu makanan kegemaran yang masih belum boleh dikorbankan demi kesihatan huhuhuhuhu.. sotong goreng tepung ada dua, satu lagi yang depa buat macam cucoq sotong. Aku tak suka yang tu. Kalau cucoq ikan takpa.

Bahan-bahan
Sotong segar - lebih segar lebih baik. Sotong dipotong gegelang.
Tepung gandum
Oat
Telur - dipukul. telur ni nak melekatkan tepung kat sotong tu.

1. Tepung gandum dan oat digaul rata.
2. Sotong dicelup (dicicah ke apa?) dalam telur dan digolek-golek dengan campuran tepung dan oat.
3. Goreng dalam minyak panas. Bagi dia masak dan tepung dah keras sikit baru balik-balikkan sotong. Hati-hati semasa menggoreng sebab akan mungkin akan berlaku letupan minyak panas.
4. Goreng sampai garing. Angkat, tos dan hidangkan. Sedap diratah, dicicah dengan sos cili, aku tak letak garam sebab nanti nak cicah sos pulak.

Boleh juga kalau cuma nak golekkan sotong tu dengan tepung saja dan terus goreng, tapi nanti minyak penuh tepung la dan sotong tak bersalut sangat. Kalau celup telur dulu, tepung tu melekat elok saja.

0 comments: