Free Delivery on all Books at the Book Depository

Monday, March 05, 2012

Resepi: Sayur Tauhu Teja


Gambar sangat tidak menarik. Maaflah, kamera telepon yang berapa sangat reganya. Ini adalah sayur campur dan tauhu lembut yang digoreng dengan campuran rempah. Kenapa aku goreng sayur dengan rempah. Sebab tak mau rasa sayur ni bland sangat, lagipun tauhu pun macam tak ada rasa kan? Kenapa Teja? Saja-saja buat resepi sendiri, dengan bahan dan rasa tersendiri. Jadi, untuk menjadi teja mestilah ada campuran serbuk ketumbar, jintan dan jeruk cili. Sayur yang digunakan mestilah ada campuran warna. Rasanya ada tidak memboringkan, ada sedikit infusion dengan cuka. Aku gunakan jeruk cili home-made buatan Tetah (kakak). Stok jeruk cili sangat banyak, boleh lah hubungi aku kalau nak. Cili yang digunakan adalah cili padi yang kecik tu, dengan tahap kepedasan melampau. Jadi, jangan letak banyak-banyak.


Jeruk cili, sedap jugak dimakan dengan nasi kerabu

Aku ni sedang belajar untuk makan menu-menu yang sihat. Jadi, inilah hasilnya supaya tak jemu.

Bahan-bahan:
1 peket tauhu lembut - diperap dengan kicap untuk memperisakan tauhu
1/2 batang lobak merah
40g kacang (snow pea)
1/4 pelepah brokoli
1/2 biji tomato
3 ulas bawang putih-dicincang (aku suka bawang putih, boleh tambah lagi)
1/2 cmt serbuk ketumbar
1/2 cmt serbuk jintan (cumin)
1/2 cmt jeruk cili burung-pedas menggila. kalau tak tahan pedas letak sikit saja. kalau letak cili biasa tak ada la rasa sayur infused dengan cuka sikit.
1 cmb minyak zaitun
sos ikan (nampla) - sos ni pengganti garam
sedikit air

Cara membuatnya:
1. Masukkan bawang putih dalam kuali, panaskan kuali. Masukkan minyak zaitun. Minyak zaitun ni jangan dipanaskan tanpa bahan menggoreng sebab nanti sebatian kimianya bertukar menjadi minyak yang dah tak sihat.
2. Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan dan cili jeruk. Goreng 1-2 minit.
3. Goreng tauhu sampai masak dengan api sederhana. Tutup kuali. Dah masak, angkat tauhu.
4. Guna kuali yang sama, goreng lobak merah. Tuangkan sedikit air dan tutup kuali 2-3 minit supaya lobak separuh masak.
5. Masukkan sayuran lain. Kacau rata. Tutup kuali 2-3 minit lagi supaya sayur sedikit lembut tapi jangan sampai lembik sangat. Masukkan sos ikan, Kacau dan rasa. Tambah sos ikan jika perlu.
6. Sedia untuk diratah sebagai hidangan makan malam. :-)

0 comments: