Free Delivery on all Books at the Book Depository

Friday, December 31, 2010

Resepi: Daging Masak Goulash (Beef Goulash)


Goulash ni berasal daripada perkataan Hungary - gulyas. Ala-ala stew la jugak, boleh jugak dicairkan kuahnya untuk menjadi sup ala-ala minestrone. Resepi ni diubahsuai daripada buku Winter Warmers, untuk selera aku perlu ditambah cabai kering. Kalau ikut lidah depa ni langsung tak pedas la...

Bahan-bahan
2 cmb minyak
1 labu bawang besar-dicincang
1 ulas bawang putih-diketuk
1 cmb cabai kering mesin
750g daging batang pinang-dipotong tebal lebih kurang 1"
2 cmb paprika - paprika memberi warna merah, tapi tak pedas
1 tin (425g) tomato cincang
2 cmb puri tomato
1 biji lada benggala-dipotong-potong
175g cendawan- dihiris (agak-agak saja cendawan ni, nak tambah atau kurang pun boleh)
600ml air rebusan daging-atau boleh gunakan air dan kiub pati daging saja
1 cmb tepung jagung dibancuh dengan 1 cmb air
4 cmb yogurt-untuk dihidang dengan nasi (nak boleh tak nak pun takpa)
paprika, untuk ditabur
daun parsli- dicincang , untuk hiasan

Sayur tambahan (pasai nak menghabihkan stok):
Kentang
Courgette

1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih selama 2-4 minit. Depa ni bukan jenis tumis tumis sampai garing, cukup bagi bawang lembut saja. Masukkan cabai kering dan masak lagi.
2. Masukkan daging, kacau rata dan masakkan dengan api yang besar sampai keperangan, lebih kurang 3-4 minit. Pastu perlahankan api, masukkan paprika dan kacau rata. Masukkan tomato, puri tomato, lada benggala, kentang, courgette dan cendawan. Masak lagi lebih kurang 2 minit sambil dikacau-kacau.
3. Masukkan air rebusan daging dan masak sampai mendidih. Kurangkan api dan renihkan sampai daging empuk. Kalau potong daging nipis sikit, lebih cepat masak, tapi jangan nipis sangat.
4. Tuangkan bancuhan tepung jagung dan kacau sampai pekat dan sebati semuanya. Masak lagi lebih kurang 1-2 minit, masukkan garam dan lada secukup rasa.
5. Sendukkan yogurt ke dalam mangkuk, taburkan paprika.
6. Goulash ditaburkan dengan daun parsli, dimakan dengan nasi dan yogurt.

0 comments: