Free Delivery on all Books at the Book Depository

Monday, January 04, 2010

Kek Hummingbird (Burung kelicap)

Tiada seekorpun burung kelicap dikorbankan untuk membakar kek ni. Aku pun tak tau pasaipa depa bagi nama hummingbird, agaknya sebab ada buah-buah manis kot. Kek ni macam kek pisang saja, cuma ditambahkan dengan nenas dan kacang pecan. Katanya kek ni berasal dari bahagian selatan Amerika Syarikat, sebelah-sebelah sana kan banyak buah-buah tropika ngan kekacang ni. Frosting kek ni aku guna frosting kek velvet tu, frosting asalnya guna banyak butter. Rasa kek ni lebih kurang kek lobak merah, lembab dan banyak bahan. Tak payah guna mixer, kacau-kacau saja semua bahan. Kek ni takleh makan banyak, cepat muak sebab dia sangat kaya dan berkrim :). Resepinya disalin kat web Joy of Baking.


Bahan-bahan (ada sesetengah bahan aku tukar tengok apa yang ada saja, aku letak resepi asal dalam kurungan tu):
110g pecan, dipanggang dan cincang
420g tepung naik sendiri (tepung gandum)
1 cmt baking soda
1/2 cmt garam
1 cmt serbuk kayu manis
3 biji telur besar, dipukul kasi kembang sikit
180ml minyak sayur (sunflower oil)
1 1/2 cmt esen vanila
230g (8 oz) nenas dalam tin dipenyek
2 cawan pisang lenyek (3-4 pisang sederhana)

Bahan untuk frosting:
115g gula aising
300ml double cream
200g soft cheese
1 cmt esen vanila
55g pecan panggang dicincang

Cara:
1. Ayak tepung, garam, baking soda, serbuk kayu manis. Campurkan gula dan kacau sebati.
2. Kacau minyak, telur, nenas, pisang, esen vanila dan kacang pecan. Tuang adunan basah ke dalam adunan tepung dan balik-balikkan sampai sebati.
3. Tuang adunan ke dalam dulang kek yang dialas kertas dan minyak. Aku guna 2 bekas sebab kek ni banyak bahan dalam dia jadi senang hancur kalau nak potong guna pisau untuk buat 2 lapis. Aku guna bekas 8 inci, jadi kek tebal, seelok-eloknya guna bekas 9 inci.
4. Bakar dalam oven yang dah dipanaskan 180 darjah, lebih kurang 30 minit. Kalau tak masak lagi tambah masa membakar, check setiap 10 minit. Sejukkan kek sebelum disapu frosting.

Frosting
1. Pukul soft cheese sampai berkrim.
2. Mesin double cream sampai nampak soft peak. Jangan mesin lama sangat, nanti dia terus jadi keras.
3. Campurkan soft cheese dan krim, masukkan gula aising dan esen vanila. Masukkan pecan. Kacau rata.

Tebal sangat ni, nak tutup pun susah. Lain kali kena guna 9 inci.

2 comments:

khairyn said...

nak cake!!!! :)

akuatik said...

ahaks!