Kek ni ada oren tapi takdak secebis pun serpihan marmar. Kek ni disediakan untuk sahabat seperjuangan di arena pewayangan, Effa yang menyambut raya di Glasgow untuk kali terakhir. Asalnya Effa nak request kek keret, tapi memandangkan jemputan yang ramai dia pun dalam dilema, teringin nak makan kek keret tapi kalau boleh tak mau yang leceh-leceh nak hidang. Nak yang simple saja. Jadi aku cakap kat dia aku buat kek simple saja. Tak la pulak aku cakap nak buat kek ni, tapi tu la orang kata telepati kan. Dia kata dia pun sebenarnya teringin gak kek yang namanya macam ada batu marmar ni. Resepi adalah berdasarkan buku Step-by-Step Cakes & Desserts.
Bahan kek
225g mentega
225g gula kaster
3 biji telur besar (asalnya 4 biji telur sederhana)
225g tepung naik sendiri-diayak
parutan kulit (rind) dan jus daripada sebiji oren
25g serbuk koko- diayak
30-50 ml susu/double cream (aku tambah ni sebab susah nak sebatikan jus oren ngan serbuk koko)
Bahan topping
Parutan halus (zest) dan jus daripada sebiji oren
1 cmb gula
Cara membuat
1. Sapu tin pembakar kek dengan minyak/butter/marjerin, pastu alas ngan baking paper. Boleh guna tin bulat diameter 8 inci. Aku buat 2 adunan, satu guna tin bulat, satu lagi guna tin patsagi. Panaskan oven 10 minit sebelum letak adunan untuk dibakar. Suhu lebih kurang 170-180 C. Kalau ikut buku tu dia suh 190C, tapi aku risau kang hangit la pulak kan.
2. Mesin mentega ngan gula sampai berkrim. Aku mesin mentega dulu sampai kembang sikit, dah bawak keluaq awai pun dok membeku lagi. Agaknya kena sehari semalam awai baru ok kot.
3. Masukkan sebiji telur pastu pukul sampai adunan sebati. Ulang la sampai habih teloq tu. Jangan lupa kikis adunan yang terpercik kat tepi mangkuk tu.
4. Masukkan tepung sikit-sikit, guna senduk ka apa nak kaup dan balik-balikkan adunan kasi sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2, satu bekas tu campurkan dengan kulit oren dan sedikit jus. Pukul kasi adunan sebati.
6. Campurkan serbuk koko dengan baki jus oren. Kalau agak-agak susah nak kacau tambah la susu atau double cream. Aku tambah double cream sebab ada yang tu dalam peti ais. Susu/coublem cream akan menjadikan tekstur kek lebih lembab.
7. Sendukkan kedua-kedua aduna ke dalam tin pembakar berselang seli. Adunan dia agak pekat jadi letak setompok sana setompok sini. Pastu guna lidi/garpu untuk kasi pusing-pusing untuk meratakan dan campur adunan tapi jangan over excited pusing-pusing pulak. Satgi kengkonon nak dapat efek marmar sekali dah jadi granit kan.
8. Bakar lebih kurang 45-55 minit. Eloknya lepas 45 minit tu test la ngan lidi, takut hangit pulak nanti.
9. Dah masak tu boleh la dikeluarkan daripada tin dan sejukkan. Tuangla sirap topping kat atas dia. Topping ni kasi macam berkilat-kilat gitu. Dah sejuk topping tu bolehla dihidangkan.
Untuk topping
1. Campurkan jus dan parutan kulit oren dengan gula dalam periuk kecil. Panaskan dan kacau sampai gula larut. Kasi mendidih, pastu perlahankan api, masak 5-6 minit atau lama lagi, sampai pekat sikit.
2. Dah pekat sikit boleh la tuang atas kek.
Tuesday, December 01, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
:f :D :) ;;) :x :$ x( :?
:@ :~ :| :)) :( :s :(( :o Post a Comment