Free Delivery on all Books at the Book Depository

Friday, November 05, 2010

Kek Epal dan Bingkah Coklat (Apple and Chocolate Chunk Cake


Kisahnya, resepi kek ni aku ambik daripada Iman si budak Saudi itu. Dia pulak katanya ambik resepi ni daripada kawannya dari Austria. Jadi, sebagai tradisi berkongsi ilmu, aku tepek la pulak kat sini untuk disebarkan ke serata alam. Resepi asalnya diberi dalam sukatan ml sebab sahabat aku menggunakan penyukar cecair tu. Aku telah menukarkan sukatan kepada sukatan metrik.


170g mentega-suhu bilik
170g gula (gula kat sini granulnya halus-halus tak macam di kampung halaman tercinta, jadi sila la mesin sikit kasi halus...bukan kasi jadi serbuk tau...ala-ala gula kaster tu..mokata malaih sangat beli la gula kaster tapi mahai la)
4 biji telur saiz besar (5 kalu sederhana)
1 cmt baking powder
280g tepung naik sendiri (kalau pakai tepung biasa guna 1 camca besar)
5 biji epal merah sederhana-kupas, buang empulurnya dan potong dadu lebih kurang 1-1.5 cm.
parutan 1 oren
jus sebiji oren
1 ketul 200g coklat susu - kena patah-patahkan kepada bingkah yang kecik, jangan kecik sangat nanti dia cayaq pulak

1. Gaulkan epal, parutan kulit oren dan jus oren. Lenser tin pembakar kek ( aku pakai yang patsagi 26 x 19 cm). Ayak tepung ngan serbuk penaik.
2. Mesin mentega sampai lembut, masukkan gula mesin sampai kembang. Masukkan telur, satu demi satu, mesin rata lepas masukkan setiap telur.
3. Panaskan oven 180/gas 4.
4. Masukkan tepung dengan teknik kaup balik tu. Adunan dia agak pekat.
5. Masukkan epal dan bingkah coklat.
6. Bakar selama 50 minit, atau sampai masak. Macam biasa sila uji kemasakannya dengan menggunakan lidi. Kalau kena tambah masa, tambah setiap 10 minit dan tengok lagi masak ka dak. Kalau lepas 10 minit tak masak lagi, kurangkan suhu dan tambah masa.
7. Dah masak, bolehla dikeluarkan. Biarkan sejuk dalam 10 minit baru keluarkan. Sila berhati-hati supaya kek tak patah. Sejukkan atas redai kek. Ayak gula aising/serbuk atas kek tu.
8. Potong tebal sikit sebab kek ni ada epal dan bingkah coklat. Boleh dihidangkan begitu saja, atau dengan krim putar, atau dengan aiskrim :)

0 comments: