Gold Silver Resources

Gold Silver Resources
Beli emas dan perak dengan harga borong

Friday, October 22, 2010

Resepi: Kek Baldu Merah (Red Velvet Cake) versi 2


Agak ramai yang sampai ke blog dengan carian resepi kek baldu merah atau nama berlagaknya reda velvet cake. Resepi ni adalah resepi versi lain sikit daripada yang aku post sebelum ni dari segi cara campuran sesetengah bahan. Bahan-bahan lebih kurang sama la. Resepi yang ni adalah daripada web Joy of Baking. Yang dalam kurungan tu ikut resepi asal.

Bahan-bahan kek
2 1/2 cawan tepung gandum (tepung kek)
1 1/2 cawan gula (sorry la sebelum ni terlupa nak tulis gula ni)
1/2 camca teh garam halus
2 camca besar serbuk koko
1/2 cawan mentega tanpa garam, suhu bilik - jangan letak garam kalu guna mentega biasa
2 biji telur saiz besar
1 camca teh esen vanila
1 cawan, lebih kurang 240-250 ml buttermilk-kat tempat aku kalau beli buttermilk tu 284ml, aku gunakan perabih je kadang-kadang, simpan pun nak buat pa.
2 camca besar pewarna merah
1 camca teh cuka putih
1 camca teh baking soda

Bahan Krim Keju
300 ml (360ml) krim putar
1 tub-200g/250g keju krim, suhu bilik (227g)
250g keju mascarpone, suhu bilik (227g) - boleh pakai keju krim biasa kalau susah nak dapat mascarpone. Mascarpone ni keju krim jugak, tapi italian style.
1 cmt esen vanila
1 cawan gula aising

Cara membuat kek:
1. Leser 2 dulang kek 9-inci yang nipis. Alas dengan kertas.
2. Panaskan oven 175 darjah C lebih kurang 10 minit sebelum membakar.
3. Ayak tepung, garam halus dan serbuk koko. Ketepikan
4. Putar mentega sampai lembut (1-2 minit, boleh lebih kalau mentega keras). Masukkan gula dan putar sampai kembang membuak-buak (betul ke ni? 'fluffy'). Anggaran 2-3 minit. Jangan lupa adunan yang terpercik tu kena kikis la jangan dibiarkan.
5. Masukkan telur satu demi satu. Setiap kali lepas masuk sebiji mesin dulu sampai rata. Dah abih semua telur, kikis adunan tepi-tepi mangkuk tu. Masukkan esen vanila.
6. Campur pewarna merah ke dalam buttermilk. Gunakan kelajuan rendah, masukkan adunan tepung dan buttermilk secara bergilir. Mula-mula masuk buttermilk, tepung pastu buttermilk.
7. Campurkan cuka dan baking sodan dalam cawan kecil. Masa campur tu nanti bunyi berdesit-desit la macam buat eksperimen kimia tu. Terus tuang dalam adunan kek.
8. Bahagikan adunan sama rata dalam tin pembakar kek tu. yang ni kena buat cepat-cepat sebab kalau lama-lama takut kesan-kesan soda+cuka+cecair adunan tak berkesan sangat. Ratakan adunan tu guna belakang senduk/sudu.
9. Bakar lebih kurang 25-30 minit, sila cucuk dulu kek tu nak tengok dah masak atau belum.
10. Dah masak, keluarkan kek. Sejukkan lebih kurang 10 minit pastu terus keluarkan daripada tin dan disejukkan. Bila dah sejuk, boleh la balut ngan plastik tutup makanan tu, masukkan dalam peti es untuk memudahkan proses pemotongan nanti.


Cara membuat krim keju
1. Putar kedua-dua keju tu sampai kembang.
2. Masukkan esen vanila dan gula aising.
3. Putar pulak krim putar sampai dapat soft peak. Sendukkan krim ke dalam campuran keju. Kacau dengan teknik 'fold'.
4. Krim sedia untuk disapu, kalau cair sangat masukkan dalam peti es dulu kasi dia keras sikit.

Sesi pemasangan (hahahahaha!)
1. Belah setiap kek jadi dua lapisan. Letakkan salah satu lapisan atas (selalunya dia macam jadi tinggi kan) secara terbalik. Sapu krim frosting.
2. Letak satu lagi lapisan dan sapu krim sampai habih lapisan. Nak bahagikan krim tu, bahagikan 5 bahagian, 3 bahagian untuk 3 lapisan tengah, 2 lagi untuk sapu kat luar.

Nota: Nak buat kek ni memang leceh, tapi berbaloi.

4 comments:

Hannani said...

Salam tuan rumah,
Minta izin pinjam resepi ya.semalam dah buat guna resepi ni,cantik sgt kek.susah nak cari resepi kek red velvet ni dalam sukatan cawan.banyak saya cari guna sukatan timbang.terima kasih ye :)

akuatik said...

hannani,
saya gembira dapat berkongsi ilmu yang sedikit ini...silalah mencuba resepi2 yang ada dan bagi feedback ye... sebab ada resepi yang saya dah ubahsuai sukatan dsb..

Nor Hapizah Abd Manan said...

Tumpang kongsi resepi....senang sikit tgk resepi awk ni... Resepi lain cam payah sgt... T.kasih ye.

akuatik said...

sama2, nanti boleh la bagitau saya menjadi ke tak ye :)